Олександр Герега після президентських виборів поглине хмельницьких аграріїв

Фото: agronews.ua

Після перемоги на виборах діючого президента власник «Епіцентру» Олександр Герега здійснить чергову спробу збільшити земельний банк своєї компанії за рахунок місцевих фермерів та агрогосподарств.

Про це пише видання «AGRO NEWS» з посиланням на джерела в оточенні одного з топ-менеджерів аграрного бізнесу олігарха – керівника агронапрямку групи компаній «Епіцентр К» Василя Мороза. Так, за даними журналістів, бізнесменом розроблено план експансії на місцевому агроринку, який, за аналізом авторів публікації, вже реалізується. Цей план є відповіддю на невдалу в минулому спробу переманити пайовиків, у яких орендують землі місцеві агровиробники області. У 2015 році навіть дійшло до появи агро-Майдану, коли аграрії вивели свою техніку під стіни Хмельницької облдержадміністрації.

Загалом цікавість бізнесмена Гереги до агронапрямку не є новиною, серед аграріїв він зарекомендував себе як підприємець з агресивним стилем розширення свого агробізнесу.

В інтерв’ю виданню «Економічна правда» гендиректор «Епіцентр К» ще минулого року зазначив «Земельний банк аграрного напрямку ми лише за два роки наростили до 110 тис. га землі. Згодні, що це не багато, але динаміка хороша». Проте на сьогодні власником мережі супермаркетів поставлено амбіційне завдання: сконцентрувати у своєму агрохолдингу максимальну кількість земель Хмельниччини. І рухається він в цьому напрямку планомірно, покроково реалізуючи складові свого плану.

Адміністративно-політична вертикаль

Так от, першою складовою цього плану є посилення позицій команди Гереги на території Хмельницької області, з отриманням контролю над її владною вертикаллю. Навесні 2018 року відбувся бліцкриг, коли губернатором став член команди бізнесмена (депутат обласної ради від партії «За конкретні справи») Вадим Лозовий.

glavcom.ua

Журналісти видання «Главком після цього призначення напишуть: «Герега вчергове довів, що будівництво політичного епіцентру на теренах Хмельниччини є цілком реальним проектом. Спочатку це підтвердив Андрій Шинькович, який у 2014 році з посади заступника голови мережі гіпермаркетів Гереги «Епіцентр», несподівано виграв 189 мажоритарку і зайшов до Верховної Ради. Нині інший «епіцентрівець», депутат обласної ради від партії «За конкретні справи» Вадим Лозовий також продемонстрував кар’єрний злет, ставши головою Хмельницької ОДА»

Через два місяці стало відомо про те, що Олександр Герега значно посилився і в політичному просторі Хмельниччини, пролобіювавши призначення народного депутата від БПП Андрія Шиньковича в.о. голови Хмельницької організації ПП «Солідарність – Блок Петра Порошенка».

Отже, перед наближенням чергових президентських виборів власник «Епіцентру К» сформував для себе політичну і адміністративну основу для виконання зобов’язання, яке він дав Петру Порошенко в обмін на ці кадрові посади. І як писали місцеві ЗМІ, його призначенці мають допомогти Порошенко отримати 35% у першому турі та 60% у другому. А сам він особисто працюватиме на цей результат в якості довіреної особи Петра Порошенко на своєму окрузі.

Розрахунок Герега зробив на те, що в разі, якщо його ставка на діючого президента «зіграє», це дозволить бізнесмену різко посилити свій вплив на усі процеси в Хмельницькій області.

Опоненти мають боятися

Наступним у плані є деморалізація місцевих аграріїв, а головне їх кістяку, який кілька років тому склав Герезі супротив. Тоді багато хмельницьких агровиробників вийшли на мітинги, де протестували проти агресивного «збирання» олігархом земель області.

Так, у 2015 році компанія «Агрохолдинг 2012», що належить родині Герег, розіслала фермерам та керівникам агропідприємств регіону листи. В них вони пропонували розглянути пропозицію по оплатній передачі права оренди земель сільськогосподарського призначення. «У разі залишення нашої пропозиції без розгляду, ТОВ «Агрохолдинг 2012» буде пропонувати власникам паїв співпрацю на значно кращих умовах, ніж встановлені на сьогодні, умовах оренди цих земельних ділянок», – написав тоді гендиректор Василь Мороз. Тобто йшлося про «перекупівлю» земель, за якими вже укладені договори оренди.

ngp-ua.info

Звісно, фермери та агрокомпанії були не в захваті від такого агресивного кроку з боку Гереги та вийшли на мітинг до облдержадміністрації. Мотивували це тим, що захмарна оплата, яку пропонував Герега, є тимчасовою (так би мовити для переманювання власників паїв), яка згодом має знизитися до реального рівня.

Того разу Герега змушений був відступити. Проте сьогодні, згідно з планом, свою увагу сконцентрував на ключових опонентах. Поставив собі за мету викупити в них агропідприємства і, при цьому, ціна для нього була не важливою.

Тому, купівля місцевої компанії «Робімакс-Агро» Аліма Міщука у лютому 2019 року стала підтвердженням цієї стратегії. Що варто відзначити: саме Міщук три роки тому був одним з тих, хто нещадно критикував Герегу, коли фермери виступили проти політики його агрохолдингу. «Сьогодні сільське господарство на Хмельниччині нормально розвивається. Не завдяки Герезі розвивається, Герегою тут ще не пахло. Ви не розказуйте нам сьогодні, як ми повинні хазяйнувати. Ми знаєм як! Ми з корчів витягнули цю аграрну галузь Хмельниччини. І сьогодні ми не на словах, а на ділі працюємо в селі», – заявляв Алім Міщук у грудні 2015 року, коли виступав опонентом Гереги. За інформацією хмельницьких журналістів, угода з купівлі бізнесу Міщука коштувала Герезі 1,1 млн. доларів. А вже сьогодні позиція Аліма Міщука щодо Гереги різко змінилась – тепер він підтримує підприємця та його активність у агросекторі.

newskm.net

В цій частині свого плану власник «Епіцентру К» прагне створити серед місцевих агропідприємців панічні настрої та породити розмови про неминучість приходу на їх землі компанії «Агрохолдинг 2012».

Що буде після виборів?

Отже, після президентської кампанії, звісно, за умови перемоги Петра Порошенка, буде реалізована головна частина плану, де Олександр Герега намагатиметься монополізувати агросередовище Хмельницької області. Оскільки перемога цього кандидата стрімко збільшить вплив Гереги не тільки на агросектор, але й на будь-які призначення в області, особливо серед силовиків.

На 2019 рік олігарх має величезні сподівання. Як сам він раніше заявляв, група компаній «Епіцентр К» за 2019 рік планує збільшити земельний банк на 30-35 тис. га – до 150 тис. га. Ось саме це і є третьою складовою плану. Головне питання в тому, яким чином ці наміри будуть реалізовані: нав’язуванням аграріям передачі паїв за прикладом 2015-го року, чи під прямим тиском місцевих представників силових відомств та фіскалів. А такі приклади вітчизняним підприємцям добре відомі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне