Якісне насіння – основа майбутнього продуктивного лісу

Якісне насіння – основа майбутнього продуктивного лісу
Фото: Хмельницьке ОУЛМГ

Заготівля добірного насіння – запорука вирощення здорового лісу. Тому  дуже важливою є пора, коли активно збирають насіння. Наприкінці літа та восени, як правило,  насіння багатьох лісових культур досягає стиглості й тому масовий його збір проводять саме в цей час. Усі підприємства Хмельницького ОУЛМГ включилися в цю важливу роботу.

Збір насіння певних деревних порід має свої особливості. Скажімо, насіння бука, дуба, горіха, каштана заготовляють після його опадання. Спочатку опадає пошкоджене, дещо пізніше – здорове та високоякісне. Насіння кленів, липи, ясенів після досягнення ним стиглості  залишається на дереві й починає опадати пізно восени або взимку. Насіння  хвойних дерев заготовляють із шишок пізно восени та в зимовий період.

Процес збирання насіння деяких порід не зовсім легкий, як здається на перший погляд. Лісова охорона, майстри лісу та сезонні робітники в цю пору постійно зайнятті збиранням лісового насіння. Обсяги заготівлі визначають, беручи до уваги забезпечення підрозділів сіянцями лісових порід для шкілок і зрубів.

При плані 36048 кілограмів цьогоріч станом на 5 листопада заготовлено вже понад 58 тисяч кілограмів насіння. Найбільше припасли насіння хвойних порід Ізяславський, Старокостянтинівський та Шепетівський  лісгоспи, листяних порід – Славутський, Ізяславський, Старокостянтинівський, Кам»янець-Подільський та Шепетівський лісгоспи.      Заготівля насіння триває.

За інформацією прес-служби Хмельницького ОУЛМГ.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне