На Хмельниччині приміщення для «відкритих офісів» команди Порошенка орендує громадська організація

1
Фото: www.oporaua.org

У Хмельницькій області приміщення для зустрічі з представниками команди Порошенка (у селі Новоселиці Полонського району) та для «відкритого офісу» команди Порошенка (у м. Славуті) орендує громадська організація. Її назва – «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва». І в Новоселиці, і в Славуті під час роботи мобільного і стаціонарного «відкритого офісу» було зафіксовано наявність друкованих агітаційних матеріалів кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Про це повідомляє сайт Громадянської мережі ОПОРА. 

10 березня спостерігач ОПОРИ побував на зустрічі представників команди Порошенка з мешканцями села Новоселиці Полонського району. Захід відбувся у місцевому Будинку культури. Там він також зафіксував що маркована друкована агітація за Петра Порошенка – газета «Чому я за Петра Порошенка» та передвиборча програма кандидата містить схвальні відгуки відомих людей про діяльність чинного Президента. І звісно,  розповідає про те, як Хмельниччина розвивалася за президентства Петра Порошенка.

2

www.oporaua.org

“Відкриті офіси” в Шепетівці та Славуті

Днями ОПОРА уже розповідала, як працюють «відкриті офіси» команди Порошенка на Хмельниччині, в містах Шепетівці та Славуті. Там 6 березня спостерігачі ОПОРИ виявили друковані агітаційні матеріали кандидата у Президенти України, чинного Глави держави Петра Порошенка. Окрім агітації, у «відкритих офісах» було зафіксовано видання, що містять позитивні згадки про кандидата. Щоправда не мають вихідних даних, якими маркується агітаційна продукція. Це брошура «Українська влада. Вчора та сьогодні», журнал «СОБОР» та спеціальний випуск тижневика «Актуально для подолян».

У Шепетівці та Славуті працівники «відкритих офісів», які називали себе волонтерами, на запитання спостерігача ОПОРИ, хто орендує приміщення, стверджували, що оренда оформлена на громадську організацію, однак чітко не називали, на яку саме. Щоб офіційно з’ясувати, хто ж орендує приміщення для стаціонарного офісу в Славуті та мобільного в Новоселиці, які працюють в приміщеннях комунальної власності, спостерігач ОПОРИ звернувся із запитом до Славутської РДА та Полонської міської ради ОТГ.

3

www.oporaua.org

Оренда приміщення від Громадської організації

У датованій 13 березня відповіді на запит щодо надання копій документів про оренду приміщення Будинку культури с. Новоселиця відділ культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ надіслав електронні копії договору оренди та документів, що підтверджують оплату. Згідно з інформацією в договорі 10 березня, коли в Новоселицькому будинку культури працював мобільний «відкритий офіс» команди Порошенка, приміщення орендувала Громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва». Як видно з договору, зазначена організація орендувала приміщення будинків культури і в інших населених пунктах громади.

Відповідно до інформації з Реєстру громадських об’єднань ГО «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва» було зареєстровано 23 січня 2019 року за адресою: Хмельницька обл., Шепетівський р., с. Судилків, вулиця Шкільна, 19. Засновники – Верхогляд Вадим Петрович та Верхогляд Юлія Юріївна.

Відповідь на запит, яку ОПОРА отримала 7 березня від Славутської РДА, свідчить, що приміщення на вул. Козацькій, 40, де розміщено «відкритий офіс» (а ще районні бібліотеки для дітей і дорослих, відділ культури і туризму Славутської районної державної адміністрації) та де 6 березня зафіксовано агітаційні матеріали за Петра Порошенка, також орендує Громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва», що розташована у селі Судилкові Шепетівського району.

Що каже Закон?

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що викликає занепокоєння демонстрація та поширення в одному офісі як маркованої (агітаційної), так і немаркованої продукції про Петра Порошенка. У зв’язку з цим постають питання щодо мети діяльності таких «відкритих офісів»: вони функціонують, щоб висвітлювати роботу Президента чи агітувати за кандидата у Президенти? У разі, якщо метою діяльності є агітація за кандидата в Президенти і спонукання виборців голосувати за такого кандидата, то вся наявна в офісах друкована продукція є агітаційною і тому має бути оплачена за рахунок виборчого фонду кандидата, містити необхідні вихідні дані, до того ж оренда приміщень для таких офісів має оплачуватися виключно за кошти виборчого фонду кандидата (ч. 2, 3 ст. 37, ч. 5 ст. 58, ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне