Замість ЗОШ – гімназії та ліцей: в Нетішині будуть реорганізовані школи

Фото: https://www.netishynrada.gov.ua/

За 4 роки в Україні вже не буде всім звичних загальноосвітніх шкіл. Першачків віддаватимуть у початкову школу, а учні середньої та старшої ланки ходитимуть до гімназій та ліцеїв.

Інформує відділ з організаційних питань апарату виконавочго комітету Нетішинської міської ради.

«Реорганізація шкіл – це вимога Закону України «Про повну загальну середню освіту». Він визначає 3 типи закладів середньої освіти, серед яких вже не буде місця ЗОШ. Будуть лише початкова школа, гімназії і ліцеї, – розповіла очільниця управління освіти виконавчого комітету міської ради Ольга Бобіна.

З метою забезпечення перспективного планування розвитку освітньої галузі було утворено координаційну раду з питань реформування закладів загальної середньої освіти Нетішинської міської територіальної громади та розпочато заходи щодо перепрофілювання загальноосвітніх шкіл в громаді. 

У січні 2021 року під головуванням начальника управління освіти Ольги Бобіної розпочала роботу робоча група, яка опрацьовує нормативно-правову базу щодо реформування ЗОШ та проводить аналіз ситуації у кожному загальноосвітньому закладі.

Минулого тижня відбулося чергове засідання робочої групи за участі директорів загальноосвітніх шкіл громади Таміли Соболик, Миколи Яцюка, Олександра Роюка, Зої Машук, Олени Груши, голів Рад закладів Світлани Ільченко, Зінаїди Количевої, Людмили Суханевич, Катерини Янович, голів профспілкових організацій Нелі Сидоренко, Наталії Хвалько, Світлани Янчук, Марини Томчук та Валентини Гаман. 

Кожен керівник закладу, відповідно до встановленого графіку та з дотриманням санітарних вимог, презентував робочій групі стратегію розвитку школи до 2024 року, звіт щодо освітньої та інноваційної діяльності, кадрового та матеріально-технічного забезпечення, мережі закладу на 2020-2021 навчальний рік та перспективної мережі до 2024 року, якісні показники успішності за три останні роки, зокрема, за результатами успішності ДПА у формі ЗНО, олімпіад, МАН, підтвердження нагородження медалями, кількість випускників 9-х класів, які продовжують навчання 10-му класі, результати моніторингу вибору профільних предметів в 10-му класі, вступ випускників 11-х класів до ТОП-20 вищих навчальних закладів. 

За підсумками заслуханих звітів члени робочої групи протягом лютого 2021 року проведуть якісний та об’єктивний аналіз ситуації в розрізі кожного закладу загальної середньої освіти Нетішинської громади, усю інформацію нададуть координаційній раді. Наступним кроком має бути підготовка  проєкту рішення перспективної мережі загальноосвітніх закладів на 2021-2026 роки. Після проведення глибокого аналізу, фахових консультацій та громадських слухань у Старому Кривині буде підготовлено проєкт рішення про закріплення території обслуговування за закладами загальної середньої освіти комунальної форми власності Нетішинської міської територіальної громади. У 2021-2023 роках координаційна рада спільно з  робочою групою координуватимуть роботу закладів щодо формування контингенту учнів для забезпечення здобуття загальної середньої освіти. 

У 2023-2024 роках за пропозицією координаційної ради 5 загальноосвітніх шкіл буде перепрофільовано, зокрема, функціонуватиме 4 гімназії та 1 ліцей, який  буде окремою юридичною особою та перейде в підпорядкування обласної ради. 
Організація ефективної старшої профільної школи є одним із викликів, який стоїть перед суспільством загалом та освітянською спільнотою зокрема. Спільними зусиллями вдасться пройти цей нелегкий період модернізації мережі старшої профільної школи.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне