Хмельницькі школи не заощадили майже 2,5 мільйони гривень за шкільні меблі

Фото: newskm.net

З 2018 року Хмельниччина, як і решта регіонів України, розпочала підготовку до впровадження «Нової української школи». Для цього з державного бюджету кожна область отримала субвенцію на купівлю сучасних шкільних меблів, мультимедійного обладнання та дидактичних матеріалів. Витрачати ці кошти мали б на електронних закупівлях, однак, більшість замовників, а серед них майже усі школи міста Хмельницький, вирішили закупитись, так би мовити, «по-старому»: у пов’язаних між собою продавців. І тут варто згадати рішення Хмельницької міської ради, яким поріг для проведення електронних закупівель було понижено до 100 тисяч гривень для усіх замовників, а тому дія цього рішення поширюється і на освітні заклади, і на сам департамент освіти і науки міськради.

І з цим можна було б змиритись, але міські школи придбали комплекти дорожче, ніж їхні колеги з Хмельницької області. Наприклад, управління освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради травні цього року у виробника, ТОВ «Торговий дім «АНШАР», придбало майже 400 комплектів одномісних столів та стільців за вартістю трішки менше як 970 гривень. Тобто мова йде про різницю у майже 500 гривень на одному комплекті. І нагрілись на цьому люди, так чи інакше пов’язані з оточенням міської влади.

Фаворит перший та його ФОПи

З 2018 року ТОВ «Меблі БІМС» уклало 25 договорів із хмельницькими школами. Серед них було і шість перемог на відкритих торгах. Тоді навчальні заклади закупили парти та стільці за цінами від 920 гривень до 995 гривень за комплект.

ІНФОГРАФІКА

Ціна виявилась не просто хорошою, а навіть вигідною. У роздріб такі комплекти магазин продає нині по 1 354 гривні (стіл – 759 гривень та стілець – 595 гривень).

А поки ТОВ «Меблі БІМС» продавало свої вироби за вигідною для міста ціною на відкритих торгах, керівник та бенефіціар цієї юрособи Михайло Білик реалізовував такі ж парти на 400 грн дорожче вже як окрема фізична особа-підприємець. Так, у липні цього року Хмельницьке НВО №1 «Школа – дитячий садок» придбало у ФОПа Михайла Білика одразу 136 комплектів одномісних парт з стільцями на загальну суму 190,4 тисячі гривень. Таким чином вартість одного набору становила вже 1 400 гривень.

За аналогічною ціною такі ж комплекти придбали ще чотири хмельницькі школи: СЗОШ №29, СЗОШ № 4, СЗШ № 25 та СЗОШ № 14. Щоправда, на цей раз був вже інший постачальник – ФОП Білик Олександр Михайлович. Цей підприємець зареєстрований за тією ж адресою, що і Михайло Білик, та є його сином.

Коментувати таку різку зміну вартості підприємець не став. Керівники шкіл, з якими ми спілкувались, теж не охоче говорять про закупівлі. Мовляв, ціна по місту була одна.

«Ми цього року набрали сім перших класів. Останній клас збирали вже після проведення відкритих торгів, тому у нас і виникла потреба докупити парти. Я звернувся до підрядника, який продавав нам парти за результатами відкритих торгів. Цього разу він сказав, що ціна буде як в місті – 1 400 гривень. І постачав вже цього разу через ФОПа», – пригадує директор СЗОШ №25 Іван Душкевич.

У підсумку навчальні заклади переплатили лише цим двом підприємцям понад 100 000 гривень.

Комплект «парта+стілець» для НУШу, СЗОШ №25. Фото авторок

Два договори на постачання комплектів одномісних парт з стільцями в 2019 році на загальну суму 61,6 тисяч гривень отримав ще один єдинник – ФОП Олександр Машталер. У цього підприємця меблі придбали за прямими договорами Хмельницьке НВО №1 “Школа – дитячий садок” та Хмельницька СЗОШ № 24. Вартість одного комплекту стабільна – 1 400 гривень. Ще два роки тому Машталер працював на вже згадану фірму «Меблі БІМС». У 2016-2017 роках він отримував там заробітну платню і це видно з декларації його дружини.

На сьогодні в доробку цього ФОПа 11 неконкурентних закупівель на загальну суму трішки більше як 360 тисяч гривень, одні торги були відмінені, а замовники всі входять виключно до орбіти Хмельницької міської ради.

Скріншот сторінки ФОП Машталер О.С. із Сlarity Project

«Рідним» для групи БІМС є й інший підприємець – ФОП Михайло Бабич. Ще у 2018 році вони мали спільні адресу – Старокостянтинівське шосе, 26 та номер телефону. На рахунку цього ФОПа лише постачання 14 комплектів шкільних меблів, які він продав НВК №31. Ціна знову ж була стандартною для всього міста – 1 400 гривень.

До цієї групи підприємців можна віднести і Валентину Януш. Минулоріч ця підприємиця продала 18 комплектів меблів по 1 250 гривень для СЗОШ №25. Під час реєстрації свого ФОП вона вказала номер телефону магазину «Меблі БІМС».

Скріншот із довідника «Хмельниччина: золоті сторінки»

Телефоном лідер цієї групи Михайло Білик підтвердив, що працював із хмельницькими школами не лише від імені ТОВ «Меблі БІМС», а й через ФОПів.

«Ну, це ж не заборонено законом. Через ФОПа продавали одні меблі. Ви підійдіть до нас, тут біля мене є юрист. Тому що я знаю, що це питання було трохи наїджено проти мене», – повідомив підприємець.

Детальніше про це запросив поспілкуватись в магазин підприємства. Однак, на місці ні його, ні юриста ми не застали. Пізніше телефоном вдалось поспілкуватись із юристкою.

Родинні ФОПи колишнього помічника хмельницького мера

У 2019 році Хмельницький ліцей №15 придбав 120 комплектів у ФОП Галина Лиса. Підприємиця розпочала свій бізнес лише у квітні, а вже у травні отримала замовлення від восьми хмельницьких шкіл на загальну суму аж 1,5 мільйони гривень.

Скріншот сторінки ФОП Лиса Г.П. із Сlarity Project

*одна закупівля СЗШ №8 на 154 тисячі гривень відмінена, однак в ній були проплати

Галина Пилипівна виявилась довіреною особою ще одного підприємця – Максима Лисого. Також вони мають спільний номер телефону та єдину адресу реєстрації. Свій бізнес вже цей ФОП зареєстрував знову ж у квітні, що цікаво – в один день із ФОП Лиса. І за цей час встиг укласти 23 угоди із хмельницькими школами та дошкільними навчальними закладами, а також із школами міста Шепетівка на загальну суму 2,26 мільйона гривень.

Комплекти меблів підприємець Максим Лисий постачав хмельницьким школам за знайомою вже нам ціною – 1 400 гривень. Виключенням, щоправда, стало лише Хмельницьке НВО №28. Лише цей заклад зумів домовитись за придбання 60 наборів парт та стільців за ціною 1 290 гривень за один комплект. Таким чином переплата цим двом підприємцям становила майже 650 тисяч гривень.

У цьому ж році до постачання комплектів одномісних парт зі стільцями доєдналась й Анжеліка Ваврищук, дружина колишнього помічника Хмельницького міського голови. Дружина свободівця в 2019 році отримала вже чотири договори від двох хмельницьких шкіл на загальну суму 462 тисячі гривень – СЗОШ № 18 та Хмельницький ліцей № 17. Усі комплекти вона продавала школам за звичною ціною – 1 400 гривень за комплект.

Як і попередній підприємець Максим Лисий, дружина Ваврищука також укладала договори з навчальними закладами міста Шепетівка та один договір із Олешинською сільською радою. Загальна сума за всіма угодами становить майже 1,19 мільйона гривень.

Та не лише спільними ринками збуту поєднані ці два підприємця. З листопада 2011 року по кінець січня 2013 року пані Ваврищук була зареєстрована як ФОП у селі Олешин за адресою Котовського, 2. Аналогічну ж адресу реєстрації у період з березня 2012 року по середину травня 2013 року мав і ФОП Лисий Максим. Свого часу таку ж прописку мала і Галина Лиса. А дівоче прізвище Анжеліки Олександрівни, як виявилось, теж було Лиса.

Скріншот сторінки ФОП Лиса Г.П. із Сlarity Project

Родинні зв’язки підтвердив і Максим Лисий. Підприємець зазначив, що Галина Пилипівна є його матір’ю, а Анжеліка Ваврищук – сестрою.

Колишній помічник мера Микола Ваврищук про меблевий бізнес дружини, тещі та швагра в курсі. Каже, що родичі та дружина займаються цим напрямком вже давно.

Комплекти меблів постачали не лише родичі однопартійця хмельницького мера, а й його ексколеги. Із паном Ваврищуком, на різних етапах діяльності, були пов’язані ще ряд фізичних осіб-підприємців. Мова йде про Наталію Дабіжу, Інну Спеціальну та Олену Бондаренко. Усі вони у минулому працювали на меблеву групу під торговою маркою «Ясен», а це дві юридичні особи – ТОВ «Старокостянтинівська меблева фабрика» та ТОВ «Ясен-Поділля».

У вересні 2018 року Хмельницький НВК № 4 придбав 47 комплектів парт та стільців у ФОП Наталія Дабіжа за ціною 1 250 гривень за один комплект. Пані Наталія має на своєму рахунку 14 підписаних договорів на загальну суму понад мільйон гривень. Левова частка замовників у цього ФОПа – хмельницькі школи. Дванадцять договорів вона уклала в липні минулого року. А вже у жовтні 2018 року підприємиця припинила свою підприємницьку діяльність.

Скріншот сторінки ФОП Дабіжа Н.В. із Сlarity Project

Наталія Володимирівна відмовилась спілкуватись із журналістками, особливо нашу співрозмовницю рознервував той факт, що ми цікавились постачанням шкільних парт та стільців. Пізніше нам стало відомо, що її родич, Дмитро Дабіжа, тривалий час працював комерційним директором знайомої нам юрособи – ТОВ «Ясен-Поділля».

Ще 337 комплектів парт та стільців хмельницькі школи придбали у Інни Спеціальної. Її чоловік сьогодні очолює ТОВ «Старокостянтинівська меблева фабрика».

Минулоріч ще одна колишня працівниця ТОВ «Ясен-Поділля» Олена Бондаренко за один місяць уклала 16 угод на загальну суму 961,25 тисяч гривень, які були виключно неконкурентними. І вже наприкінці вересня 2018 року пані Бондаренко, як і попередня підприємиця, припинила свою підприємницьку діяльність.

Скріншот сторінки ФОП Бондаренко О.В. із Сlarity Project

Про постачання меблів хмельницьким школам Олена Бондаренко теж не захотіла говорити. Вона визнала, що добре знайома із Наталією Дабіжею, Інною Спеціальною та Миколою Ваврищуком. За її словами, раніше вони всі були колегами. Однак, звідки вона дізналась, що хмельницькі школи купуватимуть меблі на допорогових закупівлях не сказала.

Комплект «парта+стілець» для НУШу, колегіум. Фото авторок

Усі згадані вище нами три ФОПи в угодах вказували єдиний контактний номер – ТОВ «Старокостянтинівська меблева фабрика». У 2016-2017 роках цією фабрикою керував згаданий вже нами свободівець Микола Ваврищук.

Своє знайомство із Бондаренко, сім’ями Спеціальних та Дабіжами Ваврищук підтвердив. Однак, наполягав, що зараз не підтримує із ними жодних зв’язків.

«Моя дружина та її брат вже дуже давно займаються меблевим бізнесом. Але я не втручаюсь у її роботу. Думаю, що про майбутні закупівлі вони дізнались завдяки комерційним пропозиціям. Вони їх надсилають постійно та усім», – зазначив Микола Ваврищук.

Майстри на всі руки

Підзаробити на державній субвенцій вирішили ще троє хмельницьких ФОПів. З 2016 року вони активно працюють із структурами Хмельницької міської ради – то вікна замінюють, то дахи, то ремонти роблять. За цей час вони отримали договорів на майже 10,6 мільйона гривень. Не залишились ця група й осторонь від меблевих підрядів. Мова йде про групу підприємців з орбіти новоствореної юридичної особи – ТОВ «ТРІО-Т». Усі вони мають спільну адресу реєстрації та вказують єдиний контактний номер телефону.

Так підприємець Олександр Щербицький за два роки продав навчальним закладам одномісних парт і стільців на загальну суму 1,68 мільйона гривень. Майже 400 тисяч бюджетних гривень за шкільні меблі отримав і бізнесмен ФОП Василь Дармороз. Понад півмільйона гривень за комплекти отримала і ФОП Наталія Гуде. Орієнтовна переплата за комплекти цій групі підприємців склала понад 700 тисяч гривень.

«Ми сусіди по офісу. І часто допомагаємо один одному, коли комусь щось потрібно», – так відреагував на запитання щодо єдиної адреси та спільного на всіх контактного номеру телефону Олександр Щербицький.

Комплект «парта+стілець» для НУШу, СЗОШ №22. Фото авторок

Таємний виробник

Попри те, що півтора десятка підприємців продавали хмельницьким школам меблі, в Україні реальним виробництвом займається лише згадана нами на початку юрособа – вінницьке ТОВ «Торговий дім АНШАР» та харківська фірма – ТОВ «АНТ ПРОМ». У роздріб вони продають ці комплекти за 1 344 гривень та 978 гривень відповідно. Дешевше вони постачали парти лише за відкритими закупівлями. Так, у Красилові меблі харківського виробництва закупили за ціною 1 093 гривень. Тоді як вінницький виробник прийшов на тендер у Дунаєвецький район із ціною у 990 гривень за комплект (ми вже згадували закупівлю, де вартість комплекту становила лише 970 гривень).

У середньому хмельницькі школи за два роки освоєння державної субвенції не заощадили на закупівлях одномісних парт та стільців понад 2,4 мільйона гривень.

newskm.net

За ці кошти можна було придбати ще, наприклад, меблі для 83 молодших класів, чи закупити 208 сучасних ноутбуків, які також вкрай необхідні хмельницьким навчальним закладам для впровадження нової освітньої програми.

У Департаменті жодних проблем із цими закупівлями не побачили. Єдину ціну для всіх називають середньою на ринку.

«Така ціна зараз на ринку. Минулого року було дешевше, можливо, тому що парти та стільці привезли у розібраному стані та їх довелось збирати самостійно. Цього року, певно, ціна виросла, бо меблі були вже зібрані. Це моє припущення. А чому укладали угоду із цими ФОПами, вам краще запитувати у директорів шкіл. Із присутніх в цьому кабінеті навчальним закладам ніхто нікого не нав’язував»,. – зазначає заступник начальника фінансово-економічного відділу – головного бухгалтера департаменту освіти та науки – Андрій Польовик.

Водночас керівники навчальних закладів у приватних розмовах зізнаються, що жоден ФОП на порозі школи не з’являється просто так. З ким укладати угоди, а з ким розривати, навчальні заклади, на жаль, не вирішують самостійно, а працюють виключно завдяки «рекомендаціям» департаменту.

Підтвердженням цьому, на нашу думку, є лист департаменту освіти до одного із згаданих нами підрядників. У документі чиновники обрали підприємця одразу для семи навчальних закладів, які мають відокремлену бухгалтерію і є самостійними розпорядниками бюджетних коштів. Щоправда, реальні угоди ці заклади в 2018 році укладали з іншим підрядником, що виявився пов’язаним з ФОП Дарморозом- Олександром Щербицьким.

Фото офіційного листа департаменту освіти і науки ХМР

Напевно тому в школах і відсутні документи про реального виробника меблів, хоча законодавство зобов’язує замовника перевіряти декларацію про відповідність шкільних меблів затвердженим нормативно-правовим актам.

А рішення Хмельницької міської ради про пониження порогу для електронних закупівель від 100 тисяч гривень виявилось звичайною фікцією, яку вправно ігнорують замовники із орбіти міськради. Адже з відкритого тендеру складніше освоїти кошти у «потрібні» руки. Тим часом керівники хмельницьких шкіл із жахом чекають змін в законодавстві, коли майже усі закупівлі доведеться проводити через відкриті тендери. Адже з 2016 року вони так і не отримали жодної підтримки з боку місцевої влади: ні спеціальних навчань, ні змін у штатному розписі, щоб освоїти майданчик для електронних закупівель, а тому змушені навіть йти на порушення законодавства про публічні закупівлі та передбачати оплату послуг консультанта торгів переможцем відкритих торгів.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне