Конкурс із багатьма запитаннями або як приватний управитель отримав працівників та приміщення муніципального управителя

Фото: Сергій Мороз

Вже понад як шість місяців у сфері житлово-комунального господарства управлінням житловими будинками м. Хмельницького, поряд із комунальними управляючими муніципальними компаніями (далі УМКи), працює, до цього нікому не відоме, товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «ДомКом Хмельницький». Однак ця житлово-комунальна історія досі всебічно ніким не була досліджена, а також за цей час з’явилися додаткові цікавинки, які, на нашу думку, потребують висвітлення. Водночас також було прийнято рішення поспілкуватись із хмельничанами, мешканцями будинків, які на сьогодні обслуговує Домком Хмельницький, та почути їхні думки про надання послуг новим управителем впродовж більше як шести місяців.

Для збору більшої кількості коментарів було застосовано як звичайний метод – живе спілкування з мешканцями, так і збирання коментарів через соціальні мережі, а саме через Фейсбук. За декілька днів опитування свої думки висловило декілька десятків мешканців і це в основному були негативні відгуки.

Сам на сам із своїми житлово-комунальними проблемами

Ольга та Алла мешканки мікрорайону Виставка – будинок розташований на проспекті Миру. Їхній будинок можна сміло віднести до старого житлового фонду, адже він має свої вражаючі особливості – тріщини у сходових клітках та стелі. Тріщини дуже значні і, як повідомили мешканки, – з кожним днем вони стають все більш помітними. Дівчата також в розпачі наголосили, що їм довгий час, з дня в день, вже навіть страшно лягати спати, адже не покидають страшні думки – скільки часу вистоїть ще їхній будинок.

Тріщини на 4 та 5 поверхах будинку по проспекту Миру

Тріщини на 4 та 5 поверхах будинку по проспекту Миру

Тріщини у квартирі будинку по проспекту Миру (коридор, ванна кімната та кухня)

Тріщини у квартирі будинку по проспекту Миру (коридор, ванна кімната та кухня)

Тріщини у квартирі будинку по проспекту Миру (коридор, ванна кімната та кухня)

Мешканки цього будинку, як і ще сотні інших жителів мікрорайонів Виставка та Заріччя, саме тому і били на сполох під час призначення міською владою приватного управителя – їхні будинки відносяться до старого житлового фонду, мають проблему з затопленням підвалів, протіканням дахів і, як видно, навіть з тріщинами у стінах, сходах та стелі. А також мешканці не хотіли, щоб їх будинки обслуговувало підприємство, яке має коріння у Кривому Розі та пов’язане із регіоналами.

Після нашої зустрічі мешканки звернулись до ТОВ «КК «Домком Хмельницький» і не отримали допомоги. Їхні майбутні плани – звертатись по допомогу до керівництва міста, щоб воно звернуло увагу на аварійний стан будинку.

Також було отримано звернення від мешканки будинку по вул. Зарічанська. Пані Ірина повідомила, що ще в липні 2018 року вона звернулась до нового управителя у зв’язку із протіканням даху будинку, оскільки вода протікала у її помешкання. Ремонтні роботи були зроблені наприкінці літа. Однак наприкінці 2018 року мешканці цього будинку зіткнулись знову ж таки із цією проблемою, але вже під час танення снігу. Після повторного звернення до «ДомКому» в грудні 2018 року мешканці одного з під’їздів цього будинку отримали в середині січня 2019 року відповідь, що ремонт покрівлі заплановано аж на весняно-літній період 2019 року. Тобто у випадку повторних протікань води у найближчі місяці домівки мешканців знову може потрапляти вода.

А невже цей випадок не підпадає під «поточний ремонт конструктивних елементів, систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання, та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків)» та не є аварією?

Наслідки затоплення у під’їзді будинку та квартирі по вул. Зарічанській (перше фото зроблене влітку 2018 року, інші фото – наприкінці грудня 2018 року)

Наслідки затоплення у під’їзді будинку та квартирі по вул. Зарічанській (перше фото зроблене влітку 2018 року, інші фото – наприкінці грудня 2018 року)

Наслідки затоплення у під’їзді будинку та квартирі по вул. Зарічанській (перше фото зроблене влітку 2018 року, інші фото – наприкінці грудня 2018 року)

Наслідки затоплення у під’їзді будинку та квартирі по вул. Зарічанській (перше фото зроблене влітку 2018 року, інші фото – наприкінці грудня 2018 року)

Отже, щоб детальніше проаналізувати всі процеси, що відбулися в Хмельницькому навколо визначення управителів багатоповерхових будинків, доречним є дослідження законодавчого поля.

Реформа житлово-комунального сектору та невчасна підготовка нормативно-правових актів

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком – вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов’язків співвласників, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

У п. 5 статті 13 «Прикінцеві та Перехідні положення» згаданого вище Закону зазначено, що «у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок».

Цей Закон було прийнято Верховною Радою України в середині травня 2015 року, а саме у цей пункт в червні 2016 року було внесено зміни, які набули чинності вже наступного місяця. Зміни, до речі, стосувались саме проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку. Водночас в цьому ж місяці Мінрегіон видав Наказ № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з  призначення управителя багатоквартирного будинку», що набирав чинності з дня офіційного опублікування. До речі, саме цей Порядок визначає процедуру підготовки та проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласники якого не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який було прийнято ще в листопаді 2017 року, повинен був вступити в силу 10 червня 2018 року. Але уряд не встиг підготувати всі підзаконні акти, введення норм в дію довелося відкласти, водночас саме з 10 червня 2018 року вже вводилась в дію послуга з управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до п. 14 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» управитель багатоквартирного будинку – фізична особа-підприємець або юридична особа-суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Відповідно до п. 1 статті 5 згаданого вище Закону до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга – послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги – послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

До речі, Мінрегіон лише у липні 2018 року своїм Наказом № 190 затвердив новий обов’язковий перелік робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на управління багатоквартирного будинку та прибудинкової території. А правила надання послуг з управління багатоквартирним будинком та типовий договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком Кабінет Міністрів України затвердив аж у вересні 2018 року (Постанова КМУ від 05.09.2018 року № 712).

На той період чинними були дві постанови КМУ від 20.05.2009 р., якими затверджені два на перший погляд схожі типові договори –  № 484 та № 529. Однак предмет зазначених договорів був різним. Як свідчить рішення виконавчого комітету від 23.05.2018 р. № 387 в стінах Хмельницької міської ради керувались саме Постановою № 484 при укладанні договорів із обраними управителями. До речі, зазначені постанови на сьогодні втратили чинність після прийняття урядом Постанови із новими правилами надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Тобто в місті Хмельницький міська рада та профільне управління не дочекалось затвердження всієї необхідної нормативної документації та вирішило проводити конкурс на визначення управителя житловими будинками до затвердження необхідних нормативних документів, а керувалась на той час вже діючими застарілими нормативними актами.

Місцева підготовка до імплементації реформи житлово-комунального господарства

В травні 2017 року депутати Хмельницької міської ради своїми рішеннями перейменували всі житлово-експлуатаційні контори на управляючі муніципальні компанії (УМКи), оскільки це в подальшому мало надати УМКам можливість змагатись із приватними компаніями за управління багатоквартирними житловими будинками в місті Хмельницький.

Водночас наприкінці жовтня 2017 року депутати Хмельницької міськради своїм рішенням від 25.10.2017 р. № 9 внесли зміни до Програми утримання та розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою м. Хмельницького на 2017-2020 рр. в частині забезпечення надійного та безперебійного функціонування житлово-експлуатаційного господарства, в тому числі і комунальних УМК, та передбачили аж 29,2 млн.грн (у 2017 р. – 5,8 млн.грн, у 2018 р. – 6,7 млн.грн та у 2019 р. – 7,7 млн.грн).

В тому ж таки травні 2017 року виконавчий комітет Хмельницької міської ради прийняв рішення про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницький – рішення від 25.05.2017 р. № 375. Цим рішенням було вирішено провести конкурс, визначено перелік будинків, в яких співвласники не визначились із формою управління (1 013 багатоквартирних житлових будинків), затверджено склад конкурсної комісії та Положення про конкурсну комісію з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому. Склад конкурсної комісії мало чим міг здивувати у кількості членів 9 осіб, серед яких 6 осіб працюють у міській раді, 2 члени  є депутатами Хмельницької міськради та один представник був головою профільної громадської організації.  Цим же рішенням створеній комісії було доручено розробити конкурсну документацію по проведенню конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому та розробити графік проведення конкурсу, а управлінню житлово-комунального господарства – сформувати об’єкти конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому.

А вже на початку лютого 2018 року виконавчий комітет Хмельницької міськради затвердив розроблену комісією конкурсну документацію по проведенню конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому, затвердив графік проведення конкурсу, а також вніс зміни у склад конкурсної комісії (рішення від 08.02.2018 р. № 81). Щодо останнього, то виконкомом було збільшено кількісний склад комісії до 10 членів, замінено одного депутата Хмельницької міськради на іншого, замінено одного працівника управління житлово-комунального господарства на іншого, а також додано ще одного працівника цього управління додатково.

Відповідно до затвердженого графіку всі етапи конкурсу мали б розпочатись 16 лютого 2018 року та відбутись до 12 квітня 2018 року. Водночас щось у планах організатора конкурсу пішло не так як планувалось, а тому виконавчий комітет 2 квітня 2018 року своїм рішенням № 241 вносив зміни у своє попереднє рішення щодо проведення конкурсу. Ми детально порівняли між собою конкурсу документацію та помітили дещо цікаві моменти – для зручності сприйняття цих відмінностей подамо їх у формі порівняльної таблиці.

таблиця1

Інформація про проведення конкурсу не сильно афішувалась Хмельницькою міською радою, робота з мешканцями також до цього часу активно не проводилась, а тому мешканці про результати конкурсу  з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому дізнались із регіональних засобів масової інформації.

Конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку у місті Хмельницькому із багатьма запитаннями

Відповідно до внесених змін конкурс би мав розпочатись 5 квітня 2018 року і звершитись затвердженням результатів виконавчим комітетом Хмельницької міськради 24 травня 2018 року.

Ми поцікавились у заступниці начальника управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради Наталії Вітковської, чому ж переносились дати проведення конкурсу та чому було внесено саме такі зміни у конкурсну документацію.

«Найголовніше, чому переносився конкурс, – це тому що ЖЕКи (УМКи) допустили в технічній характеристиці некоректні помилки, тобто вони подали додатки, які є технічною характеристикою, некоректно заповнені. Було прийнято рішення комісійно, вони (УМКи – ред.) звернулись до голови комісії, тому в нас не було варіантів інших, ніж як прийняти таке рішення – прокоментувала Наталія Вітковська.

«До нас зверталась фірма, яка «закидувала» нас листами про порушення конкурентних умов та потім не брала участі у конкурсі, можливо, вона лише мала бажання взяти участь. Ми обіцяли їм, що при внесені змін всі зауваження врахуємо. Так от вони при проведенні своїх розрахунків бачили, що ні за яких умов не зможуть виграти. Ми виставили такі вимоги, що, звичайно, у нас перевага є, коли є своя матеріально-технічна база і т.і., хтось прийде з орендованим майном, сьогодні воно є, а завтра його немає. Ми давно вже пробували проводити конкурс на збір сміття і ставили вимогу, щоб були сміттєвози. Так Ви уявіть собі, – заходить фірма, купує сміттєвози і програє конкурс, то от куди вона їх потім подіне? Наприклад, заходить фірма на конкурс, навіть на управління, має свій трактор, наймає тут людей, наймає в штат, і програє конкурс. Виходить так, що їй потрібно буде проводити скорочення штатної чисельності, а в неї навіть діяльності не було і в рахунок якого доходу це їй робити?» – додала посадовиця профільного управління міськради.

Водночас ці пояснення, на жаль, не надали нам вичерпного пояснення для розуміння підходу комісії при внесення змін до конкурсної документації, а саме щодо виключення деяких пунктів в критеріях оцінювання конкурсних пропозицій учасників. Так, отримавши матеріали службового розслідування щодо цього конкурсу, ми побачили звернення комунальних УМК, в яких вони зазначали, що необхідно внести зміни й уточнення до переліку об’єктів конкурсу та технічної характеристики будинків. Тобто жодне комунальне підприємство не зверталось до голови конкурсної комісії та навіть до Хмельницького міського голови щодо необхідності внесення інших змін. Лист підприємства, про який згадувала заступниця начальника управління житлово-комунального господарства, також не було надано, оскільки в управлінні житлово-комунального господарства його не знайшли.

Отже, після внесення змін у конкурсну документацію, конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків у м. Хмельницький все ж таки відбувся. 10 травня 2018 року конкурсною комісією було здійснено розкриття конкурсних пропозицій, а вже 21 травня ці пропозиції були розглянуті та комісією оголошено про набрання кількості балів претендентами.

Як свідчить інформація із Протоколу №2 засідання конкурсної комісії, на засіданні були присутніми 9 членів комісії. Голова комісії, заступник міського голови Анатолій Нестерук, був тоді у відпустці. Також посадовець був відсутній і під час підписання договорів із обраними управителями, тому й від імені співвласників багатоквартирних будинків свій підпис ставив інший заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко.

При спілкуванні із різними посадовцями Хмельницької міської ради, лише профільний заступник висловився, що на той момент не підтримував проведення такого конкурсу у м. Хмельницький, адже він мав вже гіркий досвід на минулій посаді, коли прийшлося повертати у комунальну власність велике підприємство, а тут на «кону» стояла доля комунальних підприємств Хмельницького та мешканців міста. Однак його думку на той момент не було враховано.

Під час розгляду конкурсних пропозицій до розгляду та оцінювання не була допущена лише одна юрособа – приватне підприємство «Балтія Люкс Сервіс», що зареєстроване у м. Хмельницький. Водночас були допущені всі управляючі муніципальні компанії та одна приватна юрособа – товариство з обмеженою відповідальністю «Домком Хмельницький». Останнє подалось на три об’єкти конкурсу та у двох з них отримало перемогу. В інших дев’ятьох об’єктах перемогли УМКи, а без управління багатоквартирними будинками міста Хмельницького залишились два комунальні підприємтсва: УМК «Заріччя» та УМК «Будівельник».

Комунальне підприємство «Управляюча муніципальна компанія «Будівельник» 13 лютого 2019 року рішенням 25 сесії ХМР №32 було припинено. До цього часу воно більше як сім місяців з моменту проведення конкурсу не обслуговувало жодного житлового будинку. Однак на сайті «Хмельницька інформаційна мережа комунальних платежів міста Хмельницького» ще можна знайти інформацію про список будинків, які утримувала ця УМКа, – це 39 об’єктів у різних мікрорайонах м. Хмельницький, в тому числі і гуртожитки. Як свідчить фінансова звітність підприємства за 3 квартал 2018 року , воно було збиткове, а збиток складав – 1,529 млн. грн., а на кінець 2017 року збиток був лише 965 тис.грн.

До речі, при збиранні інформації ми також запросили від Хмельницької міської ради інформацію про отримання скарг (звернень) на роботу колишніх ЖЕКів та приватного управителя. За цією інформацією на роботу УМКа «Будівельник» до 9 червня 2018 року було отримано 36 скарги (звернення), що є найменшим показником.

Як ми вже зазначали, на конкурс комісія не допустила лише одну юридичну особу, водночас, поряд із управляючими муніципальними компаніями за право надавати послуги управління багатоквартирними будинками змагалось ТОВ «Домком Хмельницький», яке претендувало на три об’єкти: №№ 5,6 та 11.

За об’єкт № 6 змагалось комунальне підприємство «Управляюча муніципальна компанія «Озерна» та ТОВ «ДомКом Хмельницький». У цій боротьбі по ціні найбільше балів звичайно ж отримав приватник (48,98 балів до 41,67), однак врятувала УМКу перевага у балах, яка була отримана за іншими критеріями – рівень забезпеченості матеріально-технічною базою (15 балів проти 10 балів приватника), наявність персоналу, що відповідає кваліфікаційним вимогам до професій працівників та має необхідний досвід (з урахуванням договорів щодо залучення співвиконавців, отримано 15 балів проти 10 балів приватної юрособи). В результаті із мінімальним розривом перемогу все ж таки отримало комунальне підприємство – 91,67 балів УМК «Заріччя» проти 88,98 балів у ТОВ «ДомКом Хмельницький».

Однак тут варто нагадати про ті зміни, які були внесені у критерії оцінювання конкурсної документації. Для того, щоб змоделювати ситуацію за першим варіантом опису критеріїв ми детально вивчили конкурсну документацію приватного управителя.

Так от, на момент подачі пакету документів у штаті ТОВ «Домком Хмельницький» не було жодного працівника. Про це нам підказує наказ про призначення директора Товариства, якого 08.02.2018 року було прийнято за сумісництвом на посаду згідно штатного розкладу. Також це підтверджують майже 150 угод цивільно-правового характеру (угоди ЦПХ), які подало на конкурс це підприємство. Це, до речі, були угоди із мешканцями Сумської та Дніпропетровської області, а частіше всього жителми міст Суми та Кривий Ріг.

Щоправда, наші джерела в фіскальній службі надали інформацію, що до червня 2018 року у штаті цього підприємства не було жодного працівника.  І лише у червні 2018 року у цієї ТОВки з’явилось 66 працівників, в тому числі 40 осіб у штаті. За даними на грудень 2018 року, у ТОВ «ДомКом Хмельницький» нараховується вже 91 працівник, з них – 66 осіб у штаті. Остання інформація також прозвучала під час розгляду на засіданні виконкому Хмельницької міськради питання щодо надання приміщення в оренду ТОВ «ДомКом Хмельницький» (відео з 21 хв.).

Фото наказу на призначення директора ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Отож, якщо змоделювати обставини, під час яких не вносились би зміни у критерії оцінювання, то у 1 випадку ця ТОВка отримала б лише 5 балів за працівників, а за останньої редакції ця фірма отримала 10 балів, хоч подала виключно угоди ЦПХ. Для порівняння – УМК «Заріччя» у конкурсній документації подало штатний розпис підприємства із 130 працівників і отримало 15 балів, а юрособа без працівників у штаті – 10 балів. Чи таке співвідношення кількості працівників може давати різницю лише у 5 балів?

До речі, у конкурсній документації було збережено ось таку цікаву вимогу серед кваліфікаційних критеріїв учасників (п.6 конкурсної документації):

«3) наявність персоналу, що відповідає кваліфікаційним вимогам до професій працівників та має необхідні знання і досвід (з урахуванням договорів щодо залучення співвиконавців):

– надається довідка за підписом керівника щодо наявності в штаті підприємства відповідних спеціалістів адміністративних та виробничих професій. Посади адміністративних професій  мають бути на постійній основі».

І тут виникає логічне запитання – а чи мало змогу дотриматись цього критерію підприємство, в якого на момент конкурсу у штаті не було жодного працівника, в тому числі й адміністративних професій? Чи могла тут йти мова про отримання таких балів, які підприємство отримало? І чому конкурсна комісія при перевірці інформації (а нам заступниця начальника управління ЖКГ стверджувала, що інформація учасників перевірялась) не звернула увагу на виконання цієї вимоги? І чи могло недотримання цього критерію стати причиною недопуску цього учасника до конкурсу? Питання залишились без відповідей, оскільки на момент відвідування профільного управління, працівники якого складали більшість у комісії, його юристка, Катерина Бартащук, посилаючись на свою величезну зайнятість, відмовила нам надавати відповіді на запитання.

Якщо ж проаналізувати документи, які були подані приватним учасником для підтвердження рівня забезпечення матеріально-технічною базою, то ТОВ «ДомКом Хмельницький» подало довідки про наявність обладнання та матеріально-технічної бази (транспортні засоби, машини, механізми, устаткування та комп’ютерна, оргтехніка, меблі) виключно в орендованій формі. Це довідки на 44 та 63 позиції, в тому числі комп’ютерна техніка, шафи та меблі, які також є орендовані.

Варто також додати, що у цих документа жодної згадки про оренду офісного приміщення та виробничої бази для розміщення автотранспорту. Водночас оренда автотранспорту, спецтехніки, механізмів і обладнання підтверджувалась договорами оренди обладнання та техніки із ТОВ «Домком Україна» (16 одиниць) та ТОВ «Дом.Ком» (28 одиниць). На той час ці дві юрособи були на 10 % засновниками хмельницького «ДомКому».

Фотокопії Додатків до договорів оренди обладнання та техніки ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Фотокопії Додатків до договорів оренди обладнання та техніки ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Для перевірки інформації ми, звичайно ж, замовляли виписки із реєстру МВС на кожну із зазначених юросіб. На жаль, через те, що він містить інформацію про реєстрацію автомобілів починаючи з 2013 року, тому може не відображати всі зазначені у Додатках до договорів транспортні засоби (ТЗ), однак, досить показовим є той факт, що ТОВ «Домком Україна» всі наявні у реєстрі ТЗ передала в оренду ТОВ «Домком Хмельницький», окрім останнього автомобіля, що був зареєстрований 28.12.2018 року.

Інформація із реєстру МВС – транспортні засоби ТОВ «Домком Україна»

До речі, в червні 2018 року ТОВ «Домком Україна» зареєструвало автомобіль Citroen Jumpy 2007 року випуску. На сьогодні цей автомобіль можна побачити на вулицях Хмельницького із яскравими червоними наліпками керуючої компанії «Домком Хмельницький».

Транспортні засоби на фотозвітах ТОВ «ДомКом України», які вдалось ідентифікувати як власність ТОВ «Домком Україна»

Транспортні засоби на фотозвітах ТОВ «ДомКом України», які вдалось ідентифікувати як власність ТОВ «Домком Україна»

Транспортні засоби на фотозвітах ТОВ «ДомКом України», які вдалось ідентифікувати як власність ТОВ «Домком Україна»

Щоб додатково пересвідчитись у наявності матеріально-технічної бази у ТОВ «ДомКом Хмельницький», ми вирішили поспілкуватись із директором цього підприємства. Щоправда, на момент візиту директор цієї юрособи вчергове змінився із Тетяни Зінько на Артура Квасюка. При розмові були присутні: головний інженер Світлана Залевська, юристка Ольга Сидоренко та на той момент вже головний бухгалтер Тетяна Зінько.

Так от на запитання про забезпеченість транспортними засобами підприємства було повідомлено, що автопарк підприємства складається із 1 аварійної машини, 2 легкових машин (власність працівників приватника), 1 найманого трактора, 1 мінітрактора «Білорусь» та 1 вишки. Вся наявна техніка зберігається на автостоянках. Тобто представники підприємства на момент спілкування підтвердили, що у нього немає виробничої бази для зберігання транспортних засобів.

Також суперечливим на нашу думку є критерій «наявність досвіду роботи з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства», за яким як комунальне підприємство, так і приватник отримали по 10 балів. Погодитись у першому випадку ще можливо – колишні ЖЕКи не мають досвіду управління майном, однак до цього часу утримували багатоповерхові житлові будинки. Водночас ТОВ «ДомКом Хмельницький» було засновано за декілька місяців до конкурсу – 10 лютого 2018 року. Підприємство до червня не мало персоналу, а тому логічно, що не мало навіть стартового досвіду у сфері ЖКГ. Однак конкурсна комісія зарахувала цьому підприємству досвід його засновників – ТОВ «Дом.Ком» та ТОВ «Домком Суми». Для розуміння розберемо детальніше інформацію про цю фірму, що нам допоможуть здійснити відкриті реєстри.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Домком Хмельницький» на момент створення мало засновників – Дубінська Тетяна Миколаївна (32 500 грн, 65%), ТОВ «Домком Україна» (5 000 грн, 10%), ТОВ «Дом.Ком» (5 000 грн, 10%), ТОВ «Домком Суми» (5 000 грн, 10%) та Шамал Олена Володимирівна (2 500 грн, 5%). Кінцевий бенефіціарний власник – Смітюх Віталій Валерійович. Тобто це була і є самостійна юридична особа.

Відповідно до п. 1.3 статуту хмельницького ДомКому «товариство є юридичною особою за законодавством України з моменту його державної реєстрації, має самостійний баланс, поточні та інші рахунки у національній та іноземній валютах в органах Державної казначейської служби України та інших банківських і фінансових установах». Тобто у цьому випадку це повноцінна юридична особа, яка і реєструвалась не як філія чи представництво, а тому говорити про досвід у сфері житлово-комунального господарства коректним було б з точки зору наявності цього досвіду у самої юридичної особи, засновниками якої на 70% та кінцевим бенефіціаром були фізичні особи. Однак комісія сприйняла продемонстрований досвід трьох юридичних осіб, які лише в сумі на 30% статутного капіталу були засновниками, як досвід новоствореного товариства – юридичної особи.

Сканкопія статуту ТОВ «ДомКом Хмельницький»

До речі, за рік існування в ТОВ «ДомКом Хмельницький» вже тричі змінювався керівник. Спочатку ним був Олександр Цілуйко, який на той момент і до вересня 2018 року був також керівником у ТОВ «Домком Суми». Далі, з липня по листопад 2018 року, юрособу очолювала екс-працівниця КЕВ Хмельницький Валентина Тимошенко, яка з кінця січня 2019 року вже очолює комунальне підприємство «УМК «Озерна». Потім близько 3 місяців підприємство очолювала Тетяна Зінько, а на початку лютого 2019 року юрособою став керувати Артур Квасюк.

В одному інтерв’ю місцевим ЗМІ Олександр Цілуйко, на той час керівник хмельницького та сумського ДомКомів, влітку 2018 року прокоментував конкурс у місті Хмельницькому:

«Дали більш економічну вигідну ціну для людей. Вся техніка, спецодяг, засоби для праці в нас є і проблем з цим немає. І взагалі проблематики не буде, адже люди в нас працюватимуть місцеві, податки сплачуватимуться в міський бюджет, обігові кошти в нас є».

Про наявність у ДомКому Хмельницький працівників, техніки, офісного приміщення та виробничої бази для стоянки транспортних засобів на момент конкурсу ми вже розповідали. Тепер

На момент участі в конкурсі штат цього підприємства складав 130 осіб. Підприємство мало  комунальне офісне приміщення та виробничу базу для зберігання транспортних засобів, а також мало транспортні засоби, машини та обладнання, інструменти, прилади та інвентар.

Довідка КП УМК «Заріччя» про наявність спеціально обладнаних транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, які перебувають на балансі (конкурсна документація)

Довідка КП УМК «Заріччя» про наявність спеціально обладнаних транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, які перебувають на балансі (конкурсна документація)

При підготовці матеріалу ми також поспілкувались із тепер уже екс-директором комунального підприємства «Управляюча муніципальна компанія «Заррічя» им. 16 лютого 2019 року звільнився останній працівник УМК «Заріччя» і це був її директор, а до 29 грудня 2018 року на цьому підприємстві працювало лише 3 особи включно із директором, головний бухгалтер підприємства звільнився ще в червні 2018 року. Відтік кадрів розпочався після проведення конкурсу, в якому УМКа програла, адже майже одразу його працівників почали агітувати переходити на роботу до приватного управителя. За словами екс-директора близько 80 % працівників «Заріччя» пішли працювати у «Домком Хмельницький». Це, наприклад, додатково підтверджується тим, що головний бухгалтер Тетяна Зінько на сьогодні є головним бухгалтером у «Домкомі», а до того ще й була директоркою цієї юрособи.

«В лютому 2018 року мав бути конкурс (дата початку прийняття пропозицій – 16 лютого 2018 року). Вони (організатор конкурсу – виконавчий комітет ХМР) його раз ь, другий раз переносять, напевно щось у тих не вдавалось із реєстрацією підприємства («Домком Хмельницький» зареєстровано 10.02.2018 р. – прим. авт.). От тільки вони зареєструвались через пару місяців відбувається конкурс. Якщо подивитись таблиці тарифів, і можна по граматичних помилках побачити, що наші тарифи були передані їм. Всі тарифи зосереджувались в управлінні, таблиці були надані їм. Не можна в різних куточках України різними установами зробити дві під дзеркало, дзеркальні таблиці, а тут один в один, просто цифри проставили десь на 10 копійок менше і все» – так нам розповідав про конкурс Сергій Ширяєв.

Директор розповів, що перед конкурсом всі працівники «Заріччя» отримали посвідчення про проходження навчання з охорони праці, водночас в документації «Домкому» були подані лише грамоти із Кривого Рогу. Також він зазначив, що перші люди, які пішли до приватного управителя влаштовуватись – це були працівники «Заріччя», двірники. Щодо переходу людей, то екс-директор розповів, що тоді був на нього тиск, організовувались загальні збори, представники управління виступали перед працівниками і спонукали їх переходити в «Домком», адже його роботу потрібно негайно запускати.

«Вони ще рік тому знали, що тут буде впроваджуватись такий проект. На той момент в них вже календарики на стінах висіли. Нам же ні слова не сказали. Я б по-іншому вибудовував свою роботу, накопичував би кошти, підготувався до цього питання. Я взнав про наявність конкурентів тільки під час засідання конкурсної комісії. В стані простою підприємство протрималося півроку. Вони (керівництво міста – прим. авт.) за 7 місяців по підприємству рішення не прийняли. Таке відчуття, що штучно доводили до банкрутства підприємство, а це, на мою думку, злочин», – емоційно розповідав нам пан Ширяєв.

Також екс-посадовець розповів, що його залишили без бухгалтерії, тому на підприємстві були проблеми із оформленням звітів за 9 місяців та рік, водночас керівництво видавало накази щодо необхідності подачі звітів.

«Я рік на підприємстві. Я за рік його підняв (борги підприємства дійсно скоротились за період керівництва Ширяєва С.М. – прим. авт.). Не ми програли, а нас програли», – з трепетом в голосі додав екс-директор.

Підтвердити слова директора можуть дані фінансової звітності. За результатами 1 кварталу 2018 року УМК «Заріччя» мало прибуток у розмірі 15 тис.грн, що свідчить про те, що керівнику дійсно вдалося вивести підприємство із розряду збиткових (за результатами 2015 року збиток підприємства складав 150 тис.грн).

При розмові з заступницею начальника управління ЖКГ Наталією Вітковською ми поцікавились питанням щодо передачі розрахунків ЖЕКа приватному претенденту. Заступниця нам повідомила, що з боку управління готувалась лише технічна документація, а так як законодавець так прописав її, що вона на практиці не дозволила б зробити ці розрахунки, тому всім бажаючим саме вона розробила відомості технічної характеристики, яка би слугувала для розрахунку тарифу (наприклад, відомість по прибудинковій території, по протяжності трубопроводу, по кількості вентилів будинку). І вони ці відомості надавали усім бажаючим учасникам.

Як ми вже говорили найбільший внесок до статутного капіталу цього управителя зробила Євгенія Дубінська, яка також є засновницею та кінцевим бенефіціарним власником багатьох ТОВок: «Домком Україна», «Домком Суми» та «Дом.Ком», що, до речі, були також засновниками ТОВ «Домком Хмельницький».

Скріншот зв’язків Дубінської Є.А. із аналітичної платформи YouControl

За відомостями криворізького сайту 0564 Євгенія Дубінська – досить відома у бізнесових колах бізнес-вумен, засновниця багатьох підприємств, президент холдингу Best Business Group («Домком Україна», «BBG Real Estate»,  ресторани «Прадо» і «Джеронімо» в м. Кривий Ріг). Також Дубінська працювала радником міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадія Темника в уряді міністра-втікача Микола Азарова. Пан Темник   відомий криворіжчанин, який входить у близьке коло родини Вілкулів.

Скріншот переліку засновників ТОВ «ДомКом Хмельницький» із аналітичної платформи YouControl

Отже, підсумуємо. Приватний учасник подавався на три об’єкти конкурсу та у двох випадках виграв. Результати у розрізі об’єктів були такими:

  • за обєктом № 5 учасникам було виставлено бали: УМК «Заріччя» 89,90 балів; ТОВ «ДомКом Хмельницький» 90,00 балів. Тобто різниця між учасниками була мінімальною – 0,10 балу.
  • за обєктом № 6 учасникам було виставлено бали: УМК «Озерна» 91,67 балів; ТОВ «ДомКом Хмельницький» 88,98 балів. Тобто різниця між учасниками була – 2,69 балів.
  • за обєктом № 11 учасникам було виставлено бали: УМК «Будівельник» 78,34 балів; УМК «Заріччя» 89,55 балів; ТОВ «ДомКом Хмельницький» 90,00 балів. Тобто різниця між переможцем та учасниками була – 11,66 балів та 0,45 балу.

Резюмуємо: у двох випадках УМК «Заріччя» програло приватному управителю ТОВ «ДомКом Хмельницький» з мінімальною різницею, а якщо врахувати наші порівняння двох редакцій конкурсної документації, то при проведенні конкурсу із характеристиками у першій редакції конкурсної документації – УМК «Заріччя» могло мати навіть значну перевагу у балах.

Теперішнє господарювання «ДомКому», скарги мешканців та не ліквідація УМК «Заріччя»

На початку матеріалу ми згадували про акції протесту мешканців багатоповерхових будинків двох мікрорайонів – Виставка та Заріччя. Влітку в дворах цих мікрорайонів, під управлінням житлово-комунального господарства та під стінами мерії лунали слова невдоволення від мешканців результатами конкурсу з визначення управителів. За інформацією, що отримана в управлінні ЖКГ нещодавно, 13 житлових будинків відмовились від обслуговування ТОВ «Домком Хмельницький», адже утворили ОСББ чи перейшли на обслуговування до ТОВ «ЖЕО».

Фотографії із акцій протесту (автор Сергій Мороз)

Фотографії із акцій протесту (автор Сергій Мороз)

Фотографії із акцій протесту (автор Сергій Мороз)

Ми поцікавились думкою найактивнішою мешканки Хмельницького, яка завжди була в перших рядах акцій протесту, пані Оксани, яка проживає на проспекті Миру. Звичайно ж, запитали її думку – чому тоді мешканцям не вдалось домогтися якоїсь реакції від Хмельницької міської ради щодо приватного управителя, окрім проведення службового розслідування.

«Всі стали заручниками ситуації у житлово-комунальному господарстві щодо тарифів. Візьмемо УМК «Заріччя» – вони ж роками нічого не робили, прикладом того є наші будинки, підвали, дахи, стояки. І тут Закон прийняли. Тепер капітальні ремонти падають всі на руки людей. Люди коли протестували ще не знали нових тарифів, адже в інших УМК тарифи вищі, ніж у «ДомКому». А також людей між собою розсварили, адже кістяк був хороший, прикладом того був той день, коли ми перекривали дорогу на Проспекті. Люди вийшли і проти мера, і проти тих всіх їхніх дій, і проти підлості, адже зроблено все підло по відношенню до людей. Тому виходить так зараз, по-перше, що людей розсварили, люди між собою розсварені. По-друге, одному чи двом будинкам допомогли створити ОСББ, інших відвели до ТОВ «ЖЕО», одним дах зробили, іншим подвір’я. І люди всілись з цим низеньким тарифом. Я взагалі за справедливість. Якби зараз люди далі йшли з цим всім, я б теж йшла далі, але, на жаль, один в полі не воїн», – розповіла по телефону пані Оксана.

Також в розмові пані Оксана розповіла, що люди обговорюють і до сьогодні цю тему, та її знайомі кажуть, що різниці великої в обслуговуванні управителів немає, єдине що УМКи беруть більшу плату, ніж приватник. А ті, і ті нічого не роблять, то незрозуміло для чого платити більше. Також активна мешканка резюмувала, що проблема, яка є у житлово-комунальному секторі Хмельницького, не тільки у «ДомКомі», а взагалі у підході мерії до цієї сфери.

Водночас ще один мешканець багатоповерхового будинку по проспекту Миру Сергій Мороз звертався до суду щоб скасувати рішення виконавчого комітету від 23.05.2018 року № 385 «Про призначення управителів багатоквартирних будинків у місті Хмельницькому», яким було призначено управителів багатоповерхових житлових будинків. Як повідомив нам мешканець, що після звернення до суду, зі сторони працівників управління житлово-комунального господарства активно проводилась робота із мешканцями його будинку щодо вибору ними іншого управителя.  Це питання було вирішено досить швидко, а на самі збори його навіть не запросили. І от самі цей аргумент було використано Хмельницькою міською радою у суді – будинок позивача не обслуговує ТОВ «ДомКом Хмельницький», а тому й немає порушення прав мешканця. Наводимо цитату із рішення Хмельницького окружного адміністративного суду «надаючи оцінку наданим уточненням до позовної заяви, суд встановив, що позивачем не надано обґрунтування звернення ним до суду, оскільки відсутні докази порушення виконавчим комітетом Хмельницької міської ради його прав та інтересів».

Нагадаємо, що при підготовці матеріалу, попередньо було отримано статистичну інформацію від Хмельницької міської ради щодо отримання ними скарг від мешканців міста на роботу УМКа та приватного управителя. Цю інформацію ми опублікуємо для ознайомлення мешканців міста Хмельницького.

Скан-копія відповіді по скаргам

Отож, як свідчать дані, до 10 червня 2018 року найбільше скарг серед УМК мало УМК «Заріччя» – 107. З 10 червня 2018 року в загальному можна фіксувати збільшення кількості скарг на всіх управителів, а лідером тепер є ТОВ «ДомКом Хмельницький», який на 31.12.2018 року отримав аж 294 скарги. Другу сходинку посідає УМК «Південно-західна» – 152 скарги, третю – УМК «Центральна» із 130 скаргами на їх роботу. Наголошуємо, що у цих цифрах відображено всі скарги, які отримала міська рада усіма можливими каналами зв’язку, в тому числі і через гарячу лінію «15-85».

Через соціальні мережі та живе спілкування авторкою також було вирішено поцікавитись думкою мешканців щодо роботи приватного управителя. Для цього було розміщено допис у найбільш активних пабліках міста Хмельницького, а також приймались приватні повідомлення. Якщо підсумувати всі коментарі та звернення, то більшість людей загалом є невдоволеними роботою хмельницького «Домкому», а також інших комунальних управителів (такі коментарі також надсилались). Водночас позитивні відгуки, яких було досить мало, стосувались зазвичай роботи двірників. Нагадаємо, що до приватного управителя перейшла левова частина працівників УМКа «Заріччя», тому людей також запитувалось, чи у них змінились двірники. Люди вказували, що двірники не змінювались.

Скріншот коментарів мешканців у Фейсбук щодо роботи управителя ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Скріншот коментарів мешканців у Фейсбук щодо роботи управителя ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Скріншот коментарів мешканців у Фейсбук щодо роботи управителя ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Скріншот коментарів мешканців у Фейсбук щодо роботи управителя ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Скріншот коментарів мешканців у Фейсбук щодо роботи управителя ТОВ «ДомКом Хмельницький»

Під час розмови із працівницями ТОВ «ДомКом Хмельницький» в першу чергу було піднято питання саме щодо скарг мешканців багатоквартирних житлових будинків, які вони обслуговують. Представниці прокоментували цю ситуацію та вказали, що бачили допис у соціальній мережі та вже навіть пробували відреагувати на скарги мешканців.

«Так, проблема із зв’язком у нас є. Це пов’язано із політикою «Укртелекому». Людям важко набирати з кодом (телефон з кодом міста – прим. автора), але ці номера нам нав’язав «Укртелеком». Вони ідуть не за рахунок мешканців. В нас є мобільний. Телефони в нас є. Просто, коли дівчата, наприклад, по абонвідділу, вони приймають людей, коли в нас черги стоять мешканців, два вікна одночасно по 10-15 чоловік і вона бере ще слухавку, відповідає та каже людям, щоб зачекали хвилинку. То людина скаржиться, що не відповідають. Коли відповідають, то мешканці у черзі скаржаться, що дівчата говорять по телефону. Але ми вже почали вирішувати питання. Тимчасово чи на постійно, ми попрактикуємо і подивимось, візьмемо диспетчера. В нас є диспетчер, але вона приймає заявки: слюсарні, покрівельні чи аварійні. Але по бухгалтерії ще потрібна людина, яка сидітиме окремо коло бухгалтера. Мати на то досвід і дійсно давати ті звіти людям», – прокоментували проблему із засобами зв’язку працівниці ТОВ «ДомКом Хмельницький».

Нагадаємо, що зустріч відбувалась із головним інженером Світланою Залевською, юристкою Ольгою Сидоренко та головним бухгалтером Тетяною Зінько.

«Я розкажу Вам, в якій системі ми працюємо. Нам надходить заявочка на диспетчера. Наприклад, затоплює квартиру. Щоб не зривати слюсарів, виїжджає майстер, оглядає, бере з собою черговою слюсаря. Перекривають тут же стояк. Вони подивились що потрібно для виконання цієї роботи. Якщо потрібна термінова робота – зриваємо людей, виконуємо, привозимо зварювальника, слюсаря і виконуємо ці роботи. Немає значення, коли ми їх закінчили, але ми виконуємо роботи до кінця. Якщо це робота – сусіди затопили зверху, людей немає вдома. То для чого зривати людей, слюсарів? Ми перекриваємо стояк і подаємо на аварійну службу. І потім в подальшому вирішуємо це питання», – додала головний інженер Світлана Залевська.

Під час розмови головний інженер розповідала про досягнення «ДомКому» за період обслуговування будинків на двох об’єктах конкурсу. Було також надано обіцянку, що цю інформацію нададуть у письмовому вигляді, а ми її оприлюднимо для ознайомлення мешканцям житлових будинків. Однак, на момент підготовки матеріалу від цієї юрособи інформації так і не надійшло. Чому посадові особи передумали надавати інформацію, нам не відомо, однак, для нас це черговий показник закритості юридичної особи, від якої ми вже отримували відмову на задоволення інформаційного запиту (щодо надання штатного розпису підприємства та переліку основних засобів). Водночас зазначимо, що живе спілкування посадових осіб приватного управителя було досить позитивним моментом та певним кроком до відкритості цієї юрособи. Однак, наступний крок до відкритості зроблено, на жаль, не було.

І тут доречним було б згадати проблемні питання мешканців двох будинків, з розповіді про які розпочинався матеріал. Якби гарно не розповідали про свої старання працівники ТОВ «ДомКом Хмельницький», факт залишається фактом – ці мешканці, на жаль, не знайшли у їх коридорах вирішення своїх проблем. Так, проблема із тріщинами у будинку є масштабною та потребує уваги не тільки приватного управителя, а й Хмельницької міської ради, тому вчергове звертаємо увагу і керівництва міста до таких проблемних будинків.

Водночас питання дахів – це суто питання управителя і він би мав оперативно реагувати на скарги мешканців, особливо, коли попередньо ця проблема вже ним ліквідовувалась. Мешканці цього будинку зацікавлені у вирішені своєї проблеми, на сьогодні активно вивчають питання своїх відносин із приватним управителем. Ми ж зі свого боку обіцяємо надавати їм консультування та можливу підтримку у вирішенні цих проблем.

Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд затверджений наказом Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 № 150. У даному Примірному переліку надана деталізація вищезазначених послуг технічного обслуговування та поточного ремонту, а також робіт з капітального ремонту, що не належать до послуг з утримання будинків і споруд, в тому числі там йде мова і про дахи та покрівлі.

На завершення матеріалу будемо підбивати підсумки. На сьогодні в Хмельницькому ми маємо цікаву ситуацію у сфері управління житловими будинками. За неповний рік діяльності приватний управитель набрався великої кількості негативних відгуків від мешканців будинків, які він обслуговує. Також у минулому році йому вдалося, без працівників та власної техніки, виграти конкурс, переманити до себе працівників муніципального управителя та у січні 2019 року вдалося отримати в оренду приміщення, де до цього розташовувалось УМК «Заріччя» (звернення щодо цього питання управитель на адресу Хмельницької міської ради надсилав систематично з червня 2018 року). Представники «ДомКому» у розмові не приховували про плани приватника отримати в оренду і виробничу базу УМК «Заріччя», яку поки передали на баланс УМК «Озерна». Для полегшення старту роботи приватника профільним управлінням безкоштовно було також передано інформацію із абонентської бази (без персональних даних мешканців), що є інтелектуальним продуктом та на створення якої витрачались бюджетні кошти. До речі, саме тому абонентські номери мешканців не зазнали змін.

Якщо підсумувати усі щасливі збіги навколо ТОВ «Домком Хмельницький», то виходить така собі щаслива історія юридичної особи, яка створилась за декілька місяців до конкурсу та зуміла забрати в управління більше сотні будинків. Ну і не без підтримки Хмельницької міської ради ця щаслива історія продовжується й до сьогодні. Щоправда, продовжується із певними порушеннями, на які ми знову ж звертаємо увагу.

Варто звернути увагу, що у п. 20.2 Договору між «ДомКомом» та співвласниками багатоквартирних будинків, які підписував заступник Хмельницького міського голови, зазначено «з моменту набрання чинності змін або затвердження нового Типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, переукласти даний договір у відповідності до Типового договору, протягом 2 місяців з моменту набрання чинності, з додатковим повідомленням співвласників (мешканців) будинку». Нагадаємо, що Типовий договір було затверджено ще у вересні 2018 року, а на сьогодні договори не були переукладені. Виникає логічне запитання – навіщо прописувати зобов’язання у договорі, щоб потім їх не виконувати? Для мешканців це негативний момент, адже новий Типовий договір передбачає багато позитивних норм, які покликані допомогти їм під час відносин із управителем.

Щаслива ж історія УМКа «Заріччя» на сьогодні практично завершена. Підприємство правда поки ще не ліквідоване, як, наприклад, УМК «Будівельник» (хоча під час оприлюднення проекту рішення мова йшла про ліквідацію двох УМК, які не отримали в управлінні будинки). У цього комунального підприємства офіційних працівників повністю відсутні з середини січня 2018 року. Всі основні засоби, матеріали, спецінструменти, приміщення та виробнича база були передані на баланс до інших комунальних структур, а сама УМКа за період із червня 2018 року була практично штучно доведена до стану банкрутства, на чому наголошував екс-керівник. Рішення про ліквідацію чи реорганізація Хмельницька міська рада так і не прийняла до сьогодні.

Однак, мешканцям міста Хмельницького радимо зрозуміти одну важливу річ – доля Ваших будинків тепер у повній мірі є лише у Ваших руках, тому розраховувати на стовідсоткову опіку з боку управителя не варто. Відповідно до чинного законодавства саме мешканці мають стати активними та брати участь у життєдіяльності свого будинку, в тому числі й щодо питання обрання управителя. Наводимо коментар експертки у житлово-комунальній сфері, яка представляє громадську організацію ОПОРА, Тетяни Бойко, що допоможе мешканцям краще зорієнтуватись у реформі ЖКГ та прийнятих нововведеннях:

«Що потрібно знати? Від нав’язаного управителя можна відмовитися. Але, звісно, для цього потрібно об’єднатися зі своїми сусідами. Якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники приймуть рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя, співвласники мають право достроково розірвати такий договір, попередивши про це управителя, призначеного на конкурсних засадах, не пізніш як за два місяці до дня розірвання договору. У будь-якому випадку, ви маєте право мати повний доступ до інформації про складові витрати послуги з управління. Управитель зобов’язаний надавати співвласникам без додаткової оплати інформацію про ціну послуги з управління, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни, норми споживання та порядок її надання, а також про її споживчі властивості. Проаналізувавши детально кошторис і перевіривши, чи надаються усі послуги в повному обсязі, ви зможете прийняти усвідомлене рішення – залишатися далі з цим управителем – жити і вимагати від нього дотримання умов договору (договір у вашому випадку від імені співвласників підпише представник ОМС, так як самі співвласники не виявили ініціативи), чи шукати іншого/створювати ОСББ і управляти будинком самостійно».

Також, на сьогодні питанням конкурсу займається Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, оскільки ними було зафіксовано ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції під час затвердження кваліфікаційних умов – встановлення обмеження стосовно наявного досвіду роботи з надання послуг у сфері управління (не менше 2-х років та обсягів наданих послуг обслуговування не менше 50% від загальної площі будинків в об’єкті). Довгий час ця справа знаходилась на погодженні у столиці, однак після нашого звернення щодо надання коментаря – матеріали справи було погоджено. 31 січня 2019 року наше відділення розпочало розгляд цієї справи та наразі триває збір доказів, за чим ми активно слідкуватимемо.

Дорогі мешканці міста Хмельницького, підсумовуючі слова для Вас. Робіть висновки. Будьте ініціативними та активними. Відстоюйте свої права, а у випадку поганого надання послуг будь-яким управителем – приймайте рішення та обирайте іншого управителя або ж створюйте ОСББ. А також пам’ятайте, що управитель повністю підзвітний Вам та має звітуватись перед Вами за витрати сплачених йому коштів, тому не мовчіть, а повноцінно використовуйте своє право на отримання інформації.

Автор: Альона Береза
Розслідування проведено в рамках проекту «Громадський контроль за використанням державних фінансів на місцевому рівні» здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне