Спізнився на урок – порушив закон?

Фото: http://help-me.pp.ua

Дитина спізнилася на урок, а реакція педагога була надто суворою, наприклад, вчитель попросив учня зачекати закінчення заняття за дверима класної кімнати. Або ж учні галасливо повертаються після перерви до класу і не зважають на зауваження вчителя, хоча урок уже триває. Такі ситуації типові для сучасної школи. Виявляється, дії учасників освітнього процесу в наведених випадках можна оцінювати з позиції закону.

«Відповідно до загальноприйнятих етичних правих у разі спізнення на урок учень повинен перепросити та сісти на своє місце. Утім, на жаль, бувають інші ситуації: чи учні, не зважаючи на вчителя, влаштовують справжній гармидер, повертаючись до класу вже після початку уроку; або ж учитель починає надмірно докоряти перед усім класом дитині, яка спізнилася. З точки зору законодавства, в обох цих випадках можна вбачати порушення», – говорить Ольга Чорна, юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Закон України «Про освіту» визначає основні норми регулювання суспільних відносин в процесі реалізації конституційного права людини на освіту. Норми закону визначають права та обов’язки здобувачів освіти (частина четверта статті 53) та педагогічних працівників (частина третя статті 54). Так, учні мають право не лише на якісні освітні послуги, але й на повагу людської гідності та захист під час освітнього процесу від приниження честі й гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), дискримінації. Аналогічна норма діє і стосовно вчителів: вони мають право на захист професійної честі та гідності, захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації, у тому числі булінгу (цькування), дискримінації, а також зобов’язані дотримуватися педагогічної етики та поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу.

До слова, коли школяра, який спізнився, вчитель не пускає до класу, просить «зачинити двері з іншого боку», то таким своїм вчинком він перешкоджає учневі реалізувати своє право на освіту, а отже порушує законодавство. Натомість, щоб уникнути юридичних і психологічних наслідків, оптимально надати дитині можливість бути присутньою на уроці, а з’ясовувати, чому школяр запізнився, уже після заняття. У разі відсутності поважної причини (візит до лікарні, проблеми з транспортом тощо) чи небажання учня спілкуватися про причини спізнення педагог має право (не зобов’язаний) доповісти про це класному керівнику, заступнику директора, директору.

Проте й учні, які зловживають своїм правом і систематично спізнюються, є порушниками. Адже закон передбачає, що здобувачі освіти також мають коло обов’язків, зокрема вони зобов’язані поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм та вимог установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти. А отже, вчасно приходити на уроки. У цьому контексті дуже важливо, щоб кожен навчальний заклад ретельно прописував у своєму статуті як права, так і обов’язки учасників освітнього процесу.

* * *

Консультацію підготовлено в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Нагадаємо, що безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку категорій громадян), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених категорій громадян) можна отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. Дізнатися адресу найближчого до Вас центру чи бюро можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне