Заробили на оформленні медичних довідок понад 300 тисяч доларів: на Хмельниччині викрили злочинну групу лікарів

Фото: https://hm.npu.gov.ua/

Лікарі та їхні спільники виготовляли документи та медичні довідки для осіб, зокрема і для громадян, які підлягають мобілізації. За результатами обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів понад 7 млн грн. Про це повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель.

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Хмельницькій області, слідчі слідчого обласної поліції спільно з працівниками облуправління СБУ та прокуратури викрили злочинну схему, організовану головою лікарської комісії одного з медзакладів регіону. В ході досудового розслідування поліцейські встановили й коло осіб, причетних до «схеми».

За словами Андрія Рубеля, до неї увійшли голова комісії, керівництво лікарні, різні лікарі за фахом – анестезіолог, онколог, хірург, дерматолог, ортопед-терапевт, медсестра та шестеро довірених осіб. Відповідно до розробленого плану, фігуранти за певну винагороду поставили на потік виготовлення документів, зокрема і оформлення фіктивних історій хвороб для встановлення груп інвалідності, що надавало можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон.

«Суми винагороди коливалися від 2 000 до 10 000 доларів США в залежності від пакета документів. Фігуранти пропонували «послуги» з підготовки та видачі медичних документів, оформлення фіктивних історій захворювань та сприяння в отриманні груп інвалідності», – повідомив очільник Департаменту.

Шестеро довірених осіб медпрацівників підшукували «клієнтів» та збирали їхні особисті документи для подальшої передачі «в роботу». Посередником між лікарями та пособниками виступала медсестра. За 100 доларів США в день вона реєструвала отримані документи, відповідала за отримання та передачу грошей організатору незаконної схеми.

В ході оперативно-слідчих заходів правоохоронці задокументували понад 100 фактів одержання неправомірної вигоди на суму більше ніж 300 тисяч доларів США.

20 квітня поліцейські викрили голову лікарської комісії, медсестру та одну з довірених осіб одразу після отримання та розподілу 4 600 доларів США хабаря за виготовлення медичних документів та оформлення фіктивної історії хвороби для встановлення 2-ї групи інвалідності. Такий пакет документів надалі дав можливість безперешкодно виїхати за кордон особі призовного віку. Всіх затримано в порядку статті 208 Кримінального кодексу України.

За результатами обшуків в службових кабінетах, за місцем мешкання фігурантів та у їх авто вилучили гроші в національній та іноземній валюті загальною сумою понад 7 млн грн.

Вирішується питання про оголошення затриманим та іншим учасникам злочинної групи про підозру за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) та ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Слідство триває за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне