За грантом “Єробота” 75 підприємців Хмельниччини отримали 250 тисяч грн

Фото: Суспільне Хмельницький

Підприємець з Хмельницького Олег Проданчук показує роботу термопластавтомата – пристрою, що виготовляє пластикові застібки. Одну з деталей до орендованого обладнання він придбав в цьому році за грантові 250 тисяч гривень від держави. До повномасштабної війни чоловік займався наукою в галузі інженерії. Зараз планує захищати кандидатську дисертацію, що пов’язана саме з його власною справою. Розповідає, після 24 лютого якісні застібки стали дефіцитними.

“Багато виробників, які, навіть сукні шиють, почали робити щось для армії – якісь аптечки під сумки й так далі. Потрібні були застібки, фурнітура. Це все завозилось з Китаю через море. І, власне, цей шлях став більше недоступним. З’явилось бажання зробити щось українське”,— пояснює підприємець.

Виробництво, говорить, налагоджував за раніше відкладені кошти. Однією з умов отримання гранту на чверть мільйона, каже Олег Проданчук, було офіційне працевлаштування від двох людей. З цим пунктом, додає, виникли труднощі.

“Насправді, я перебуваю в активному пошуку і зараз. Тому що працівників, особливо висококваліфікованих, багато не буває в інженерії. Працівників шукали за допомогою соціальних мереж. Це потребує кваліфікації, навичок. На жаль, зараз цього на ринку недостатньо”,— каже Олег Проданчук.

Програма на отримання грантових коштів “Єробота” запрацювала на Хмельниччині з минулого року, говорить заступник директора обласного центру зайнятості Сергій Залуський. За його словами, основною умовою отримання підприємцем гранту на чверть мільйона гривень є якісно складений бізнес-план та офіційне працевлаштування від двох людей. Бізнес-план, говорить, розглядає комісія центру зайнятості. В цьому році кошти отримали 75 осіб.

“На сьогодні за результатами 13 хвиль подачі документів (а їх має бути в цьому році 20), отримано 371 бізнес-план. Минулого року подано близько 600 заяв і бізнес-планів підприємцями області. І підтримано 118 заяв. Серед цих 118, три відмовились від гранту. Решту вони отримали”, — розповідає Сергій Залуський.

За його словами, при порушенні умов бізнес-плану без погодження з комісією чи нецільових витратах кошти в підприємця вилучаються. Докторка економічних наук Раїса Квасницька говорить, аби скласти якісний бізнес-план, людина може або пройти платні курси від служби зайнятості, або звернутись до компаній, що займаються їх складанням.

“В бізнес-плані основа – це є резюме. Далі йдуть розділи, в яких висвітлюється дослідження ринку. Досліджують конкурентів, які вже є на ринку. Це є виробничий план, безпосередньо, які витрати будуть нести по тому, що закупити обладнання, сировину і так далі. Далі йде фінансовий план, складання того, як буде реалізуватись”, — пояснює Раїса Квасницька.

За її словами, чим більший попит в регіоні на послуги чи продукцію, що пропонує підприємець – тим більший шанс отримати грант.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне