Вода з славутських джерел непридатна для вживання

Фото: Zaxid.net

В липні 2019 року Славутським районним лабораторним відділенням ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені лабораторні дослідження якості води із природніх джерел, які розташовані на території міста Славута:

  •     Джерело по вул. Паперника, «Лесине джерело».
  •     Джерело по вул. Здоров’я, лісовий масив.
  •     Джерело поблизу колишнього склозаводу, «Сангушкова криниця».

Згідно результатів досліджень виявлена невідповідність води за мікробіологічними показниками з усіх перерахованих джерел, а за санітарно-хімічними (за вмістом нітратів) – джерело по вул. Паперника, «Лесине джерело».

Отже, вода із досліджених джерел не відповідає гігієнічним вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Вона не може бути використана для забезпечення питних потреб населення.

“Звертаємо увагу, що якість води з природніх джерел має нестабільні показники, адже це найбільш верхні водоносні горизонти, у яких фільтрується дощова вода, талий сніг, у ці горизонти потрапляє змитий бруд який може містити бактерії, віруси, найпростіші паразити, яйця та личинки гельмінтів, хімічні сполуки, радіоактивні елементи та може сприяти виникненню гострих кишкових інфекцій та інших захворювань серед населення”, – говорить Завідувач Славутським районним лабораторним відділенням ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Т.О. Музалевська

Найнебезпечніша вода в джерелах з малим дебітом (дебіт – це запас води), а також у тих, де вона набирається дуже повільно, та поверхня джерела відкрита.

 Для таких джерел невстановлені зони санітарної охорони, в межах яких забороняється господарська діяльність.

Ці джерела офіційно не узаконені як джерела водопостачання. Вони не мають власника, який би відповідав за належний стан, облаштування та постійний контроль якості води.

Джерело: slavutanews

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне