Замість позбавлення водійських прав – штраф. Апеляційний суд змінив вид стягнення таксисту-винуватцю ДТП

107
Фото: court.gov.u

До Хмельницького апеляційного суду зі скаргою на постанову Хмельницького міськрайонного звернувся водій однієї з міських служб таксі. Тією постановою суд визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення та наклав стягнення, на 1 рік позбавивши права керування ТЗ.

Апелянт переконаний: постанова упереджена і незаконна, тому її слід скасувати, а провадження у справі закрити через відсутність у його діях складу адмінправопорушення. На думку апелянта, суд першої інстанції не дослідив усіх обставин справи. Поклавши в основу обвинувачення свідчення потерпілої, яку він вважає винною у ДТП.

Також пояснює, що Хмельницький міськрайонний суд, накладаючи найбільш суворе стягнення, не взяв до уваги, що він має на утриманні двох неповнолітніх дітей. А керування автомобілем – єдиний заробіток для утримання сім’ї.

Попри те, що апелянт винним себе не визнає, його вина доведена зібраними й дослідженими у судах обох інстанцій доказами – констатує апеляційний суд. Таксист таки порушив Правила дорожнього руху під час повороту ліворуч з вул. С. Бандери на вул. М. Лисенка у Хмельницькому. Не переконався у безпечності маневру, не врахував дорожньої обстановки – і зіткнувся з автомобілем ВАЗ, що їхав у попутному напрямку в крайній лівій смузі руху.

«В судовому засіданні апеляційного суду також встановлено що він працює водієм таксі, керування автомобілем є його єдиним заробітком. На його утриманні знаходяться двоє дітей, що підтверджується свідоцтвами про народження. Тому таке стягнення як позбавлення права керування позбавить його можливості утримувати сім`ю. Обставин, що обтяжують відповідальність – судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, слід застосувати стягнення у виді штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Що становить 340 грн», – зазначає у постанові Хмельницький апеляційний суд.

Відтак апеляційну скаргу таксиста суд задовольнив частково, змінивши постанову Хмельницького міськрайонного суду в частині накладеного стягнення.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне