В яких мікрорайонах Хмельницької громади найбрудніше повітря

Фото: Суспільне Хмельницький

Найбільш забруднені мікрорайони в Хмельницькому – Ближні Гречани та Ракове. Пов’язано це з промисловою діяльністю та виробничими підприємствами, які локалізовані у зазначених районах міста.

Про це Суспільному Хмельницький розповів головний спеціаліст відділу з питань екології Управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міськради Владислав Пукас.

За його словами, згідно з проведеним аналізом стану атмосферного повітря за період воєнного стану ступінь забруднення атмосферного повітря у Хмельницькому значно не змінився.

“На початку повномасштабного вторгнення деякі забруднюючі речовини в атмосферному повітрі зменшили свою концентрацію (хлор, фенол, формальдегід), або ж залишилися на рівні минулого року. Пов’язано це ймовірно з частковою зупинкою промислових виробництв у регіоні, впровадженням комендантської години та паливною кризою. На даний час стан повітря повернувся до довоєнного рівня”, — пояснює Владислав Пукас.

У самому Хмельницькому, каже, протягом вересня поточного року не спостерігалось забруднення атмосферного повітря. Середньомісячні концентрації забруднюючих речовин були нижчими за рівень гранично допустимих концентрацій.

“На території громади розташовано два стаціонарних постів спостереження Хмельницького центру з гідрометеорології. Також в рамках програми “Громадські ініціативи Хмельницького на 2016-2020 роки” було встановлено вісім компактних станцій моніторингу. Окремо існує громадська мережа станцій якості повітря, яка складається з семи аналізаторів. Ці станції встановлені безпосередньо у мешканців міста (приватна територія)”, — розповідає головний спеціаліст відділу з питань екології.

Разом з тим, каже спеціаліст, в рамках програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації “Хмельницький” на 2022-2026 роки 19 вересня 2023 року було встановлено перший з двох запланованих індикативних постів спостереження за станом атмосферного повітря. Наразі розглядається можливість встановлення станції з вимірювання якості повітря у селах громади.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне