Жоден з притулків не забере конфіскованих судом хмельницьких ведмедів

Фото: https://suspilne.media/

Виконати судову ухвалу про конфіскацію бурих ведмедів з Хмельницького реабілітаційного центру для диких тварин буде проблематично. Про це Суспільному розповів начальник Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області Андрій Мартинов. За його словами, наразі жоден з притулків для ведмедів не погодився прийняти двох дорослих ведмедів, ведмедицю та трьох ведмежат.

За словами керівника Сергія Пальохіна, у реабілітаційному центрі перебуває 150 тварин. Самця бурого ведмедя на прізвисько Пафнутій два з половиною роки тому він забрав з пересувного цирку. Ведмедицю Дашу два роки тому з пересувного зоопарку покинули у клітці у Летичеві. Відтоді вони перебувають у реабілітаційному центрі. Цього тижня самця бурого ведмедя планують стерилізувати, додає Сергій Пальохін.

Басейн на дві тисячі літрів у ведмежих клітках міняють кожні дві доби, запевняє волонтерка реабілітаційного центру для диких тварин у Хмельницькому Олена. Додає: годують тварин екашами, борщем, супом, хлібом, булкою з медом, морквою.

З початку 2021 року змінилися умови утримання ведмедів, розповідає Сергій Пальохін. Саме це, за його словами, і стало причиною судового позову на центр.

“До нового року на двох ведмедів вольєр мав мати 60 квадратних метрів. Ми на той час могли зробити 120 квадратних метрів. З нового року стандарт на одного ведмедя повинен бути 200 квадратних метрів”, – каже чоловік. Та додає: будівництво нового вольєру для ведмедів обійдеться у півтора мільйона гривень, а таких коштів у нього нема.

“В суді я наполягав, щоб прийняли рішення про вилучення тварин і передачу у будь-який центр в Україні чи за кордоном, але щоб це було на законних підставах, щоб тварина десь не загинула, не пішла комусь на потіху”, – каже Сергій Пальохін. Однак, каже, на його звернення до притулків про передачу їм тварин отримав відмови. Один з них – “Домажир”, що на Львівщині.

“Наразі у притулку є 28 ведмедів, і ми, на жаль, не можемо цього року забрати 5 ведмедів, які перебувають зараз у центрі Сергія Пальохіна”, – каже керівник благодійного фонду «Чотири 4 лапи» в Україні, координатор ведмежого притулку «Домажир» Тарас Бойко.

Усі ведмеді, які знаходяться у Хмельницькому реабілітаційному центрі для диких тварин, почуваються добре, розповідає головний лікар Хмельницької державної лікарні ветеринарної медицини Кирило Чумаков. За його словами, тваринам зроблені всі необхідні щеплення, вони проглистовані та оброблені від шкірних паразитів. В разі їх вилучення та транспортування буде використаний транквілізатор, заспокійливий препарат. Лікар додає: куди їх відправлять, інформації не має.

З вилученням тварин можуть бути певні проблеми, вважає начальник Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області Андрій Мартинов. Саме інспекція позивалася на центр реабілітації до суду.

“Будемо разом з виконавчою службою виконувати це рішення суду, тому що існує проблема з подальшою передачею цих ведмедів до якихось відповідних зон утримання. Тобто, в нас є «Домажир», «Синевір», ще є у Харківській області, є наш «Хижак» на Хмельниччині. Тобто, будуть вестися перемовини і вирішуватись питання, хто прийме цих ведмедів”, – каже чиновник.

За словами начальника другого відділу Державної виконавчої служби в місті Хмельницькому Дениса Джубаби, коментар про вилучення ведмедів можна отримати після того, як рішення суду набере законної сили.

Сергій Пальохін може оскаржити рішення в апеляційному суді.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне