На Хмельниччині зафіксували агітаційні матеріали без вихідних даних

1
Фото: www.oporaua.org

У виборчому окрузі №190 впродовж минулого тижня спостерігачі ОПОРИ фіксували відсутність вихідних даних у інформаційному бюлетені Радикальної партії Олега Ляшка. Його роздавали з партійного намету, та на білбордах партій «Опозиційний блок» і «Європейська Солідарність». Про це повідомляє сайт Громадянської мережі ОПОРА.

Партійний бюлетень з результатами соцопитування й анкетою на підтримку ініціативи кандидата

Інформаційний бюлетень «Слово Ляшка», що містив матеріали з ознаками агітації на користь лідера Радикальної партії Олега Ляшка, роздавали 28 червня з партійного намету. Він був розташований на вулиці Героїв Небесної Сотні, неподалік ринку, в місті Шепетівці. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, друковані матеріали не містили вихідних даних, необхідних відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

2

www.oporaua.org

Представниця партії в Шепетівці Галина Веселкова телефоном зазначила, що згідно з інформацією, яку їй надали в юридичному відділі партії на рівні Києва, вони не вважають газету агітаційною. Оскільки «вона не містить закликів голосувати та є суто інформаційною».

З порушенням виборчого законодавства опублікували в інформаційному бюлетені матеріал «Рейтинги: у Ляшка росте, у Зеленського падає». Частина 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає, що при оприлюдненні результатів соціологічних опитувань необхідно вказувати територію, яку охоплювало опитування. А також розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку. Цієї інформації у бюлетені не зазначили. Аналогічний факт нещодавно зафіксувала ОПОРА й у Чернівецькій області.

5

www.oporaua.org

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням вивчити, чи поширення зазначеної друкованої продукції з наметів Радикальної партії не порушує виборче законодавство.

Окрім того, в наметі збирали підписи «на підтримку ініціативи Олега Ляшка щодо заборони продажу земель іноземцям і аграрним олігархам». У відповідній анкеті необхідно було вказати свої прізвище, ім’я, по батькові, адресу, контактний телефон і поставити підпис. Внизу форми дрібним шрифтом зазначено: «Своїм підписом підтверджую надання згоди на обробку моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». До слова, нещодавно в Шепетівці ОПОРА фіксувала збір персональних даних громадян у наметах партії «Українська стратегія Гройсмана».

Як наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик, до передачі своїх персональних даних третім особам треба ставитися обережно й відповідально. Завжди вимагати пояснення, з якою метою та ким буде використовуватися отримана інформація.

6

www.oporaua.org

Зовнішня реклама без вихідних даних та пошкоджений білборд

27 червня на трасі між Шепетівкою та Славутою ОПОРА виявила чотири білборди партії «Європейська солідарність» без вихідних даних. Раніше на цих рекламних конструкціях ОПОРА фіксувала рекламу цієї ж політичної сили, також без вихідних даних.

Одразу чотири білборди «Опозиційного блоку» без необхідних вихідних відомостей виявили 26 червня в місті Шепетівці. Таку ж зовнішню рекламу спостерігач ОПОРИ зафіксував 27 червня в місті Славуті. Дизайн білбордів (назва політичної партії, квадрат з позначкою-«пташкою» та гасло «Разом до перемоги!») дає підстави вважати їх агітаційними. Водночас вихідних даних на них немає, лише вказано: «Замовник громадська організація «Опозиційний блок».

7

www.oporaua.org

Протягом доби один із цих білбордів, а саме на перехресті вулиць Островського та Героїв Небесної Сотні, був заляпаний речовиною зеленого кольору.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням перевірити зовнішню рекламу партій «Європейська Солідарність» та «Опозиційний блок» на відповідність виборчому законодавству.

Розміщення агітаційної продукції без вказаних вихідних даних забороняється відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне