У Віньківцях суд виніс вирок рибалці за незаконний промисел

9
Фото: kma.court.gov

Сплатити 1700 гривень штрафу та відшкодувати 12 427 гривень заподіяної навколишньому середовищу шкоди – таке покарання призначив Віньковецький районний суд жителю Новоушицького району. За інформацією прес-служби Хмельницького апеляційного суду,  чоловіка обвинувачено за частиною 1 статті 249 Кримінального кодексу України. Це незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду.

Як встановив суд, 30-річний рибалка опівночі 18 липня минулого року закинув 50-метрову рибальську сітку (заборонене знаряддя лову) в р. Ушиця Дністровського водосховища, поблизу села, де мешкає. Через три години почав її витягувати, утім, вже під наглядом державних інспекторів. Вони конфіскували сітку, човен і весь улов – 365 штук риби різних порід. Незаконною рибалкою чоловік заподіяв водним живим ресурсам шкоду на загальну суму 12 427 гривень.

«Суд враховує, що обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності за вчинення злочину невеликої тяжкості, та вважає за можливе призначити йому мінімальне покарання у виді штрафу, встановлене в санкції статті, за якою він засуджується», – ідеться у вироку, який ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Нагадаємо, що за 4 місяці роботи Хмельницький рибоохоронний патруль вилучив близько 2 тонн риби. У період з четвертого вересня 2018 року Хмельницький рибоохоронний патруль здійснив 171 рейд та виявив 218 порушень природоохоронного законодавства. Для прикладу, третього жовтня в результаті рибоохоронних заходів між селами Рогізна та Калачківці, що у Кам’янець-Подільському районі задокументовано порушення правил рибальства. На березі р. Студениця двоє місцевих жителів рибалили за допомогою заборонених знарядь лову – сіток. В одній із сіток працівники Хмельницького рибоохоронного патруля виявили 21 рибину. Інший мешканець витягнув повну сітку риби. В ній був один червонокнижний верезуб, 15 судаків, 30 лящів, 26 окунів, 8 карасів, 138 пліток та по одному екз. сома і білизни. Своїми діями громадянин завдав збитків державі на загальну суму 35 738 грн. На порушників складено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Заборонені засоби лову та незаконно виловлену рибу вилучено.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне