Що приховує хмельницький “Екобус”?

утилізація - Екобус збирає небезпечні відходи
Фото: newskm.net

Досить цікавим видався допис хмельничанина Grisha Neizhmaslo. Перевіривши оприлюднені ним факти, редакція звернулась до автора із проханням опублікувати текст. Тому пропонуємо ознайомитись із дослідженням, яке провів хмельничанин. 

“Про те, куди діваються небезпечні відходи після того, як ви здали їх в “Екобус” чи “утилізація” в найближчому лісі або звалищі.

Як багатьом з вас відомо, з середини червня цього року діє міська програма збору небезпечних відходів від мешканців міста. Багато хмельничан, які стурбовані питаннями екології в місті, уже скористалися цією програмою. А чи задумувалися ви куди далі потрапляють небезпечні відходи після того, як ви здали їх у “Екобус”? Бо турбота за екологію не повинна закінчуватися там, де ви, здавши відходи, поставили собі галочку про те, що ваша місія виконана.

Недавно я сам здавав батарейки і ртутний термометр за цією програмою і мені стало цікаво дізнатися подальшу долю відходів, куди вони потрапляють і де будуть утилізовані чи перероблені. Але те, що я дізнався за 2 хв пошуку в Гуглі, мене приголомшило.

З ким співпрацює “Екобус”?

Відомо, що “Екобус” функціонує під керівництвом ХКП “Спецкомунтранс” і усі зібрані відходи, згідно інформації на сайті Хмельницької Міської Ради, далі переробляє інше підприємство, цитую:

“Усі небезпечні відходи, зібрані на екобус, комунальне підприємство «Спецкомунтранс» передаватиме ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект», з яким є договір. Підприємство має діючу Ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України.”

Тож мені стало цікаво, що це за «Укрекопромпроект» і яким чином вони утилізують відходи. Ще рік тому на Радіо Свобода була стаття, де між іншим було сказано:

“Як з’ясували еко-активісти, в Україні немає жодного підприємства, яке б займалося переробкою використаних батарейок. Цей вид діяльності неприбутковий, а тому і немає охочих цим займатися. «Ми знаємо, що багато фірм мають ліцензію, але не мають потужностей і «утилізують» батарейки в найближчому лісі.”

Невже в Україні з’явилося підприємство, здатне утилізувати стільки видів небезпечних відходів, які приймає “Екобус”? Сайт компанії «Укрекопромпроект» не надто інформативний і не дав ніякої інформації про те, яким чином відбувається утилізація чи переробка такого широкого спектру відходів. Крім того, що на сайті також відсутня інформація з реквізитами – ЄДРПОУ та інформація про ліцензію Міністерства Екології. На чинності ліцензії особливо наголошує сайт міської ради.

Партнер з кримінальним сьогоденням

Тож довелося пошукати інформацію про «Укрекопромпроект» у інших джерелах, а саме на відомих ресурсах opendatabot.ua та youcontrol.com.ua . І тут з’ясувалися цікаві речі. За компанією тягнеться шлейф з 27 судових ухвал в кримінальних провадженнях, в яких вона фігурує. Остання з ухвал датована 17.07.2017, тобто майже за рік до того, як офіційно стартувала міська програма збору відходів.

Відкривши останню ухвалу суду по справі № 686/13443/17 читаємо наступне:

“В обгрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що, посадові особи ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» (код ЄДРПОУ 37825486) з метою отримання ліцензій на право здійснення операцій із поводження з небезпечними відходами (збирання, зберігання) подали в Міністерство екології та природних ресурсів України завідомо неправдиві відомості, щодо відповідності їх кваліфікаційним та технологічним вимогам.”

Окрім того слідчі встановили, що не лише інформація, яку ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» подало до Мінприроди, не відповідала дійсності. Питання у правоохоронців вникли і до роботи  самого підприємства.

“Вищевказані підроблені документи стали підставою для видачі ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» ліцензій Міністерства екології та природних ресурсів України на здійснення господарської діяльності пов’язаної із операціями у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, зберігання).Одночасно встановлено, що посадові особи ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» під час здійснення господарської діяльності пов’язаної із операціями у сфері поводження з небезпечними відходами фактично не здійснюють роботи по їх збиранню та зберіганню, отримуючи за надані послуги кошти, а небезпечні відходи зберігшій та транспортували в порушення норм природоохоронного законодавства.
Отримуючи фінансування за виконані роботи (послуги) посадові особи ТОВ “НВП Укрекопромпроект” здійснювали документальне оформлення факту утилізації небезпечних відходів придбання товарно-матеріальних цінностей та інших ніби-то субпідрядних робіт у підконтрольних СГД з ознаками сумнівності для зменшення податкового навантаження з ПДВ та переведення коштів у неконтрольовану готівку.
Дане кримінальне правопорушення 08.12.2016 року зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань №12016240010007856, правова кваліфікація правопорушення ч.2 ст.366 КК України”

Тобто підприємство фактично не виконувало ніяких робіт по зберіганню і утилізації відходів і взагалі підробило документи для отримання ліцензії для такого виду діяльності і про це було відомо за рік до старту міської програми. Аналогічні випадки і у інших 26 ухвалах суду по цій фірмі.

“Була ліцензія і вже нема…”

Вивчаємо далі офіційні повідомлення, а саме:

  1. 30.07.2014 відбувається зміна юридичної адреси, і тут стає відомо, що «Укрекопромпроект» переїжджає з вул. Сковороди на вул. Курчатова у м. Хмельницький. О, то це ще і місцева фірма?
  2. 29.10.2015 слідує повідомлення про втрату установчих документів і згодом місцем реєстрації стає столиця.
  3. 04.12.2017 02.07.2018 – Перевірка згідно плану заходів державного нагляду на 2018 рік. Орган державного нагляду: Міністерство екології та природних ресурсів України.

А що ж там з ліцензією, документи на одержання якої були підроблені ще у 2017-му? В переліку ліцензіатів на сайті Міністерства Екології вищезгадане підприємство відсутнє, тобто це опосередковано вже говорить про те, що ліцензії воно не має на даний момент. Але нам потрібні прямі докази. Нажаль розділ youcontrol з ліцензіями не доступний фізичним особам. Але на трохи змінений пошуковий запит Гугл видає одразу джекпот – повідомлення на сайті УНІАН “Мінприроди відібрало ліцензії на поводження з небезпечними відходами у 26 спецпідприємств” де згадується хто би ви думали?  І саме головне, є посилання на Наказ Міністерства Екології де вказано про те, що з 13.07.2018 «Укрекопромпроект» позбавлений ліцензії:

nakaz_258

Тепер коротко побудуємо хронологію зазначених фактів:

  • з 09.06.2016 по 17.07.2017 «Укрекопромпроект» згадується у 27-ми ухвалах суду по кримінальним провадженням. На 17.07.2017 з ухвали суду відомо, що посадові особи фірми підробили документи для одержання ліцензії та виконували утилізацію “на папері”.
  • 04.12.2017 Міністерство Екології призначає перевірку підприємства на 02.07.2018
  • 15.06.2018 стартує міська програма зі збору небезпечних відходів, у якій ХМП “Спецкомунтранс” має укладений договір з «Укрекопромпроект», щодо якої вже рік як існують підозри, і на сайті Міської Ради особливо підкреслюється факт того, що фірма має діючу ліцензію.
  • 13.07.2018 Міністерство Екології позбавляє «Укрекопромпроект» ліцензії, а “Екобус” в Хмельницькому продовжує збирати відходи і збирає їх і до сьогодні. Куди потрапляють зібрані відходи – загадка.”

«Укрекопромпроект» та його власники

Зі свого боку “Новини. Хмельницький” вирішили дослідити історію власників та керівників ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект».

У серпні 2011 року заснував ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» хмельничанин Сергій Завгородній. За даними пощукової системи “Youcontrol”, директором з 2011 по 2013 рік був Роман Бялик. Саме ці двоє у 2012 році заснували ГО “Подільська екологічна асоціація”.  З 2017 року Сергій Завгородній від цієї організації увійшов до складу громадської ради при Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області.

NAKAZGR

У січні ГО переїхало на вул. Кам’янецька, 74. Саме там і розміщується управління екології та благоустрою м.Хмельницького. Реагуємо одразу на зауваження, що за цією адресою розміщенні ще 28 установ та організації. Однак до двох з них екс-директор ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» киянин за пропискою має прямі зв’язки. І обидві ці організації громадські та пов’язані між собою керівним складом, а також засновниками. Мова йде про ще одну громадську організацію “Міське об’єднання громадян “Хмельницька асоціація власників житла”. У цій МГО три засновники, окрім киянина за пропискою Романа Бялика, є ще Наталія Мельник та Андрій Наголюк. Ці двоє є співзасновниками та співвласниками ТОВ “НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЕКОСАНСЕРВІС”. Громадська діяльність для Наталії Мельник не нова. Вона за сумісництвом керує ГО “Подільська екологічна асоціація”. Інший засновник цієї структури Андрій Наголюк  має більш тісні зв’язки з Сергієм Завгороднім.

Білогірський партнер Завгороднього

Андрій Навголюк родом із с. Сушівці, що у Білогірському районі. Його мати Галина Навголюк з 2010 року очолює Сушовецьку сільску раду. Балотувалась жінка у 2010 році від “Народної партії”, а у 2015 році змінила політичні прапори. На вибори вона пішла від “Аграрної партії”. Ймовірно такий вибір політичної діячки, пов’язаний з бізнесом її чоловіка Василя Наголюка. Він з 1998 єдиний засновник та бенііфіціарний власник ФГ “Агро”.

Та це не єдиний бізнес Василя Наголюка. Так у 2015 році він стає засновником ТОВ “РЕНЕСАНС-ГРУП”, яка займається діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. А вже у 2017 році очолив цю фірму його син Андрій Наголюк.

Якщо батьки Андрія Наголюка у своїх політичних вподобаннях більш консервативні та підтримують сили, які зосереджені саме на інтересах аграріїв, то ось сам Андрій Наголюк обрав для себе новостворену партію “Основа”. Він разом із Сергієм Завгороднім увійшли у склад засновників Хмельницького обласного осередку політсили.

Бізнес зв’язки з колишнім депутатом від “Партії Регіонів”

Окрім політичних інтересів Завгороднього та Наголюка пов’язує також і ТОВ “НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЗЕМРЕСУРС”. З 2011 року Андрій Навголюк володіє 15% цієї фірми, а також є її незмінним керівником. Сергію Завгородньому належить 20%. Кінцевим беніфіцаром є Ганна Демчишина – дружина екс-народного депутата України 5 і 6 скликання (з 2006 по 2012 роки) від “Партії Регіонів”, а нині члена політради партії “Наш край”. Також у засновниках в цій фірмі є Тетяна Шкабара – дружина начальника Деражнянської районної державної лікарні ветеринарної медецини Олега Шкабари. Олег Іванович також був помічником Василя Демчишина з 2007 по 2012 рік.  А нині увійшов до Хмельницького обласного осередку політичної партії “Основа”.

Тетяна Шкабара та Сергій Завгородній також пробували свої сили у автомобільній справі. У 2012 році вони заснували ТОВ “ГАЛАКТІК АВТО”Ймовірна ця фірма створювалась виключно, як “прокладка”. Адже з 2014 року ТОВ “ГАЛАКТІК АВТО” не подавало звітності до податкової, йдеться в постанові Хмельницького адміністративного окружного суду від 31 серпня 2015 року. 

Тетяна Шкабара та Ганна Демчишина 27 грудня 2011 року увійшли до складу засновників ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект». Склад засновників, за даними пошукової системи Youcontrol, не змінювався до 2015 року.

Фото: прінт-скрін з youcontrol

Зміна засновників і тендерні успіхи

У 2016 році  ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект» змінює беніфіціарів. Замість Ганни Демчишиної та Тетяни Шкабари, до складу входить Андрій Шуміленко.  Якраз у цей період підприємство стає фігурантом кількох кримінальних проваджень. Одне з яких пов’язано із підробкою докуметів та утилізацію “на папері”.

У лютому 2017 року Сергій Завгородній та Андрій Шуміленко виходять із складу засновників. Новим кінцевим беніфіціаром стає інший киянин Валерій Пилявський.

На цей період якраз і припадають тендерні успіхи «Укрекопромпроект». З квітня 2017 року до до лютого 2018 року підприємство уклало 9 угод  на загальну суму 223 766.18 грн. Усі вони були “допорогові”.

Новий власник з кримінальним шлейфом

13 квітня 2018 року знову змінюється власник в «Укрекопромпроект». Ним стає Сергій Куцький, який має чернівецьку прописку. На сайті Національного агентства із запобігання і боротьбі з корупцією знаходимо декларацію після звільнення Сергія Куцького, який працював у Державна податковій інспекції у Шевченківському районі ГУ ДФС у м.Києві. Декларація подана у березні 2016 року. Водночас знаходимо інформацію, що у січні 2016 року прокуратура Київської області та СБУ затримали трьох працівників Державної податкової інспекції у Шевченківському районі під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 4 млн.грн. Одним з них згідно єдиного реєстру судових рішень і є Сергій Куцький.  Справа і досі в суді.

Післямова

Зважаючи на історію цього підприємства, питання озвучені Grisha Neizhmaslo залишаються актуальними:

– Чи знали представники Хмельницької міської влади про факти, оприлюднені вище?

– Чи будуть представники міської влади реагувати на оприлюднені факти? І чи буде переукладання угоди із фірмою, яка має чинну ліцензію на утилізацію небезпечних відходів?

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне