Альона Береза: «Має пройти не один рік, аби в нашій країні подолали дискримінацію та сексизм»

Альона Береза
Фото: Рада Реформ Хмельниччини

Дівчина-експертка – це ніби виключення із правил, ніж традиція. Саме такою була ситуація у 2015 році, коли я лише починала давати свої перші експертні коментарі журналістам.  Привернути до себе увагу працівників ЗМІ було досить проблематично. Завжди поряд знаходились чоловіки, які чомусь більше цікавили медіа як експерти.

Окрема і не менш складна тема – це сприйняття дівчини в політиці. Тут можна писати декілька томів автобіографії, щоб розповісти, що переживає дівчина-кандидатка у депутати місцевої ради. Напевно саме тоді, відчувши ці гендерні стереотипи на собі, усвідомила, що моє найбільше і найважливіше завдання – це змінити ставлення до дівчини-експертки. Я розуміла, що лише маючи певний професійний рівень, я зможу змінити сприйняття себе іншими людьми. Змінити, але, на жаль, не ліквідувати. Ще має пройти не один рік, аби  в нашій країні подолали дискримінацію та сексизм. Але саме ми, жінки, маємо це змінити, професійно працюючи над собою.

Тож ще наприкінці 2015 року я розпочала роботу над собою: професійно розвивалась та прискіпливо працювала над своєю репутацією. Найперше, з чого потрібно починати – це визначитись із сферою. Експерткою стати у всьому не вийде, людей мультифункціональних не сприймають серйозно, особливо якщо ми говоримо про медіа.

Друге, що потрібно робити – це писати про свої професійні здобутки та думки у соціальних мережах. Спочатку це не сильно сприйматимуть, однак з часом відточиться вміння писати цікаві та потрібні дописи. Коли це станеться? На мою думку, це стається тоді, коли Ваші дописи ставатимуть темою для журналістської новини. Наразі значна частина моїх професійних дописів все ж таки цікавить представників ЗМІ. Є також дописи, які спонукають журналістів створювати відеосюжети та текстові матеріали.

Коли ви вже почали давати перші експертні коментарі, знаходьте час, щоб переглянути відеоматеріал із своєю участю. Для чого? Дивіться і фіксуйте те, що не сподобалось, щоб наступного разу вже не робити зайвих рухів, не говорити слів-шкідників та контролювати свою міміку. Після такої роботи над помилками, ви виховаєте впевнену у собі експертку, яку полюбить камера та якою завжди цікавитимуться журналісти.

І, звичайно, не забувайте про сферу, в якій ви працюєте. Підвищуємо кваліфікацію та розвиваємось завдяки постійній участі в тренінгах, вебінарах, воркшопах тощо. А коли Вас просять прокоментувати щось, що абсолютно не пов’язане із Вашою роботою – перепросіть і відмовте. Не варто думати, що потім до Вас більше ніколи не звернуться за експертною думкою. Медіа дуже цінують професійних людей  і завжди про Вас будуть пам’ятати. А от якщо дасте непрофесійній коментар на не зовсім Вашу тему – от тут дійсно можна втратити авторитетність та поставити на собі хрестик як експертці.

Дівчата, мотивуємо себе не сидіти на місці і професійно розвиватись. Мотивуємо себе ставати експертками у своїй справі. І от таким чином крок за кроком змінимо в Україні таку невтішну статистику домінування в медійному просторі чоловіків-експертів. Все, як кажуть, у наших руках!

 

Альона Береза, голова ГО “Жіночий Антикорупційний Рух”, журналістка-розслідувачка

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне