У заповідній зоні Хмельниччини нечистоти з готельного комплексу зливають у підвал будинку

8
Фото: podillyanews.com

Готель працює без очисних споруд. А хімікати та фекалії зливають у підвал занедбаного будинку. Люди бояться, що отрута потрапить до річки, та підземних ходів Меджибізької фортеці. Екологи застерігають про справжню катастрофу.

Місцеві мешканці, які забили на сполох, зняли відео на підтвердження своїх слів. Однієї ночі люди влаштували власне детективне розслідування. Шукали, куди готельний комплекс зливає нечистоти. Від будівлі тягнеться довжелезна труба. Виявилося, що бруд тече в сусідній будинок.

Стареньку хату поблизу готельного комплексу, вочевидь, викупили саме з цією метою. За словами місцевих мешканці, питання про злив нечистот піднімалося неодноразово. Кажуть, готель робив самовивіз фекалій, але робити це їм заборонили.

Працівники будівництва поруч підтверджують, що нечистоти в підвал зливають щоночі.

У Меджибожі живе 1300 осіб, і будувати коштом громади очисні споруди сенсу не бачать. Переконані, це мають зробити власники готельно-розважального комплексу. Але був нібито ще один варіант вирішення проблеми.

«Є Летичів, і є Хмельницький, які мають очисні споруди. Заключіть з ними договір, так як це зробила фортеця. Вони будуть вивозити. Оскільки вони повідомили, що договір заключили і вивозити по корчах перестали, я думав, що питання вирішене. А виявляється, вони вночі оце все викачують», – пояснив Меджибізький селищний голова Михайло Демків.

Готель межує з туристичною родзинкою Меджибожа – старовинною фортецею. Поряд – паломницький центр хасидів біля єврейського некрополя. Сюди щороку приїздять тисячі туристів з Ізраїлю. Для них і збудували готель.

«Будуть призначені певні експертизи. Будуть взяті проби, щоб отримати відповідь на питання, чи було дійсно забруднення земель. Чим воно загрожувало і чим саме забруднювалися землі», – коментує керівник підрозділу ГУ Національної поліції Інна Глега.

Злиття бруду в заповідній зоні може мати фатальні наслідки. Усі ходи Меджибізької фортеці і досі не досліджені. Тож чи течуть тепер ними нечистоти – ніхто сказати не може.

І поки триває розслідування історії з викидом нечистот у заповідній зоні,  будують ще два корпуси готелю. І також – без очисних споруд.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне