У Шепетівці знову хочуть стягувати оплату за обігрів місць загального користування

Фото: https://shepetivka.com.ua/

14 лютого на сайті Шепетівської міської ради оголосили намір знову спробувати стягувати із шепетівчан оплату за обігрів місць загального користування. Люди обурюються, що у них у квартирах холодно, не те що у під’їздах, а платіжки і так захмарні. Інформує сайт міста Шепетівка.

Востаннє додаткову плату з нас хотів стягнути ще у липні 2018 року злощасний ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»Тоді Виконавчий комітет міської ради розглянув відповідне звернення та відмовив, пояснюючи, що погодження виконкомом розрахунків необхідної кількості теплоти (Гкал) на опалення місць загального користування для кожного багатоквартирного будинку окремо не передбачено законодавством України.

Та нинішня місцева влада згадала за постанову Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 року № 1022 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії», що набрала чинності 01.10.2021 року.

Згідно Постанови оплату за обігрів місць загального користування у багатоповерхівках буде розділено на всіх мешканців будинку в тому числі і тих, хто має встановлену систему індивідуального опалення. Детальніше із постановою можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1022-2021-%D0%BF#Text

Визначення терміну “місця загального користування”

Термін “місця загального користування” вживається у Методиці розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2018 року № 315 (надалі – Методика).

Згідно ч.1 п.2 р.І Методики, МЗК – місця, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців, крім допоміжних приміщень.

В той же час Методика посилається на Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, а саме на його п.2 ст.1

Відповідно п.2 ст.1 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, – допоміжні приміщення багатоквартирного будинку, це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Таким чином, до МЗК не відносяться: колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення.

Чи повинні власники квартир з індивідуальним опаленням платити за МЗК

Перейдемо до справедливого питання про зобов’язання здійснювати оплату за спожите тепло МЗК власникам квартир, які мають індивідуальне опалення.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», – власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку, повинні брати участь у витратах на утримання будинку.

Згідно до положень ст.382 Цивільного кодексу України, – власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

В той же час, згідно п.28 Постанови КМУ № 630 від 21 липня 2005 р., – споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, квартирні засоби обліку теплової енергії, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Саме тому власники квартир з індивідуальним опаленням, як співвласники будинку, повинні брати участь у витратах на утримання будинку, у тому числі – приймати участь у оплаті за спожите тепло МЗК. Відмова від централізованого опалення квартири не звільняє споживачів від обов’язку оплати за фактично надані послуги.

Але чомусь автори постанови та місцева влада забуває, що власники індивіуального опалення і так опалюють місця загального користування через тепловтрати стін їх квартир, які суміжні з МЗК. Годі й сподіватись що це буде враховувати в платіжках.

Чому та яким чином площа квартири пов’язана з нарахуванням плати за МЗК

З’ясуємо як пов’язана площа квартир з сумою нарахування за спожите тепло МЗК.

У відповідності до п.12. Постанови КМУ № 630 від 21 липня 2005 р., – у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку.

Таким чином власники квартир повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно займаній площі житла. Пропорційно – це означає, що до розрахунку береться відношення площі конкретної квартири до загальної площі багатоквартирного будинку. Значення ж загальної площі конкретного будинку можна дізнатися у СКТЕ.

Як зменшити плату за МЗК

Відповідно до п.2 розділу ІІІ Методики, – за рішенням співвласників будівлі зазначені частки споживання теплової енергії, витраченої на опалення МЗК та допоміжних приміщень будівлі, можуть визначатися із застосуванням понижувального коефіцієнта від 0,2 до 0,9 залежно від теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій, зокрема характеристик заповнення дверних віконних, балконних та дверних блоків, наявності тамбурів, якості теплоізоляції інженерних систем тощо, або за рішенням співвласників для визначення частки може застосовуватися підвищувальний коефіцієнт від 1,1 до 2 залежно від наявності та технічного стану опалювальних приладів в МЗК та допоміжних приміщеннях, стану теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій. Рішення про їх застосування або зміну приймається в міжопалювальний період, про що співвласники будівлі письмово повідомляють виконавця комунальної послуги або виконавця розподілу.

Тобто, у міжопалювальний період співвласники можуть провести встановленим чином збори, результатом яких має буде прийняте рішення про зміну коефіцієнту. Рішення має бути подано до виконавця послуг (до ОК, ОСББ чи до СКТЕ в залежності від типу договору на постачаня теплової енергії).

У якому випадку можна не оплачувати за спожите тепло МЗК

У відповідності до п.12. Постанови КМУ № 630 від 21 липня 2005 р., – у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі квартири за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку. У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.

Чому не потрібно платити за спожите тепло МЗК у разі відсутності приладів опалення

У випадку відсутності приладів опалення (простими словами – батарей, радіаторів) у МЗК, співвласники багатоквартирного будинку не повинні сплачувати послуг з централізованого опалення МЗК, бо цю послугу вони не отримують! 

Згідно до змісту п.24 Постанови КМУ №830 від 21.08.2019 р., – якщо проектом на будинок було передбачено встановлення приладів опалення у місцях загального користування та допоміжних приміщеннях, але вони були демонтовані, то для забезпечення нормативної температури у цих приміщеннях такі прилади опалення повинні бути відновлені виконавцем послуг з управління багатоквартирним будинком.

Але у Постанові КМУ №830 від 21.08.2019 р. йдеться лише про вимогу відновити прилади опалення виконавцем послуг з управління будинком (ЖЕКом, ОСББ, ОК), а не про зобов’язання вносити оплату за спожите тепло МЗК, що не мають радіаторів опалення, споживачами послуг.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне