Жінки згадуються в хмельницьких медіа втричі рідше, ніж чоловіки — дослідження

Фото: Aiste Stancikatie for TIME

В хмельницьких медіа жінки згадуються приблизно втричі рідше, ніж чоловіки – в середньому, тільки у 36% матеріалів. При цьому, найбільше жінок в якості експерток в друкованих медіа (у 47% випадків), а найменше – в матеріалах онлайн-видань (24% від загальної кількості експертів).

У хмельницьких теле- і радіопрограмах жінок-експерток також менше, ніж чоловіків-експертів — 37,5% до 62,5%. Жінки мали голос у темах материнства, кулінарії, краси, в соціальних і освітніх сюжетах, а чоловіки — переважно в політичних та економічних сюжетах і матеріалах. Такими є результати дослідження гендерного балансу в медіа Хмельниччини, яке провели експерти ГО “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” у вересні 2020 року.* У хмельницьких теле- і радіопрограмах жінок-героїнь 31%, чоловіків — 69%. Жінок-експерток протягом тижня також було менше, ніж чоловіків-експертів — 37,5% до 62,5%.

У матеріалі телеканалу «Місто» про те, як у Хмельницькому обрали «маму року», транслюються стереотипи про те, що для жінок найважливішою має бути сім’я і діти. Такі твердження звучать з вуст героїнь сюжету: «Людмила Гончар: Для мене як для жінки найважливіше — це сім‘я. Це моя родина, це мої прекрасні троє діток. Я як жінка себе вважаю мамою-берегинею. І це найважливіше», «Юлія Сабій: Жінка — це краса у всьому. Жінка — це краса в дотиках, в словах, в мріях. Жінка – це є все для дітей…» тощо.

На телеканалі ТВ7+ у сюжеті про ефективних жінок-керівниць робиться наголос на тому, що ці жінки також вправні господині та добре виконують материнські обов’язки: «Цієї тендітної жінки вистачає і на хатні клопоти. Вдома вона турботлива мама та дружина, а на роботі вправна керівниця».

У матеріалі «33 каналу» про міжнародний день краси поширюють і стереотипи, зокрема про те, що краса потребує жертв і що саме жінки користуються послугами косметологів (в сюжеті жодного героя-чоловіка).

А ось у програмі «Право на правду» (33 канал) про місцеві вибори у студії були лише жінки, які обговорювали питання гендерних квот у виборчих списках. Звучать тези про те, що «туди беруть жінок за статтю, а не за активність», «чоловіки вимушені брати жінок, бо у них немає іншого вибору», «замість того, аби запрошувати дійсно активних, впізнаваних,…запрошують таких жінок, які після виборів будуть здатні написати заяву та відмовитися від мандату для того, щоб зайшов той, хто потрібно до Ради. Або тих жінок, які не будуть задавати зайвих питань, просто будуть тихо працювати, і завжди погоджуватись з керівництвом партії» тощо.

В онлайн-медіа експертки найчастіше коментували матеріали на соціальну тематику (31%) та погоду (21%), значно менше було коментарів в кримінальній хроніці та в новинах про здоров’я ( по 14%).

Гендерний баланс серед експертів та нексперток дотримано на сайтах “Актуально для подолян” та “Новини.Хмельницький” – 50% жінок проти 50% чоловіків, а також в моніторинговий період не зафіксовано жодної експертки в “Депо Хмельницький”. Згідно з даними моніторингу, на героїнь в онлайн-медіа припало 26 % від загальної кількості матеріалів (проти 74 % героїв-чоловіків).

Найчастіше жінки в ролі героїнь траплялися в матеріалах про кримінальних хроніках (35%) та політики (27%). Тема політики з її відсотковим показником є яскравим відображенням того, що 25 жовтня 2020 року в Україні мають відбуватися місцеві вибори і партії наразі розпочали представляти кандидаток у своїх партійних списках до місцевих рад різних рівнів. На сайті ХМ-інсайд зафіксовано найбільше згадок героїнь 35%, водночас найменше про жінок писали на 0382.ua (18%) та “Депо Хмельницький” (17%).

Дещо гендерно-збалансованим є показник героїнь в друкованих медіа – 45 % матеріалів мають згадки про жінок-героїнь. В друкованих медіа жінки в якості героїнь найчастіше фігурували в лайф сторі (43%), в новинах про політику (20%) та на соціальну тематику (18%). Найвищий показник героїнь в друкованих медіа – “День за днем” (63%), найнижчий – Подільські вісті (24%).

Експертки в друкованих медіа коментують майже порівно з чоловіками (47%). Жінки найчастіше коментували тему економіки або бізнесу – 27%, здоров’я та соціальні матеріали (по 18%). Найвищий показник експерток в друкованих медіа – Актуально для подолян (100%) експерток, водночас в “Подільські вісті” не було коментаря жодної експертки.

В місцевих медіа на Хмельниччині трапляються поодинокі випадки вживання фемінітивів. Експерти зафіксували лише два випадки в онлайн-медіа: на інформаційному порталі «Хм-інсайд» та новинному ресурсі «ВСІМ» (Хмельницький). В друкованих медіа в моніторинговий період фемінітиви одноразово вжили – Сімейна газета (Хмельницький) та газета «День за днем» (Шепетівка). Під час моніторингу було також зафіксовано два випадки сексизму – по одному в онлайн-медіа та друкованій газеті. Мова йде про матеріали новинного ресурсу «ВСІМ» під назвою «Відома хмельничанка у шкіряному вбранні виконала еротичну самбу на паркеті “Танців з зірками” (ВІДЕО) та Сімейної газети під назвою «Іду на побачення».

*У межах дослідження було опрацьовано матеріали десяти регіональних сайтів, п’яти регіональних газет та 5 телеканалів. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 7 по 13 вересня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період.

Моніторинг проводили у таких газетах: “Актуально для подолян”, “Подільські вісті”, “Проскурів”, “Сімейна”, “День за днем”; онлайн-медіа: “Актуально для подолян”, “Поділля NEWS” “Подільські вісті”, “Новини Хмельницького “Є”, “Всім”, “Депо.Хмельницький”, “0382.ua”, “Незалежний громадський портал”, “ХМ-інсайд”, “Новини.Хмельницький”; телеканалах UA:Поділля (філія Суспільного), 33 канал, МТРК Місто, ТВ7+ і «Наголос», а також Суспільному радіо Поділля.

**Це дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов’язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне