В Україні стартував онлайн-курс для змінотворців у галузі психічного здоров’я

Фото: http://edu.mh4u.in.ua/

9 вересня 2020, Київ — Проєкт «Психічне здоров’я для України» запустив онлайн-курс «Весняна школа психічного здоров’я». Курс створений для того, щоб надати всім, хто опікується темою психічного здоров’я у громадах, необхідні практичні навички для комплексного та ефективного надання послуг у сфері психічного здоров’я.

В Україні лише 37%*1 людей вважають себе достатньо обізнаними в питаннях психічного здоров’я. 69% респондентів кажуть, що у них недостатньо інформації та хочуть дізнатися більше. Водночас 79% вважають, що психічне здоров’я ― є серйозною та вартою уваги сферою.

Онлайн-курс буде корисним фахівцям, які працюють у галузі психічного здоров’я, зокрема психіатрам, психологам, психотерапевтам, медсестерам, соціальним працівникам, представникам громадських організацій, органів охорони здоров’я та будь-кому, хто готовий змінювати та впроваджувати нові підходи до надання послуг з охорони психічного здоров’я в Україні. 

Завдяки «Весняній школі психічного здоров’я» актуальна інформація та кращі практики розвитку охорони психічного здоров’я перекладені українською мовою та доступні широкій авдиторії. Цей онлайн-курс охоплює:

• 12 навчальних модулів

• 16 міжнародних та національних експертів та експерток 

• 14 годин матеріалів на онлайн-порталі

Онлайн-курс дасть відповіді на питання: чому і як слід дбати про психічне здоров’я та психологічний добробут працівників, як психічні розлади впливають на соціальне та економічне життя населення, куди потрібно звертатись за психологічною допомогою у вашому місті тощо.

Заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак зазначає: «В Україні фінансування послуг у сфері психічного здоров’я трансформується. Сьогодні загальне недофінансування психіатричних лікарень становить 898 млн грн. І ми розуміємо, що важливо зміцнювати систему знизу: навчати сімейних лікарів, клінічних психологів, соціальних працівників, заохочувати громаду створювати та розвивати центри психічного здоров’я. Завдяки національним та регіональним освітнім проєктам усі охочі зможуть отримати дієві інструменти та підтримку для створення ефективної системи охорони психічного здоров’я. Це дозволить налагодити міжсекторальну співпрацю не тільки на рівнях закладів охорони здоров’я, а й на рівнях місцевих та обласних органів самоврядування». 

Лідер проєкту «Психічне здоров’я для України» Гайко Кьоніґштайн розповідає: «Весняна школа психічного здоров’я» планувалася як щорічна міжнародна конференція з питань психічного здоров’я. Проте через пандемію COVID-19 ми створили онлайн-курс, який буде доступний кожному протягом наступних кількох років. Розроблений українськими та міжнародними експертами він розрахований на людей із медичної, соціальної та інших сфер, які хочуть долучитися до розвитку галузі охорони психічного здоров’я в Україні. Ми прагнемо, щоб фахівці у сфері охорони здоров’я і соціального захисту, представники місцевої влади і громадських організацій об’єдналися з метою покращення послуг в наданні психічної допомоги. Після проходження цього курсу вони будуть краще підготовлені, аби почати розвивати центри психічного здоров’я у своїй громаді».

Проєкт «Психічне здоров’я для України» / Mental Health for Ukraine (MH4U) ― це чотирьохрічний проєкт (з 2019 по 2023 рік), метою якого є покращення якості та доступності допомоги та психосоціальної підтримки для людей із психічними розладами в Україні.

Проєкт впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC), у контексті Національної стратегії реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015-2020 років та підтримки реформи системи охорони психічного здоров’я в Україні. MH4U втілює підходи «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», що передбачає «створення цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка функціонує в єдиному міжвідомчому просторі, забезпечує покращення якості життя та дотримання прав і свобод людини».

Більше читайте на сайті та у Фейсбук .

1. Опитування «Психічне здоров’я в Україні: обізнаність та ставлення», проведене в рамках проєкту в січні 2020 року компанією InMind

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне