Хмельниччина долучається до акції “16 днів проти насильства”

Фото: unicefukraine

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня у регіонах України в рамках загальнонаціональної акції “16 днів проти насильства” проводяться різноманітні заходи, спрямовані на те, щоб привернути увагу суспільства до проблем насильства в сім’ї, торгівлі людьми, захисту прав дітей, жінок , тощо.

Ця акція була започаткована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. У цей період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 25 листопада – Міжнародний день ООН з викоренення насильства щодо жінок, що присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській Республіці у 1960 році; 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня –річниця інциденту в Монреалі, коли 14 жінок – студенток були вбиті злочинцем лише через те, що “вони були феміністками”, 9 грудня – міжнародний день боротьби з корупцією, 10 грудня – Міжнародний день прав людини; 10 грудня – День прав людини, коли уряди країн-членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини “на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків”, підписавши Загальну декларацію прав людини.

Цьогоріч в рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства” на Хмельниччині заплановано проведення низки інформаційно просвітницьких заходів серед дітей, молоді, різних категорій сімей, спрямованих на попередження домашнього насильства, «ВІЛ – стосується кожного» до: Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.
Також відбудуться семінари, круглі столи, лекції, тренінги, відеолекторії, виставки до Міжнародного дня ООН з викоренення насильства щодо жінок (25 листопада); Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, Міжнародного дня боротьби за відміну рабства (2 грудня); Міжнародного дня волонтера (5 грудня); Дня Прав Людини (10 грудня), тощо.

Відео YouTube: unicefukraine

Офіційний старт акції відбувся 23 листопада. його означило символічне підсвічування будівель помаранчевим кольором, що є офіційним кольором кампанії. До акції долучилися Хмельницька, Шепетівська, Дунаєвецька міські ради; Городоцька, Красилівська, Летичівська райдержадміністрації. У м.Кам’янці-Подільському була підсвічена міська ратуша, у м.Старокостянтинові – пам’ятник Т.Г.Шевченка, у м.Шепетівці – обласний літературно-меморіальний музей ім.М.Островського, у м. Славуті – історичний музей, у Старосинявському районі – пам’ятник Небесної сотні, у Деражнянському районі – районний будинок культури.

Також в усіх містах та районах 23 листопада проведено засідання круглих столів щодо проведення акції «16 днів проти насильства».

Пропонуємо переглянути відео, створене ЮНІСЕФ та UNFPA в рамках інформаційної кампанії «Говори проти насильства», мета якої навчити людей розпізнавати «невидимі» форми домашнього насильства та реагувати на його прояви у своїй родині. За даними нового дослідження в Україні 65% громадян вважають себе обізнаними про проблему домашнього насильства. При цьому кожен другий стверджує, що шльопнути дитину по сідницях не є проявом насильства у певних ситуаціях. Тільки третина сприймають як насильство демонстративне ігнорування дитини. А кожен другий не вважає проявами насильства нав’язливі ревнощі чи контроль за стилем і одягом партнера.

Повідомляє сайт Хмельницької обласної державної адміністрації.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне