«Слідство.Інфо» отримало в розпорядження таємний звіт Kroll щодо зловживань ексвласників «Приватбанку»

Фото: Слідство.Інфо

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали секретний звіт аудиторської компанії Kroll, який містить інформацію про те, як колишні власники «Приватбанку» виводили гроші з найбільшого приватного банку країни. Також у цьому звіті міститься інформація про раніше невідомі активи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова — бізнес і майно в США, Великій Британії, Франції, Швейцарії та Ізраїлі.

Цей звіт ліг в основу документального фільму «Зірвати банк», прем’єра якого відбулась вчора, 26 серпня.

Більше про справу «Приватбанку» та дані зі звіту Kroll — у фільмі «Зірвати банк»

За підрахунками міжнародної аудиторської компанії Kroll, Коломойський і його бізнес-партнери через «ПриватБанк» незаконно вивели з банку 5,5 мільярда доларів.

Часто у своїй діяльності до націоналізації у 2016 році «Приватбанк» вдавався до кредитування пов’язаних осіб. Загалом частка таких кредитів не має перевищувати 25% від капіталу банку. У Приватбанку ця цифра сягнула 97%. Тобто, значні кошти були видані пов’язаним із власниками особам на особливих умовах, наприклад, під незначну ставку чи якийсь «порожній» бізнес.

Свого часу Ігор Коломойський запевняв: усі кредити підтверджені заставами, у разі чого, банк реалізує закладене майно й отримає ще більшу вигоду, ніж дав позичальнику грошей. На ділі реальна вартість цього майна виявилася у рази меншою за оціночну. Інколи застави стосувалися навіть не майна, а прав на поставку товару, яка навіть не оплачена.

Виведені через систему пов’язаних компаній та осіб гроші пізніше «осідали», наприклад, у компаніях групи Optima, яка купувала нерухомість нерухомістю у Сполучених Штатах.
У секретному звіті аудиторської компанії Kroll також йдеться про раніше невідомі активи Коломойського й Боголюбова.

Зокрема, Геннадій Боголюбов володіє нерухомістю у Лондоні — від вілли в престижному районі Белгравія до офісного центру преміум-класу неподалік від Букінгемського палацу. Також, принаймні, протягом певного часу структури Боголюбова мали у власності будинок на Трафальгарській площі.

Що ж до Ігоря Коломойського, то він або члени його родини, мають принаймні дві вілли в ізраїльському місті Герцлія (це престижний район, одну з сусідніх вілл недавно виставили на продаж, просячи 30 мільйонів доларів), дві яхти — 65-метрову та 90-метрову.

Сестра Коломойського Лариса Черток володіє віллою Женеві, у елітному районі Аньєр. За даними звіту Kroll, вона придбала її за 32 мільйони доларів — однак детективи не змогли знайти підтвердження, що жінка має достатній для таких покупок дохід.

Якщо у суді вдасться довести причетність Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова до мільярдних махінацій з «Приватбанком», вони можуть опинитися за гратами, а їхнє майно можуть конфіскувати.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне