РозCORONOвані закупівлі: у Вінниці презентували перші результати проєкту

РозCORONOвані закупівлі: у Вінниці презентували перші результати проєкту
Фото: ГО “Філософія Серця”

2 жовтня 2020 року громадська Організація «Філософія Серця» спільно з партнерами проєкту ГО «Творче об’єднання «Нівроку» та ГО «Жіночий Антикорупційний Рух» презентували результати реалізації проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Пандемія наробила збитків не всім. І поки одні рахували дні на карантині і намагались перебудувати свій бізнес, інші – спокійно заробляли без контролю з боку держави. Така ситуація склалась після прийняття Постанови КМУ №225 від 20 березня 2020 року. Цей документ дозволив Замовникам проводити закупівлі без торгів і публікувати просто звіт. Звісно, нововведення стосувались чітко визначених лікарських засобів, медичних виробів. Та чи всі замовники дотримувались законодавчих норм?

Три громадські організації об’єднали свої зусилля у проєкті ««РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», аби відстежити як витрачались бюджетні кошти у трьох областях від початку поширення коронавірусної хвороби в Україні.

«Під час моніторингу ми направили запити в усі медустанови. За результатами опрацювання відповідей, ми з’ясували, що в НСЗУ всі заклади фінансуються за однаковим принципом. Однак, що стосується підтримки на місцевому рівні, то у Вінницькій області відсутні критерії, за якими надається/розподіляється допомога. Наприклад, Шаргородська ЦРЛ взагалі не отримувала фінансування з обласного бюджету», – зазначила керівник проєкту РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Олена Поліщук.

Лідером з фінансування з місцевого бюджету стала Вінницька міська клінічна лікарня №1, вона отримала понад 27 млн грн. Найменше ж коштів дісталось Шаргородській лікарні – всього 184 000 грн.

“Ми направляли запит до Департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, щоб дізнатися який принцип розподілу цих коштів на місцях. Ми розуміли, що мають бути певні критерії, за якими оцінюють діяльність лікарні (наприклад, кількість пацієнтів, кількість ліжко-місць чи кількість обладнання). На що отримали відповідь, що заклади самостійно визначають потребу”, – зазначила експертка проєкту Юлія Грига.

Аналітики проєкту перевірили 3 213 закупівель, що були здійснені за процедурою «Закупівля без використання електронної системи» із позначкою «COVID-19» замовниками Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей. Загальна сума перевірених аналітиками закупівель становить майже 256 мільйонів гривень. Зокрема по Вінницькій область під пильне око потрапили 1 076 закупівель із позначкою COVID-19 на загальну суму 113,2 мільйонів гривень.

«Під час аналізу було перевірено ціни на маски, респіратори, костюми біозахисту, деззасоби, нітрілові рукавички, експрес-тести, апарати ШВЛ. На Вінниччині дешевше з усіх трьох областей купували костюми біозахисту по ціні 80грн., нітрілові рукавички по 2 грн., експрес-тести по 180. За найвищими цінами у нас в області закуповувались респіратори FFP3 по 300 грн. та FFP2 по 150 грн., нітрілові рукавички по 12,80, костюми біозахисту по 1200грн., та деззасоби по 618 грн. за 1 л. По всіх фактах завищення цін ми готували заяви до правоохоронних органів. Наразі чекаємо на їхню реакцію», – зазначила експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Юлія Грига.

За результатами моніторингу було надіслано 448 звернень щодо порушень.

«Окрім порушень Замовники допускали неточності та недопрацювання. Загальною проблемою для всіх трьох областей є плутанина з електронними цифровими підписами. Так часто підписує закупівлю чи головний лікар, чи використовується взагалі загальний підпис медичної установи, при цьому за закупівлю відповідає зовсім інша контактна особа. Також часто замовники розміщують звіти про виконання, а проплат немає», – зазначає експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Ольга Мазаєва.

Під час моніторингу аналітики проаналізували закупівлі 111 замовників. Зокрема, з Вінниччини це було 29 замовників.

«Ми виявили досить цікаву і неоднозначну тенденцію. На спрощені закупівлі із позначкою COVID-19 масово почали приходити фізичні особи підприємці. Тобто якщо за звичайних умов, коли є конкурентні закупівлі ФОПи не дуже активно себе проявляють, то ось під час карантину багато хто потрапив навіть в перелік найбільших постачальників. Наприклад, на Хмельниччині у 5-ку потрапив ФОП Каськов О.О., на Вінничині – це ФОП Пасічник. І мова йде не про кілька сотень тисяч гривень, а про мільйони гривень», – зазначила експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Альона Береза.

Під час моніторингу аналітики виявили також різкі коливання у цінах на медзасоби, які купували за спрощеною процедурою із позначкою COVID-19. Досить легко це простежити на захисних масках, які були придбані за ціною 2 гривні, а в квітні їхня вартість підскочила до 16 гривень.

Спільними для трьох областей виявились і постачальники. Так на три області працювали ТОВ «БАДМ-Б» (ТОВ «БАДМ» у Хмельницькій), ТОВ «Подорожник», ТОВ «ЗДРАВО».

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “РозCORONовані закупівлі” громадською організацією “Філософія Серця”, за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Погляди висвітлені в матеріали можуть не збігатися з поглядами Європейського Союзу.

#Прямуєморазом #MovingForvardTogether #розCORONованізакупівлі

ДОВІДКОВО:

У Верховній Раді України наразі зареєстрований законопроєкт про внесення змін до розділу X “Прикінцеві і перехідні положення” Закону “Про публічні закупівлі” (щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель)  (реєстр. № 3715 від 22.06.2020). Законопроектом передбачається виключити із Закону «Про публічні закупівлі» норми, що дозволяли проводити тендери не в системі Прозорро для «антикоронавірусних» товарів. Зазначені норми з’явились в законі для забезпечення можливості оперативно підготуватись до подолання пандемії та швидко закупити всі необхідні, перш за все медичні, товари та послуги.

В пояснювальній записці автори законопроекту стверджують, що, серед іншого, такі норми створювали певні корупційні ризики. «Так, проводились закупівлі товару сумнівної якості та ефективності за відверто завищеними цінами. Наявні непоодинокі випадки, коли державні установи закуповували товар, ціна за одиницю якого була у вісім разів вищою за фактичну. Наприклад, було закуплено захисні окуляри ціною за одиницю товару у 201 грн, у той час, як фактична вартість за одиницю товару складає 25 грн».

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне