Вибори Президента на Хмельниччині: спроба винести бюлетень, проголосувати без паспорта і непогана явка

Фото: vdalo.info

За даними громадської мережі ОПОРА, станом на 11 годину вже зафіксували кілька порушень.

Спробу проголосувати без паспорта спостерігач ОПОРИ, зокрема, зафіксував у с. Лісоводах, на дільниці №680223 (ТВО №192). Після того як спостерігач наполіг, що такі дії незаконні, виборця відправили додому.

Відповідно до пунктів 1, 7, 8 частини 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України» документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України. Ці документи є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях (частини 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України»). Видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

У с. Севрюках (ТВО №189) на дільниці №680647 спостерігач ОПОРИ виявив, що голова сільської ради Юрій Шкроба є офіційним спостерігачем від ГО «Український центр демократичного суспільства», хоча відповідно до пункту 2 частини 1 статті 69 Закону України «Про вибори Президента України» посадова особа органу місцевого самоврядування не може бути офіційним спостерігачем. Спостерігач ОПОРИ звернув увагу комісії на порушення, відтак голова села залишив дільницю, проте пізніше повернувся уже з журналістським посвідченням.

На дільниці №681484 у м. Хмельницькому (ТВО №187) виборець голосував у залі, а не в кабінці, що є прямим порушенням таємниці голосування. Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про вибори Президента України» голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Троє спостерігачів від кандидата на пост Президента України Петра Порошенка одночасно перебували на дільниці №681452 (ТВО №188). Після того як спостерігачка ОПОРИ вказала на порушення, один зі спостерігачів залишив приміщення. Треба зазначити, що згідно з частиною 9 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України, партій – суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій (разом не більше ніж по дві особи від одного кандидата на пост Президента України, від партії, від громадської організації).

На окремих виборчих дільницях спостерігачі ОПОРИ фіксують недостатню кількість бюлетенів. Так, на дільниці №680709 (ТВО №191) зареєстровано 383 виборці, а комісія отримала 381 бюлетень; на дільниці №680684 (ТВО №191) зареєстровано 1000 виборців, а бюлетенів є 984; на дільниці №681452 (ТВО №188) не вистачає 9 бюлетенів: при 2292 виборцях наявно 2283 бюлетені.

А ось у Хмельницькому на дільниці 681432  виборець хотів винести бюлетень, а замість нього у скриньку кинув невідомий папір. Про ситуацію повідомила голова ГО “ЖАР” Альона Береза. За словами активістки, спостерігачі не дали можливості порушнику вийти з бюлетнем за межі дільниці і викликали поліцію. Після тривалої розмови і в присутності правоохоронців він на бюлетні написав, що голосує проти всіх і вкинув до скриньки.

На Кам’янеччині станом на 11:00 годину на одній з дільниць вже проголосувала половина виборців. Про це повідомив голова Хмельницької організації КВУ Юрій Ануфрієв для Depo.Хмельницький

Загалом, поліція повідомляє про спокійний перебіг виборів на Хмельниччині станом на 11 годину ранку. Детальніше у коментарі заступника начальника ГУ НП у Хмельницькій області Валентина Білянського.

https://www.facebook.com/policia.Khmelnytskoi.oblasti/videos/vb.171711619606928/2001471453296452/?type=2&theater

За повідомленням ЦВК, станом на 11 годину на Хмельниччині проголосували вже 15,55 % виборців. Щоправда, оперативну інформацію надали лише три територіально виборчі округи: 187 (частина міста Хмельницький), 189 (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський, Теофіпольський райони), 193 (місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський, Новоушицький райони).

Також “НГП” повідомив, що Всеукраїнська громадська організація “Передові правові ініціативи” (Київ) проводить екзит-пол на виборчих дільницях Хмельницького, присвячених виборам президента. Як повідомив НГП представник цієї організації, пан Кремєнєв, виборці повідомляли, що підтримали кандидатів Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Ігоря Смешка, Анатолія Гриценка, Руслана Кошулинського, Юрія Бойка.

Про представників цієї ВГО “Передові правові ініціативи” (Київ) повідомляє також і сайт “Старкон. City”. Як пишуть журналісти видання, що при вході на дільницю 681414, що в управлінні освіти, працює Наталія Чорна із ВГО «Передові правові ініціативи». Разом з колегою вони проводять екзит-пол, але кажуть – виборці йдуть на контакт неохоче, тому працювати нелегко. Активісти будуть на дільниці протягом усього дня, сподіваються, що пізніше, коли голосувати прийде молодь, їм таки вдасться зібрати більше даних. А поки що активність невисока.

 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне