Хмельницька обласна влада переплатила більше 2 млн на автівках для сімейних лікарів

Хмельницька обласна влада переплатила більше 2 млн на автівках для сімейних лікарів
Фото: Хмельницька ОДА

Сьогодні, 13 лютого на площі Незалежності у Хмельницькому медики отримали 27 автомобілів для амбулаторій, які будуються в області.

Фото: Depo.Хмельницький

Як машини купували?

«Новини. Хмельницький» вже публікували матеріал про цю закупівлю. Тим, хто не читав, нагадаємо дуже коротко. 2 вересня Державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» оголосила тендер на закупівлю 55 автівок для амбулаторій. Загальна вартість 31,9 млн грн. У статті ми аналізували саму закупівлю. Зокрема писали про те, що технічні вимоги були прописані під конкретну марку автівки: «Renault Duster».

Також звернули увагу читачів на сам аукціон та його учасників: ТОВ «Полісся Моторс Груп» та ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ФАВОРИТ-АВТО». Фірма-переможець належить соратнику Президента Михайлу Гвоздьову.

Поперед батька в пекло

Та найцікавішим було те, що на момент закупівлі на сайті Мінрегіону не було оприлюднено Наказу на закупівлю цих автівок. До чого тут Мінрегіон, спитає читач? Ці автівки купують за кошти субвенції з державного бюджету. А ось використання цих коштів має чітку процедуру. Тобто тендер був оголошений з порушеннями.

На підтвердження цього є Наказ Мінрегіону від 10 жовтня 2018 року.

Звертаємо увагу, що 20 вересня на Хмельниччині тендер був завершений, тобто до Наказу на розподіл субвенції з державного бюджету.  Цей наказ між іншим оприлюднили на сайті Міністерства лише у грудні. Але цікавим є зовсім інший момент: документ визначив граничну вартість таких автомобілів – 500 тисяч гривень за одну одиницю. Також Мінрегіон дозволив придбати тільки 27 автівок, а не 55.

Хто поспішив, той переплатив

Тож у результаті, що отримала Хмельниччина, яка на чолі з керівником обласної адміністрації бігла поперед батька в пекло? Лише 13,5 млн грн. При чому цих коштів все одно не вистачало навіть на 27 автомобілів. Чому? Тому що ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» придбала ці автівки по ціні 578 281 гривня за одиницю. Це чітко вказано у додатковій угоді від 5 листопада 2018 року.

Додаткова угода 2 автомобілі (1)

Таким чином ще 2 113 608,80 грн мали доплатити з місцевих бюджетів. Отримали автівки такі амбулаторії:

  1. – Квітневська амбулаторія Білогірського району;
  2. – Залужська амбулаторія Білогірського району;
  3. – Війтовецька амбулаторія Волочиського району;
  4. – Пильноолексинська амбулаторія Городоцького району;
  5. – Купинська амбулаторія Городоцького району;
  6. – Рахнівська амбулаторія Дунаєвецького району;
  7. – Балинська амбулаторія Дунаєвецького району;
  8. – Вихватнівська амбулаторія Кам’янець-Подільського району;
  9. – Шутнівецька амбулаторія Кам’янець-Подільського району;
  10. – Голосківська амбулаторія Кам’янець-Подільського району;
  11. – Чернелівська амбулаторія Красилівського району;
  12. – Глібівська амбулаторія Новоушицького району;
  13. – Великоберезнянська амбулаторія Полонського району;
  14. – Котелянська амбулаторія Полонського району;
  15. – Святецька амбулаторія Теофіпольського району;
  16. – Гвардійська амбулаторія Хмельницького району;
  17. – Лісогринівецька амбулаторія Хмельницького району;
  18. – Розсошанська амбулаторія Хмельницького району;
  19. – Сокиринецька амбулаторія Чемеровецького району;
  20. – Вільховецька амбулаторія Чемеровецького району;
  21. – Корчицька амбулаторія Шепетівського району;
  22. – Судилківська амбулаторія Шепетівського району;
  23. – Перегінська амбулаторія Ярмолинецького району;
  24. – Петрашівська амбулаторія Віньковецького району;
  25. – Зяньковецької амбулаторії Деражнянського району;
  26. – Новокостянтинівська амбулаторія Летичівського району;
  27. – Пилявська амбулаторія Старосинявського району. 

(Ліричний відступ: під час урочистостей вручали тільки 23 автівки. А ось ще 4 автівки обіцяв вручити керівник області особисто на місцях. У списку – це чотири останні виділені пункти. Територіально вони розміщені на 191 одномандатному виборчому окрузі. Ймовірно саме там пробуватиме свої сили до Парламенту Вадим Лозовий).

Реальна ціна поспіху

Фактично за кожну автівку місцевим бюджетам довелось додатково викласти по 78 тисяч, а все через те, що ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» поспішила провести тендер. Цікаво за чиєю вказівкою? І чи раптово це не було пов’язано із «переможним» звітом за 100 днів Вадима Лозового?

Що таке 78 тисяч спитає читач? Ось до прикладу, стільки коштував ремонт у школі в селі Миролюбне. А ось в селі Клепачі Славутського району школу відремонтували за 61 тисяч грн. За 63 тисячі у Кам’янці-Подільському на Хмельницькому шосе планують відремонтувати вуличне освітлення, 76 тисяч планують витратити на ремонт тепломереж Розсошанської школи, 58 тисяч запланували на заміну вікон у ФАПі в селі Бронівка. Цей список можна продовжувати. Система Прозоро на запит послуг та товарів не дорожче 78 тисяч видає кілька десятків тисяч варіантів.

А як у сусідів?

Інші області, які не поспішали і витримали процедуру, щонайменше не вийдуть за ліміти надані бюджетною субвенцією, і зможуть навіть дещо зекономити. Ось, наприклад, як у Житомирській області. Там на аукціон прийшли ті ж самі фірми, що і у Хмельницькому. Щоправда, в Житомирі виграла їхня рідна фірма, пов’язана з екс-головою Житомирської ОДА. Але ми звертаємо увагу, що ці фірми вже прийшли на аукціон з ціною меншою, ніж 500 тисяч за одну атівку.

Тож під час аукціону в Житомирській області ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ФАВОРИТ-АВТО» пропонувало ті самі «Renault Duster» за 485 863 грн. (А Хмельницька область придбала їх  у цієї фірми за 578 281 грн за одиницю). У результаті Житомирщина ще більше зекономила і купила кросовери для сільської медицини за 479 000 грн.

Очікуваний гість урочистостей

Під час урочистостей на площі голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий в інтерв’ю «33 каналу» підтвердив, що із цією закупівлею були певні фінансові труднощі, і що вручати ці автівки мав би Гарант, та як то кажуть, не судилось. Однак, це не пояснює, чому нині на площі заповітні ключі від новеньких «Renault Duster» поруч з керівником області роздавав народний депутат Андрій Шинькович?

Фото: Хмельницька обласна державна адміністрація

Нагадаємо, Андрій Шинькович був помічником Олександра Гереги власника мережі гіпермаркетів «Епіцентр К» і разом з ним є співзасновником партії  «За конкретні справи». Саме від цієї політичної сили в Хмельницьку облраду потрапив киянин і екс-керівник столичного «Епіцентру» Вадим Лозовий. Тож хто насправді керує областю?

Чи буде решта автівок?

 Але ми ж пам’ятаємо, що Вадим Лозовий обіцяв 55 автівок? Так ось, 31 січня був оголошений тендер на 28 штук «Renault Duster» білого кольору.  Так ось придбати їх планують не дорожче 590 тисяч гривень за одиницю.

Ця закупівля більше схожа на підігравання обласною владою фірмі, яку вони трохи так «кинули» на попередній закупівлі. Тішить у цьому всьому той факт, що Вадим Миколайович все ж таки намагається тримати слово, не дивлячись на його вартість. Сказав, що купить за бюджетні гроші 55 автівок – купує. І байдуже, що переплачує на кожній майже по 100 тисяч гривень. Не в грошах ж справа, особливо, коли вони не твої особисті, а бюджетні.

Nota bene

У Кримінальному кодексі України є стаття 210 «Порушення законодавства про бюджетну систему України».  Чомусь виникають сумніви, що ці закупівлі розглядатимуть саме через призму цієї законодавчої новели відповідні профільні структури.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне