Жителі Озерної протестують проти будівництва на березі озера громадської вбиральні: чиновники – на цьому місці будувати дешевше

Фото: https://suspilne.media/

40 жителів мікрорайону Озерна обласного центру виступили проти будівництва у цій частині міста громадської вбиральні, розповідає Руслана Дудар. За її словами, між багатоповерхівками на вулиці Степана Бандери, 40/1А та Залізняка, 1/А почали облаштовувати громадську вбиральню. Мешканці будинків поруч проти того, щоб туалет будували саме на цьому місці. Кажуть, тут граються діти і близько до озера, повідомляє Суспільне.

Мешканка будинку, поруч з яким будують туалет, Руслана Дудар розповідає:

“Тут 50 метрівможе є, а може нема. Далі за тими кущами – потічок. Туди метрів п’ять. За деревами – дитячий майданчик від цього будинку”.

Жінка висловлює свою думку з приводу будівництва туалету: “Думки громади абсолютно ніхто не спитав. Я вважаю, що перше, що потрібно було зробити – обговорити з мешканцями прилеглої території, як вони до того ставляться. Туалет потрібен, але в іншому місці”.

Олександр Криштофор мешкає неподалік. Він батько двох дітей. Розповідає: із сім’єю неодноразово влаштовували пікнік біля місця, де розпочали будівництво. Він проти будівництва вбиральні у цьому місці.

“Буде неприємний запах. Я не впевнений, наскільки воно буде часто прибиратися, щоби було чисто і акуратно”, – каже чоловік.

Місце під туалет розчистили, підвезли щебінь, підвели воду та облаштували каналізацію.

Будівництво вбиральні, за словами Руслани Дудар, почали 15 серпня. Наразі розчистили місце, підвезли щебінь, підвели воду та облаштували каналізацію. Намагалися викачати звідти воду. Люди їм завадили.

https://suspilne.media/

“Вони хотіли викачувати там ті люки, чистити. Вони забиті повністю, до самого верху. Якщо вони навіть його побудують, то та каналізація заб’ється через день-два, мабуть. Тому люди вийшли і не дали їм викачати ту каналізацію. Заборонили їм тут будь-що робити”, – каже Руслана Дудар.

Наталя Жаркова також проживає в багатоповерхівці поруч із місцем будівництва. Жінка пропонує облаштувати громадську вбиральню біля вольєру для вигулу собак.

Начальниця відділу з благоустрою управління комунальної інфраструктури Хмельницької міськради Тетяна Циб пояснює: “На цій ділянці нема мереж центрального водопостачання та водовідведення, і там дуже близький рівень грунтових вод”. Додає: місце, де зараз будують туалет, обирали через наявність каналізації. Також тут підведена вода. За її словами, таке будівництво дешевше.

“В нас, взагалі, виділено коштів на облаштування відпочинкової зони, саме облаштування цієї площадки проходить в рамках виконання робіт на цьому об’єкті. Ось його розташування на ділянці біля пішохідної зони. Але він віднесений від меж берегової лінії озера на відстань більше 25 метрів. Це, як то кажуть, “Санітарна зона”, – каже чиновниця.

Протестувальники пропонують встановити туалет поблизу майданчика для вигулу собак.

Голова Хмельницької обласної організації Українського товариства охорони природи Юрій Рєзніков каже: норми розташування громадських вбиралень для річок та озер різняться.

“Відносно річок, Південний Буг – це 100 метрів і більше. І я хочу сказати одне, що водоохоронні зони, вони залежать ще від схилу. Якщо є схил до водного джерела, до водних ресурсів, ці всі смуги і водоохоронні зони, вони збільшуються”, – пояснює Юрій Рєзніков. Та додає: при будівництві туалету біля водойм треба враховувати його вплив на природу.

“Мені здається, що цей туалет -небезпечний об’єкт для навколишнього природного середовища, його в генеральному плані міста Хмельницького нема”, – каже еколог.

Мешканці багатоповерхівок, поблизу яких будують вбиральню, написали листа в екологічну інспекцію Хмельницької області з проханням перевірити, чи будівництво відповідає вимогам. А також збирають підписи з вимогою зупинити та перенести будівництво.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне