У наметах двох політичних сил збирали персональні дані виборців

Фото: https://www.oporaua.org/

У смт Віньківцях, що на Хмельниччині, представники політичних сил  збирали персональні дані виборців. Агітатори партії «Сила і честь» пропонують заповнити анкету, вказавши інформацію про себе, а в наметі ВО «Батьківщина» можна поставити підпис проти «грабіжницьких тарифів». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Два намети політичних партій, у яких збирали персональні дані виборців, спостерігач ОПОРИ зафіксував 11 жовтня у селищі Віньківцях на Хмельниччині.

Агітатори партії «Сила і честь» у своєму наметі пропонували виборцям заповнити анкету «Вирішення проблем громади – місцеві вибори 2020». Анкета надрукована з одного боку аркуша А4. Відповівши на питання, респондент має також вказати прізвище, ім’я та по батькові. А в  шапці анкети є графи для написання номера телефону та міста. Спостерігача ОПОРИ, який заповнював анкету, агітаторка попросила вказати номер телефону.

У наметі ВО «Батьківщина» спостерігачеві запропонували залишити свій підпис, а заодно і прізвище, ім’я, по батькові, адресу і контактний телефон під вимогою «негайно припинити ціновий геноцид і встановити посильні і справедливі ціни на енергоносії для побутових споживачів». Аркуш з текстом вимоги, адресованої президенту, прем’єр-міністру та голові Верховної Ради України представникові ОПОРИ дозволили залишити собі. На момент, коли факт збору підписів зафіксував спостерігач, свої персональні дані агітаторам залишили 82 особи.

У жодному з наметів виборців не просили надати згоду на обробку персональних даних.

«Збір персональних даних виборців без їхньої згоди на обробку цих даних може порушувати законодавство «Про захист персональних даних», оскільки не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

У статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» зазначено, що персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Відповідно до частин 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Згідно з частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію» дані про національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я особи, а також адреса, дата і місце її народження належать до конфіденційної інформації про фізичну особу.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне