Хмельницькі ведимеді Аліса та Тімка переїжджають у реабілітаційний центр

Фото: The Lawrence Anthony Earth Organization – Ukraine

На наступній сесії Хмельницької міської ради депутати будуть голосувати за передачу з балансу КП “Парки і сквери міста Хмельницького” двох ведмедів: Аліси та Тімки на баланс Благодійного Фонду “Міжнародна організація Лоренса Ентоні”.

Минулого року директор БФ “МОЛЕ” Лайонел Шан Де Ланге відвідав хмельницький зоокуточок, що у парку культури і відпочинку імені Михайла Чекмана. Умови, у яких перебували тварини, вразили чоловіка. Він викликав поліцію. Керівництво парку, за словами пана Де Ланге, досить швидко погодилось віддати хижаків БФ “МОЛЕ”.

Фото: The Lawrence Anthony Earth Organization – Ukraine

“Чоловіка звати Олександр, якщо не помиляюсь, він тоді одразу сказав мені, що шукають нове місце з кращими умовами для Аліси та Тімки. Тож пропозицію віддати тварин БФ “Міжнародна організація Лоренса Ентоні” сприйняли досить позитивно,” – розповів директор БФ “МОЛЕ” Лайонел Шан Де Ланге.

Олександр Боднарчук виконує обов’язки керівника КП “Парки і сквери”. Чоловік зізнається, нове житло для хмельницьких бурих шукає ще з листопада 2017 року.

“Отримали припис від Державної екологічної інспекції на створення належних умов для тримання диких тварин. Розумієте, у нас троє ведмедів. Той вольєр, що був раніше, маленький для всіх. Добудувати чи перебудувати на території парку не так вже і просто – це природно-заповідний фонд. Тож навіть, щоб створити нормальні умови для тварин, мусили отримати відповідні дозволи,” – пояснює в.о. директора КП “Парки і сквери”.

Для Балу – півторарічного сина Аліси та Тимофія добудували ще клітку на 40 квадратних метрів, зробили там басейн. Але пошуки нової домівки для хижаків керівництво парку не припинило.

“Писали в Центр реабілітації бурих ведмедів “Синевір”. Там 12 гектарів, є ветеринарний нагляд, а це так необхідно Алісі. Вона майже нічого не бачить. Але в центрі не має місць. Писали в Міністерство екології та природних ресурсів. Звідти порадили спробувати влаштувати наших тварин чи то у ведмежий притулок “Домажир”, що на Львівщині, чи центр порятунку ведмедів “Надія” на Житомирщині, але і там місць не було,” – розповідає Олександр Боднарчук.

Приїзд волонтерів з міжнародної організації став черговою спробою переселити бурих пенсіонерів до реабілітаційного центру.

“Коли ми були у Хмельницькому парку, нас запевнили, що тварин точно віддадуть, але мусять владнати усі нюанси з документами, щоб усе було офіційно. Попросили на це трохи часу,” – зазначає директор БФ “МОЛЕ” Лайонел Шан Де Ланге.

Чекали остаточної згоди більше, ніж півроку. А вже у серпні цього року з КП “Парки і сквери міста Хмельницького” зателефонували і сказали, що хижаків готові віддати.

Фото: The Lawrence Anthony Earth Organization – Ukraine

З цього моменту благодійний фонд розпочав збирати кошти не перевезення Аліси та Тімки. У Фонді кажуть, що хочуть аби Аліса таки переїхала до Центру реабілітації бурого ведмедя “Синевир”. Вона повністю сліпа, тому їй необхідний постійний нагляд ветеринара.  Окрім того благодійний фонд бере на себе зобов’язання забезпечувати тварин їжею постійно.

Якщо ж “Синевир” не зможе прийняти Алісу та Тимофія, то їх перевезуть у приватний центр у Львівській області у Самбірському районі.

“Оргназація має земельну ділянку у Самбірському районі, там вже проживає врятована нами циркова ведмедиця Маша. Ми якраз будуємо там нові вольєри. Там не буде металевих кліток і бетонної підлоги. Один вольєр матиме площу 400 квадратних метрів. Замість сітки буде електроогорожа. Також збудуємо їм басейн. Спробуємо максимально наблизити умови до природних. Там однозначно ведмедям буде краще, ніж в тій металевій клітці в парку,” – розповідає благодійник.

Щоправда, у Хмельницькому зоокуточку залишаться ведмеді. Півторарічного Балу КП “Парки і сквери” віддати відмовляється.

Ведмідь Балу любить пофотографуватись. Фото: newskm.net

“Якщо Аліса та Тимофій переїдуть, то для Балу буде вдосталь місця – 100 квадратних метрів, два басейни, іграшки, вольєр для зимівлі. Ми витримуємо усі законодавчі норми. Та й куди його віддавати? Я майже рік шукав нову домівку для його батьків. Ніде місць не має,” – пояснює в.о. директора КП “Парки і сквери” Олександр Боднарчук.

Перевезти на нове місце ведмедів потрібно до зимового сну. Долю Аліси та Тимофія вирішать депутати вже на початку жовтня.

Усім, хто хоче, аби хмельницькі ведмеді нарешті отримали гідні умови проживання та догляд, можуть переказати кошти на рахунки Благодійного Фонду “Міжнародна організація Лоренса Ентоні”.

Нагадаємо, що у квітні 2017 року Тимофій на смерть задер одну із своїх співмешканок – ведмедицю Марго.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне