З браконьєрів, котрі виловили пів тисячі штук риби, стягнули 36 тис. грн штрафу

Фото: ілюстративне

Новоушицький районний суд стягнув з двох жителів Кам’янець-Подільського району по 18100 гривень шкоди, яку вони заподіяли навколишньому природному середовищу унаслідок незаконного зайняття рибним добувним промислом, інформує пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

5 травня 2021 року батько та син з Кам’янеччини незаконно виловили понад пів тисячі штук риби, у тому числі червонокнижного вирезуба причорноморського (його вилов категорично заборонено). Сума збитків, за висновками судових інженерно-екологічних експертиз, склала 36 201 гривню.

Обох рибалок суд вироком від 17 травня 2022 року визнав винними у незаконному зайнятті рибним добувним промислом (частина 1 статті 249 Кримінального кодексу України) та призначив покарання. Під час розгляду кримінального провадження цивільний позов про відшкодування завданої шкоди ніхто не заявляв.

Через те, що рибалки добровільно не компенсували збитки, завдані рибному господарству територіальної громади, а Новоушицька селищна рада не вжила заходів для їх стягнення, з позовом в інтересах держави до суду звернувся прокурор.

Відповідачі, батько та син, позов не визнали, позаяк уважають, що не вчиняли кримінального правопорушення.

Утім, суд відхилив ці доводи, зауваживши, що їхня вина у порушенні вимог законодавства про охорону тваринного світу доведена й встановлена вироком суду, який набрав законної сили.

Доведеним суд вважає й розмір збитків, заподіяних у результаті незаконного вилову риби, який становить 36 201 гривню.

«Між протиправною поведінкою відповідачів та заподіяною шкодою наявний причинний зв`язок. Відповідачі, на виконання вимог частини першої статті 81 ЦПК України, не надали суду жодних доказів, які б спростовували позов», – зазначив суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне