В Новій Ушиці поліцейські затримали браконьєра, який сітками виловлював рибу в річці Дністер

Працівники Новоушицького відділення поліції задокументували факт здійснення незаконного вилову риби в річці Дністер.
Фото: hm.npu.gov.ua

Працівники Новоушицького відділення поліції в ході профілактичного рейду, проведеного в рамках операції «Нерест», задокументували факт здійснення незаконного вилову риби в річці Дністер.

Поблизу села Березівка Новоушицького району чоловік, попри заборону, за допомогою сітки та гумового човна виловив близько 9,5 кг риби різних порід. Поліцейські вилучили у нього не лише незаконний улов, а й знаряддя вчинення правопорушення — понад 70 м сітки та човен «Барк». 

За браконьєрство законодавством України передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. В даному випадку порушник відповідатиме за статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення — «Порушення правил використання об’єктів тваринного світу». Йому загрожує покарання у вигляді штрафу від шести до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

hm.npu.gov.ua

Кримінальна відповідальність за браконьєрство

Відповідальність передбачена статтями 248 та 249 Кримінального кодексу України. Зокрема, за незаконне полювання (ч. 1 ст. 248) може накладатися штраф в розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж передбачається залучення до громадських робіт на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеження волі на строк до трьох років, із конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. Якщо ж такі дії були вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення об’єктів природного середовища, або з використанням транспортних засобів, або особою, раніше судимою за аналогічний злочин, тоді такі дії караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням чи позбавленням волі на строк до п’яти років, із конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. 

Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, відповідно до ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього здобутого.

Поліція Хмельниччини нагадує, що під час нересту любительський та спортивний лов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Управлінню Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області заборонений у такі строки:

– в усіх водосховищах з 1 квітня по 9 червня;

– у всіх річках та їх кореневих водах з 1 квітня по 19 травня;

– в придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені) з 1 квітня по 29 червня.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Нагадаємо, що у квітні порушники завдали рибному господарству збитків на 34 тис. гривень. У період з 1 по 30 квітня 2019 року Хмельницьким рибоохоронним патрулем здійснено 66 рибоохоронних рейдів. У результаті проведених заходів викрито 60 правопорушень.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне