Вартість круп до війни та зараз. Чи змінились ціни на продовольчих ринках Хмельниччини

Фото: https://suspilne.media/

Ціни на крупи на продовольчих ринках Хмельниччини за понад чотири місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну зросли на понад 20 відсотків.

Про це Суспільному розповів головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами головного управління держпродспоживслужби в області Ігор Михальчук.

19 липня на ринку «Ранковий», що в Хмельницькому, кілограм темної гречки коштує 90 гривень, що на 50 гривень дорожче, ніж до активної фази війни, біла гречка – 110 гривень, кілограм половинчатого рису за цей час зріс в ціні вдвічі, довгий рис подорожчав із 35 гривень до 60. Ігор Михальчук каже, що на здорожчання крупи вплинуло декілька чинників: «Здорожчали крупи через війну, через зростання вартості пального. В деяких регіонах йдуть бойові дії. Наразі працюють не всі довоєнні маршрути транспортування зерна та муки».

Очікувати зниження цін на продукти, зокрема, на крупи, як сказав Ігор Михальчук – не варто.

«Зараз почнуть збирати урожай, затрати більші: на запчастини до транспортних засобів, на пестициди, заробітну плату працівникам. Це ж все зараз збільшено, тому і ціна вже буде більша», – говорить Ігор Михальчук.

На що останнім часом знизилась ціна, то це на гречку, яку на ринку продають не у всіх ятках. За словами спеціаліста Держпродспоживслужби, тут не минулося без спекуляції.

«Ціна на гречку знизилась, вона вартувала 100-110 гривень за один кілограм. Зараз є за 85-95 гривень за кілограм. Вона легка в приготуванні, вона в нас вирощується, тому на неї завжди ажіотаж. На 30 відсотків цей ажіотаж видуманий. Це зловживання, на мою думку. Гречка є, але її тримають, хочуть продавати через місяць, через два. Гречка – це стратегічний продукт. Люди хочуть заробляти, спекуляція», – додав Михальчук.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне