На Хмельниччині відроджують Самчиківський розпис

Самчиківський розпис
Фото: podillyastar.top

27 листопада на Хмельниччині розкажуть, що таке “Самчиківський розпис”. Даний проект реалізується в рамках партнерства Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв та мистецької ініціативи UAMAZE та за підтримки Українського культурного фонду. Очікується, що у заході візьме участь Міністр культури України Євген Нищук.

Сьогодні в Україні колись поширеною в ужитку технікою Самчиківського розпису володіють всього 4 майстри. Арт-проект «Нове життя Самчиківського розпису» поклав початок періоду відродження цього самобутнього напряму народного декоративного розпису України. Ми впевнені, за цим розписом у майбутньому наша країна може стати упізнаваною в усьому світі.

Чому і навіщо раніше хати та побутові речі оздоблювали орнаментом? Яке місце в житті українців займав розпис ще кілька століть тому? Таємний сенс сформованих образів у кожній культурі свій, і ключем до нього є культурний код. А творча спадщина, як-от Самчиківський розпис («самчиківка») – автентичний народний художньо-декоративний розпис, є тим особливим символічним кодом українського мистецтва, в якому втілені естетичні уявлення, ключові цінності й художня культура української нації.

Про унікальних майстрів писала “Українська правда. Життя”. Олександр Пажимський почав відроджувати вид розпису.  Створив свою художню школу “Просвіт”. Цим видом декоративного мистецтва зацікавився ще у 1960-ті роки. Нині в області працює вже чотири майстри.

У 2017 році  соціальна ініціатива UAmaze долучилась популяризації самчиківки. Зокрема влаштовували майстер-класи із розпису.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне