Як Хмельницькі міські лікарні до пандемії підготовлені

Фото: ukrinform.ua

Забезпеченість обладнанням лікарень міста Хмельницького. Ракурс: COVID-19

Світова пандемія, на жаль, не оминула Україну. Вже понад місяць вся країна на карантині. Ще за тиждень до оголошення обмежень, перший випадок інфікування коронавірусом зафіксували в Чернівецькій області. Тому питання поширення нового вірусу було лише в часі. І було б добре, якби ця ситуація стала відправною точкою для активної підготовки України та її регіонів до боротьби із вірусом.

20 мільйонів для медустанов

Однак, у Хмельницькому перші рішення необхідні для покращення забезпечення лікарень були прийняті аж через 22 дні. Мова йде про позачергову сесію міської ради 25 березня 2020 року.

Під час засідання міські обранці проголосували за виділення 19,85 мільйонів гривень для боротьби з COVID – 19. За ці кошти запланували придбати ліжка, дезинфікуючі засоби, засоби індивідуального захисту, вироби медичного призначення, лікарські засоби, оплатити комуналку, відремонтувати кисневу систему. Звісно, у цю суму заклали також і апарати штучної вентиляції легень, монітори, інфузійні насоси, пульсоксиметри, кисневі концентратори. Ці кошти депутати розподілили між міською лікарнею, інфекційною лікарнею, перинатальним центром та лікувально-діагностичним центром.

За інформацією управління охорони здоров’я ХМР, для роботи в звичайному режимі медичні заклади міста забезпечені усім необхідним обладнанням відповідно до табеля оснащення.

Загальна кількість апаратів ШВЛ в лікарнях міста – 46 одиниць. За умов масової захворюваності на COVID-19, цих апаратів за підрахунками чиновників, потрібно 41 апарат для всього обласного центру.

 

* 1 колонка – наявність, 2 колонка – розрахункова потреба, 3 колонка – % забезпеченості

** остання колонка – закуплена кількість обладнання

Таким чином забезпеченість міських лікарень виглядає так:

  • КП «Хмельницька міська інфекційна лікарня» – 86 % (лікарні потрібно до розрахункової потреби 1 апарат ШВЛ).
  • КП «Хмельницька міська лікарня» – 58 % (лікарні потрібно до розрахункової потреби ще 5 апаратів ШВЛ);
  • КП «Хмельницький перинатальний центр» – 107 %;
  • КП «Хмельницька міська дитяча лікарня» – 225 %.

Водночас Хмельницька міська інфекційна лікарня – це опорна лікарня для боротьби із коронавірусом для всієї області. І за словами посадовців обласного рівня, саме на її базі у випадку необхідності розгортатимуть додаткові 200 ліжко-місць для лікування хворих із COVID-19. Тому 7 апаратів ШВЛ для такої медустанови виглядають досить скромним розрахунком.

Апарати ШВЛ на вагу золота

У квітні пандемія набирає оберти в усьому світі і Україна не виключення. Західні ЗМІ говорять про «відчайдушну» нестачу апаратів ШВЛ у європейських країнах та США. В умовах світового ажіотажу та дефіциту, ціни на «вентилятори легень» зростають. Тим часом в Україні лише в середині березня медустанови починають закуповувати життєво необхідне обладнання. Хмельницький дотягнув до квітня.

6 квітня 2020 року Хмельницька міська лікарня розмістила в е-системі звіт про укладений договір закупівлі 10 апаратів штучної вентиляції легень. Загальна сума договору 6,99 мільйонів гривень, тобто вартість одного апарату склала – 699 тисяч гривень, постачальником стало ТОВ «Лаб-Сервіс». Зазначений строк поставки в договорі – 31 травня 2020 року. Із договору видно лише модель апарату ШВЛ – V8600. Ймовірно, що мова йде про закупівлю апаратів ШВЛ Oricare V8600 (США).

 

«Модель V8600» купували не лише хмельничани. 17 березня міська клінічна лікарня № 21 ім. проф. Є.Г.Попкової” Дніпровської міської ради придбала 15 Апаратів інтенсивної терапії модель V8600 (середнього класу) за ціною одного апарата – 682,2 тисячі гривень. Білоцерківської міської ради “Білоцерківська міська лікарня № 3” 18 березня 2020 року придбала апарат ШВЛ V8600 зі стартовим комплектом за майже 634,76 тисяч гривень у ТОВ «Фарм-Контакт».

Як бачимо, в середині березня ціни на медичне обладнання були дещо нижчими, ніж вже у квітні 2020 року.

Для порівняння цін ми опрацювали два десятки закупівель. Таким чином, ціни на апарати ШВЛ почали зростати вже з 20 березня.

До речі, деякі розпорядники змушені були розірвати договори із одним можливим постачальником, ТОВ «Компанія Елдімед», через відсутність можливості здійснення постачання апаратів ШВЛ цієї моделі.

Кисневі концентратори та інше важливе обладнання

Важливими для лікування хворих з COVID-19 є також кисневі концентратори. Загальна кількість наявних концентраторів кисню в хмельницьких лікарнях лише 12 одиниць. Водночас розрахункова потреба складає аж 41 одиницю. Наявна кількість – це лише 29 % від розрахункової потреби. Загальна наявна кількість пульсоксиметрів – 52 одиниці, а розрахункова – 66 одиниць (забезпеченість становить 79%). Моніторів для пацієнтів у наявності 18 одиниць, водночас розрахункова потреба становить – 36 одиниць, тобто відсоток забезпеченості становить 50%.

В один день із закупівлею апаратів ШВЛ Хмельницька міська лікарня також придбала 20 моніторів пацієнтів, 5 кисневих концентраторів, 50 пульсоксиметрів та 50 інфузійних насосів, тобто обладнання для анестезії та реанімації на загальну суму 3,097 мільйона гривень у ТОВ «Здраво». Вартість одного монітора пацієнта uМЕC10 52,3 тисячі гривень, одного кисневого концентратора OLV-10 – 43,9 тисяч гривень та пульсоксиметрів РМ-60 – 15,9 тисяч гривень.

Зображення кисневого концентратора OLV-10

Ця закупівля виправила ситуацію із наявністю пульсоксиметрів та моніторів пацієнтів. Нині лікарні забезпечені згаданим обладнанням на 155% та 106% відповідно.

Однак до цього часу залишається відкритим питання щодо наявності концентраторів кисню. Їх додатково придбали лише у кількості 5 штук. Таким чином потреби міста покриті лише на 41%. Ще гірша ситуація із забезпеченістю лікарень вірусно-бактеріальними фільтрами – забезпеченість 32%.

Інфекціоністка, медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова нещодавно в одному із коментарів ЗМІ зазначила, що важливо не проґавити момент, коли людині вже потрібна киснева підтримка та уточнила, що ідеться не про вентиляцію легень, яка потрібна у важких випадках, а про кисень:

«Це також і кисень, який можна отримати через маску і назальні канюлі, приміром, від кисневого концентратора або через центральне підведення кисню у відділенні».

Чому хмельницька міська лікарня придбала незначну кількість кисневих концентраторів – не зрозуміло. Сьогодні в інтернеті за таке обладнання просять удвічі більше. Через значний попит чекати концентратори потрібно інколи і два місяці.

Головний лікар Хмельницької міської лікарні зазначив на одному із брифінгів, що їм вдалось зекономити на згаданих нами двох закупівлях близько 2,5 мільйона гривень. Ці кошти, як пояснив він, планують також використати для придбання необхідного медичного обладнання.

Однак на момент написання матеріалу – додаткових закупівель обладнання не відбулось. Також головний лікар зазначив, що придбане міською лікарнею обладнання, про яке детально описано вище, буде розподілене між лікарнями міста.

Одним обрізали, іншим додали

Більше бюджетні кошти у місті на закупівлю медичного обладнання не ділили. Водночас міська влада планувала виділила додаткові кошти на оплату праці лікарів, які працюють з інфікованими на коронавірусну інфекцію. За словами Хмельницького міського голови, мова йде про двомісячну муніципальну доплату.

Цю доплату запланували забезпечити за рахунок зменшення фонду преміювання працівників Хмельницької міської ради (залишаються премії «чисто символічні») та 2 мільйонів гривень з резервного фонду. Звичайно, забезпечення оплати праці нашим лікарям надзвичайно важливе питання і має бути вирішене як на місцевому рівні, так і на державному рівні, адже це питання збереження життя мешканців області та міста. Однак, не зрозумілим до кінця залишається сам підхід до покриття оплати праці медиків за рахунок зменшення розміру оплати праці інших. Безумовно, якщо дивитись на розміри заробітних плат міського голови, його заступників чи керівників структурних підрозділів, то можна зробити висновки, що нічого страшного в цьому зменшенні на два місяці не станеться, водночас мова йде про оплату праці усіх працівників Хмельницької міської ради, в яких «голі» оклади в більшій мірі виглядають як спосіб забезпечення виживання, а не прожиття.

Чому ж, наприклад, не зменшуються витратні статті управління житлово-комунального господарства? Чому не забираються кошти із фінансування, наприклад, управління культури на проведення двох фестивалів (закупівлі було відмінено після виявлення нами оголошення про їх проведення)? Чому не корегується сума витрат на висвітлення діяльності самої міської ради?

Наприклад, у системі Prozorro наявна активна закупівля «Послуг з висвітлення діяльності Хмельницької міської ради та її виконавчих органів у друкованих виданнях» на очікувану вартість 200 тисяч гривень. 23 квітня 2020 року відбувся аукціон, за результатами якого виграло ТОВ «Проскурів» із пропозицією у розмірі 50 тис.грн. Результат аукціону звичайно тішить можливістю економії значної суми бюджетних коштів, однак, рішення в цій закупівлі на момент написання матеріалу ще не було прийняте. Чому б у випадку економії ці кошти не спрямувати на медичні потреби?

За розміром фінансування розпорядників управління ЖКГ у першій трійці. Однак, на відміну від управління ОЗ та департаменту освіти, витрати УЖКГ повністю покриваються міським бюджетом.

Скріншот із модулю аналітики

За 23 дні квітня цей розпорядник має на своєму рахунку аж 97 закупівель на загальну вартість 35,1 мільйон гривень. У формі відкритих торгів лише 5 закупівель:

  • поточний ремонт обладнання дитячого майданчика з ліквідацією пошкоджень пішохідних доріжок в парку культури і відпочинку ім. М. Чекмана (2,34 млн.грн),
  • здійснення технічного нагляду за виконанням робіт з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі міста у 2020 році (318,4 тис.грн),
  • капітальний ремонт вулвул. Старокостянтинівське шосе – улаштування велосипедних доріжок та велосмуг між вул. Зарічанською та вул. Прибузькою в м. Хмельницькому (майже 2,4 млн.грн),
  • капітальний ремонт вул. Федунця в м. Хмельницькому (майже 8,36 млн.грн) та капітальний ремонт вул. Залізняка в м. Хмельницькому (друга черга, майже 4,87 млг.грн).

Решта 92 закупівлі – це процедури звітування про укладений договір. Загальна сума цих закупівель за прямим договорами сягає майже 16,9 мільйона гривень.

Що означають прямі договори із постачальниками чи підрядниками? Відсутність економії бюджетних коштів та пряму співпрацю із «своїми» постачальниками.

Серед закупівель за процедурою звітування про укладений договір УЖКГ капітальні ремонти покрівель, прибудинкових територій, дахів, поточні ремонти прибудинкових територій, 11 капітальних ремонтів ліфтів та 6 капітальних ремонтів дитячих майданчиків, а також капітальний ремонт контейнерного майданчика із встановленням підземного контейнера на вул. Соборній 26 в м. Хмельницькому за майже 280,3 тисячі гривень. А це, наприклад, 6 концентраторів кисню. Ремонтувати майданчик має ФОП Олександр Жугда. До речі цей ФОП досить багатофункціональний: то сонячні парасолі ставить на міському пляжі, то букви назви міста підсвічує, то от контейнерним майданчиком зайнявся.

Нагадаємо, шо про встановлення сонячних парасоль на хмельницькому міському пляжі можна почитати у розслідуванні за посиланням. 24 лютого 2020 року комунальники знову планували «поточний ремонт – відновлювальний ремонт споруд, (сонцезахисних конструкції) в м. Хмельницькому» на майже 144,7 тисяч гривень. Минулого року поточний ремонт із встановленням сонцезахисних споруд бюджету обійшовся в більше як 186 тисяч гривень. А вже цього року сонцезахисні конструкції відновлюють за майже 145 тисяч гривень? Мова про відновлення минулорічних?

Окрім цього Олександр Жугда отримав від управління ЖКГ ще 3 прямих договори, два з яких було укладено після початку карантину. Загальна вартість цих договорів – 644,3 тисячі гривень, а це 14 концентраторів кисню.

29 квітня міська рада збільшила витрати для управління ЖКГ на 16,2 мільйонів гривень.

Водночас на муніципальну доплату до заробітної плати медичним та іншим працівникам було спрямовано трішки більше як 3,5 мільйони гривень. Проведення поточного ремонту інженерних мереж водопостачання та водовідведення першого поверху корпусу №3 КП «Хмельницька міська лікарня» – 200 тисяч гривень. Придбання низькотемпературної морозильної камери для обласного лабораторного центру – трішки менше як 359 тисяч гривень, придбання компресорної установки для забезпечення роботи дихальних апаратів та кисневого концентратора для КП «Хмельницька міська інфекційна лікарня» – 421,1 тисяч гривень та 310,1 тисяч гривень. Загальна сума становить майже 4,8 мільйонів гривень, що майже в 3,5 рази менше, ніж виділення коштів управлінню ЖКГ. Зменшення видатків цього управління торкнулось лише в частині витрати, що були передбачені на поточний ремонт вулично-дорожньої мережі (суцільне улаштування покриття) у розмірі 2,3 мільйони гривень.

Інших суттєвих корегувань видатків на управління ЖКГ Хмельницького не було. Напевно що поки це питання, на фоні недоотримання коштів бюджетом міста в квітні, ще не на часі.

У наступному матеріалі ми розповімо про забезпеченість медичним обладнанням лікарень Хмельницької області.

Альона Береза, голова ГО “Жіночий Антикорупційний Рух”

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне