У Полонному суд виніс вирок за фактом смертельного випадку на виробництві

1
Фото: te.20minut.ua

«Визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України та призначити йому покарання  1 рік позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно – розпорядчих функцій  строком на один рік. Від відбування призначеного покарання … звільнити на підставі п. «г» ст.1 Закону України «Про амністію у 2016 році». Такий вирок виніс Полонський районний суд екс-начальнику цеху гірничої компанії.  Як інформує Хмельницький апеляційний суд, сама ж компанія має відшкодувати дружині загиблого 400 тисяч гривень моральної шкоди.

Деталі трагічної події

Трагічна подія на гірничому підприємстві у Полонному сталася 2 грудня 2015 року. Обвинувачений, котрий тоді очолював один із цехів, усупереч численним вимогам законодавства України, наказав електрослюсарю під час підйому електродвигуна використовувати немарковані стропи, які застосовують під час підіймання вантажів масою не більше 1,4 т. У той час як двигун важив майже на 400 кг більше.  Під час розвантаження петля стропи розплелася і електродвигун упав на електрослюсаря, котрий попри законодавчу заборону знаходився на платформі дробарки.

Від отриманих травм чоловік помер. А посадовець опинився на лаві підсудних з обвинуваченням у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою.

Обвинувачений визнав свою провину частково

У суді колишній начальник цеху свою вину визнав частково: із тим, що потерпілий разом з іншими працівниками за його наказом вантажили електродвигун, погодився. А от що дав вказівку залишатися на платформі дробарки – ні. Запевнив також, що не знав про непридатність строп, оскільки ті були без маркування.

Разом із частковим визнанням вини, його провину підтвердили й інші докази, які дослідив суд.

«При обранні міри покарання суд враховує характер та ступінь тяжкості скоєного злочину. Також думку потерпілого, який не заперечував про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, особу обвинуваченого, який вперше притягується до кримінальної відповідальності. Також за місцем мешкання чоловік характеризується з позитивної сторони, одружений, є особою третьої групи інвалідності пов’язаного з трудовим каліцтвом з ураженням опорно-рухового апарату. Та має почесне звання  «Заслужений працівник  промисловості України», які суд визнає як обставини, що пом’якшують покарання. Однак з урахуванням тяжкості злочину та його наслідків, приходить до висновку про призначення покарання у виді позбавлення волі із позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій», – констатує суддя.

Закон України “Про амністію у 2016 році”

Разом з тим суд визнав за можливе задовольнити заяву обвинуваченого про застосування щодо нього Закону України «Про амністію у 2016 році» та звільнити від покарання на підставі пункту  «г» статті 1 цього Закону.  Оскільки на день набрання чинності цим Законом чоловіка визнано інвалідом третьої групи.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне