Заступник мера Хмельницького організував схему привласнення бюджетних коштів – у справі є перші висновки експертів

Фото: ілюстративне

Поліцією Хмельниччини здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000603 від 06.12.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3,4 ст. 191, ч.1 ст. 368 КК України. Інформує НГП.

Згідно витягу з ЄРДР, у кримінальному провадженні розслідуються обставини того, що протягом 2021 року заступник міського голови, директор Департаменту інфраструктури Хмельницької міськради організував схему привласнення бюджетних коштів, спрямованих на проведення капітальних ремонтів, реконструкцій та будівництва суб`єктів комунальної інфраструктури міста Хмельницького, шляхом штучного завищення цін предметів закупівель, а також внесення недостовірних відомостей до довідок про вартість виконаних робіт та актів приймання виконаних будівельних робіт.

Зокрема, в ході досудового розслідування встановлено, що група осіб під керівництвом заступника міського голови Хмельницького, який, переслідуючи корисливий мотив, вступивши в злочинну змову із:

  • начальником фінансового управління ХМР,
  • начальником управління комунальної інфраструктури ХМР,
  • головним спеціалістом відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління комунальної інфраструктури ХМР,
  • начальником проєктно-кошторисного відділу ХМР,

через т.з. «довірених осіб» – керівників суб`єктів господарської діяльності, а саме директора ТОВ «Шляхбудгруп» та директора ТОВ «Світ розваг Хмельницький» організували схему із систематичного привласнення бюджетних коштів, виділених на проведення капітальних ремонтів, реконструкцій та будівництва об`єктів комунальної інфраструктури міста Хмельницького, в результаті чого (за попередніми підрахунками) державним інтересам спричинено істотної шкоди на суму понад 1 млн. грн.

На сьогодні у розслідуваному кримінальному провадженні здобуто висновок експерта від 29.05.2023, згідно якого з урахуванням висновку судової товарознавчої експертизи від 28.03.2023, документально підтверджується висновки, що сума матеріальної шкоди, завданої ТОВ «Світ розваг Хмельницький» Управлінню комунальної інфраструктури Хмельницької міськради та міському бюджету під час виконання робіт з поточного ремонту обладнання дитячого майданчика з ліквідацією пошкоджень пішохідних доріжок в парку культури і відпочинку ім. Чекмана у місті Хмельницькому могла б складати 446 136,99 грн.

Цікаво, що нещодавно представник ТОВ «Світ розваг Хмельницький» просив скасувати арешт, який був накладений ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 10 травня 2023 року на автомобіль марки TOYOTA LAND CRUISER PRADO 150, 2021 року випуску, який належить вказаному товариству.

Суддя відмовив у скасуванні арешту, оскільки органом досудового розслідування було доведено існування обґрунтованих підстав вважати, що автомобіль міг бути набутий за грошові кошти, які ТОВ «Світ розваг Хмельницький» могло отримало внаслідок вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із привласненням бюджетних коштів, а тому автомобіль TOYOTA LAND CRUISER PRADO 150, 2021 року випуску, обґрунтовано визнано речовим доказом.

Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Світ розваг Хмельницький» є Віштал Олексій Анатолійович. Усі угоди Віштала пов’язані із ремонтом – поточним чи капітальним – дитячих та спортивних майданчиків. Свою підприємницьку діяльність Олексій Віштал зареєстрував наприкінці осені 2017 року. А ось перший підряд отримав вже влітку 2018 року. І за три роки (до 2021 року включно) його ФОП отримав 86 підрядів від міста на загальну суму 6,59 мільйона гривень. Ще 7,8 мільйона пройшли через ТОВ “СВІТ РОЗВАГ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ”, де Віштал є засновником та директором. Загалом це 14,39 мільйона гривень.

«Окремої уваги заслуговує історія ремонту дитячого майданчика у парку ім. М.Чекмана. Так ось. Розпочав роботи, а точніше провів капітальний ремонт ФОП Олексій Віштал у 2019 році. Тодішній керівник управління ЖКГ Василь Новачок назвав це першою чергою. І коштувало це будівництво 1,375 мільйона гривень. А вже у 2020 році управління оголошує тендер на поточний ремонт дитячого майданчика у тому ж парку на 2,3 мільйона гривень. Це лише у нас дисонанс, що поточний ремонт дорожчий за капітальний? І увага, на цей тендер вже йде не ФОП, а новостворене ТОВ “Світ розваг Хмельницький”. Компанію йому тоді склало ТОВ «Шляхбудгруп» із очільником Юрієм Балабаном. Перемогло підприємство Олексія Віштала. І вже у квітні 2021 року ці дві фірми зустрічають знову на тендері на 1,6 мільйона гривень. Обидва рази фірми не торгувались між собою від слова взагалі. Але замовник перестрахувався і в документацію ввів ось такий критерій “якщо підрядник виробник, то отримує через неціновий критерій бонус у вигляді 25%”. Все б нічого, якби вони купували обладнання, а не послугу…» – писали у червні 2021 року розслідувачі ГО «ЖАР»

Нагадаємо, що цьогоріч міська влада Хмельницького запланувала на утримання та поточний ремонт вулично-шляхової мережі громади витратити 279,7 мільйона гривень, а на виконання робіт з капітального ремонту автомобільних робіт, вулиць і доріг комунальної власності – майже 76 мільйонів гривень.

Широке поле для діяльності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне