“У Монастирського іспит склали — можна тепер і заміж виходити”. Спогади хмельничан про міністра МВС

Фото: Суспільне

Загиблий міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський із 2005 по 2016 рік викладав у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова на кафедрі теорії та історії держави та права. Про це Суспільному розповів ректор вишу Олег Омельчук. За його словами, в університеті буде оголошено жалобу.

Яким запам’ятали Дениса Монастирського хмельничани — дізнавалась команда Суспільного Хмельницький.

Загиблий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський — родом із Хмельницького. У 2002 році з відзнакою закінчив Хмельницький університет управління та права. Методистка юридичного факультету Світлана Засоренко була його кураторкою наприкінці навчання у виші.

“Чесно кажучи, мені здається, що цей багаж знань, який він отримав — очевидно не міг сам його нести по життю. Йому потрібно було ним поділитися. Він був дуже розумною і дуже творчою людина”, — розповіла Світлана Засоренко.

У 2002 році Денис Монастирський вступає до аспірантури Інституту держави і права та захищає дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, наукові інтереси — теорія держави та права. Викладач Хмельницького університету управління та права Дмитро Виговський навчався в аспірантурі з Денисом Монастирським та проживав разом в гуртожитку. Його згадує, як ерудовану людину, в якої, окрім науки, були різносторонні інтереси.

“Тут навіть я був дуже здивований — він цікавився індійською філософією. Хто намагався читати Рабіндраната Тагора чи інших філософів, навіть того ж Махатму Ґанді — розумію, наскільки складно сприйняти. Йому це дуже подобалось. Він марив Індією і для мене не стало сюрпризом, що Денис після закінчення аспірантури відвідав Індію”, — пригадує колега Дмитро.

Заступник директора державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Ігор Западенко розповів, що Денис Монастирський у 2015 році склав іспит на висотні роботи, зібрав волонтерську бригаду, серед якої були й студенти, та приїхав з нею на реставрацію фортеці.

У 2015 році Денис Монастирський долучився до реставрації Меджибізької фортеці. Фото: ФБ сторінка Дениса Монастирського

“Ви уявіть собі, ця висота стін — до 17 метрів. І ті зубчики, які руйнувались і розсипались. Вони у свою відпустку приїхали сюди й з друзями займалися ремонтом, займалися перекриттям і перемуруванням тих зубців. Та висота, на яку я не наважився б сам полізти. Вони розчищали, знімали стару кладку, підіймали туди розчин, цеглу, перемуровували із цегли верхні частини тих зубців і далі на них ще й ставили металеве накриття. Здобути металеве накриття — це теж була справа Дениса. Я не пам’ятаю, якась відзнака чи премія була для молодих волонтерів, чи молодих науковців. Він її всю витратив на те, щоб придбати ці речі”, — розповів Ігор Западенко.

З 2005 по 2016 рік Монастирський викладав на кафедрі теорії та історії держави і права. Його кураторка Світлана Засоренко пригадує, що говорили студенти про навчання у Дениса Анатолійовича.

“Між студентами існувала така поговірка: “Монастирського іспит склали — можна тепер і заміж виходити”. Тому що не можна сказати, що він якось упереджено ставився. Він любив студентів і хотів їх навчити”, — розповіла Світлана Засоренко.

Як вимогливого, але справедливого викладача згадує Дениса Монастирського його студент Володимир Хіміч, який зараз працює проректором в університеті.

“Мені здається, справедливість була кредо його життя і багато хто готовий сказати, що він був справедливим і завжди користувався повагою через це в колег і студентів”, — каже Володимир Хіміч.

Після призначення у 2021 році на посаду міністра внутрішніх справ України Денис Монастирський надалі підтримував спілкування із колегами з альма-матері, каже ректор університету Олег Омельчук: “Не дивлячись на високий статус, посаду, зайнятість, він завжди знаходив час для того, щоб поспілкуватися з колегами. До нього можна було зателефонувати, порадитись. Не було такого свята в університеті, щоб він не відгукнувся і не привітав колег, не привітав студентів”.

Ректор говорить, в Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова оголосять жалобу за Денисом Монастирським, зараз керівництво закладу намагається дізнатися про час та місце поховання.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне