“Золота” сіль для доріг. Чи зможуть у снігопад дорогами Хмельницького їздити авто

Фото: https://suspilne.media/

26,4 мільйона гривень взяли цьогоріч з міського бюджету на заготівлю піщано-сольової суміші для доріг Хмельницької громади. Про це розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. Минулого 2021 року на неї витратили п’ять мільйонів гривень.

Чому здорожчала піщано-сольова суміш, чи вистачить коштів на її придбання, чи безпечні компоненти суміші для ґрунтів, дізнавалось Суспільне Хмельницький.

З минулого року залишилось 350 тонн солі для виготовлення піщано-сольової суміші для посипання доріг у Хмельницькій громаді, розповідає начальник дільниці по утриманню вулично-дорожньої мережі комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг Олександр Кухар: “Десь порядку трьох тисяч ми плануємо цього року заготовити солі в чистому вигляді. І порядку шість з половиною тисяч піщано-сольової суміші. Сіль виросла в ціні у вісім разів, в порівнянні з тонною. Так само вартість піску виросла в півтора раза”.

За словами Олександра Кухара, зараз працівники підприємства збирають пісок на купу. Далі – почнуть пересівати.

“Пересівають пісок для того, щоб каміння не потрапляло в пісок, щоб машини не різали колеса і не били лобове скло. Пересівний вузол працює безперебійно: 100 – 120 тонн ми в день пересіваємо. Потім ми будемо мішати піщано-сольову суміш”, – розповів чоловік.

Цьогоріч, як і минулого 2021 року, на дорогах Хмельницької громади працюватимуть 12 піскотрусів, – каже Олександр Кухар. А також вісім тротуарних щіток, які будуть очищати тротуари від снігу: “Будемо мати дві сільнички, так само як і торік. З 12 піскотрусів вже переобладнано чотири спеціальні авто. Решта техніки у нас зараз використовується на прибирання листя по місту Хмельницькому”.

Минулого року підприємство отримало п’ять нових відвалів до важкої техніки, розповів Олександр Кухар: “Ми їх начіпляємо на “МАЗ”, “КРАЗ”, на важкі піскотруси. Дуже добре вони себе зарекомендували – якісно очищають сніг. Хотілося б більше піскотрусів, тому що місто розширюється, додаються і внутрішньо квартальні дороги, і ОТГ до нас долучилися”.

26,4 мільйона гривень взяли цьогоріч з міського бюджету на заготівлю піщано-сольової суміші для доріг Хмельницької громади. Минулого року – п’ять. Заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок пояснив чому змінилась ціна на сіль: розповів Василь Новачок: “Сіль наразі експортна. Коштує насправді великих грошей. Проведений тендер на закупівлю двох тисяч тонн солі, укладений договір. Укладена угода на постачання піску, пісок тут є на місці, особливих проблем немає. Пісок поступово завозять. Будемо сподіватися, що зима не буде надто сніжною і зможемо цей дорогий і вартісний ресурс зекономити”.

Василь Новачок додав, чому довелось експортувати сіль: “Через те, що ведуться бойові дії безпосередньо біля підприємства “Артемсіль”, ми не змогли вчасно придбати у потрібній кількості сіль для виготовлення піщано-соляної суміші. Це стосується не лише Хмельницького, це проблема у всіх містах України”.

За словами завідувачки кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Наталії Міронової, сіль негативно впливає на взуття пішоходів, автівки, дорожнє покриття, а також ґрунти.

“Вони засолюються. І в результаті цього засолення починають страждати рослини, дерева. Як альтернатива солі застосовується бішофіт. Це теж сіль, магнієва. Але, внаслідок, відсутності натрію вона не спричиняє такого засолення ґрунту”, – розповіла Наталія Міронова.

Вона у вісім-десять разів дорожча за звичайну українську сіль, каже Наталія Міронова: “Якщо піщано-соляна суміш стає дорожчою, варто розглянути менш шкідливий для навколишнього середовища варіант використання солі, а саме – використання бішофіту”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне