Забруднення Південного Бугу у Хмельницькому. Що кажуть екологи

Фото: Суспільне Хмельницький

Південний Буг забруднюється господарсько-побутовими стічними водами. Про це Суспільному сказала начальниця відділу Державної екологічної інспекції області Наталія Сологуб.

За її словами, за зверненням місцевого мешканця працівники екологічної інспекції у мікрорайоні Гречани виявили водовідвідний канал зі стічними водами.

“В ході водовідвідного каналу поблизу вулиці Кооперативної, що на кінцевій зупинці громадського транспорту, спостерігали наявність стічних вод які мали запах, що характерний саме для господарських побутових вод. Також було встановлено, що поблизу локомотивного депо на поверхні ґрунту були наявні маслянисті плями із запахом нафтопродуктів. Проте фактів загибелі риби в річці Південний Буг комісією не було встановлено”, — говорить Наталія Сологуб.

Так виглядає Південний Буг у Гречанах. У річці плаває сміття. Фото: Суспільне Хмельницький

Як розповіла Наталія Сологуб, для підтвердження забруднення річки екологічною інспекцією були відібрані проби води та ґрунту. Дані інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб підтверджують наявність забруднення.

“За результатами вимірювань у відібраних пробах ґрунту виявлені перевищення нормованого вмісту по амонію, хлоридах та нафтопродуктах. Хімічне споживання кисню становило 58.1 міліграм на дециметр кубічний, при нормі гранично допустимій концентрації води водних об’єктів в межах населеного пункту 30 міліграм на дециметр кубічний. Біологічний показник споживання кисню — 7.2 міліграми на дециметр кубічний, при нормі 3 міліграми на дециметр кубічний. І азот амонійний склав 2.41 при нормі 2 міліграми на дециметр кубічний”, — розповіла Наталія.

Після нарахування збитків, каже Наталія Сологуб, працівники Державної екологічної інспекції передадуть матеріали до поліції, аби притягнути винних до відповідальності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне