У Мельничука під час карантину знову заробляють на чужому смітті?

Фото: khm.depo.ua

Чергові вантажівки з чужими відходами  зафіксували жителі Старокостянтинова. Відповідний допис про це з’явився у  спільноті «Старокостянтинів небайдужий»

«23 квітня. 9 година ранку. Старокостянтинів. Сміттєзвалище. Розвантажується львівське сміття.»

У коментарях мешканці зазначають , що це не перша вантажівка з непотребом з міста Лева. Кажуть, возять регулярно попри спротив громади.

Протистояння громади і місцевої влади триває від 2017 року. Тоді львівські відходи мали завозити на сміттєзвалище у Старокостянтинові через фірму, яка мала стосунок до оточення мера Миколи Мельничука.  Врешті у  2018 році він підписує Меморандум з Львівською ОДА. Згідно з цим документом старокостянтинівське сміттєзвалище мало приймати львівське відходи за гроші. За рік ця сума становила близько 9 мільйонів гривень.

У  2019  році Меморандум підписали вже з Львівською міською радою. Тож на рахунки Старокостянтинова офіційно за  2019-2020 року мали надійти субвенції у розмірі  9,3 мільйона гривень. Принаймні про це свідчать рішення Львівської міськради.

Стан самого  сміттєзвалища в  Старокостянтинові залишає багато запитань щодо його безпечності та спроможності приймати чужі відходи. Підтвердження тому лист від 2017 від Мельничука до Садового, де зазначає, що полігон перевантажений.

Однак, є ще питання доцільності таких дій. Наскільки розумне та зважене рішення – приймати відходи з іншої області під час пандемії? Адже жодної гарантії, що серед паперу, петпляшок, органіки не трапиться медичне сміття…

Нагадаємо, Львів перебуває у «червоній карантинній зоні». Від початку пандемії в місті Лева виявлено понад 63 тисячі випадків COVID-19. Це майже 9% від усього населення міста. У Старокостянтинові зафіксували 2322 випадки СОVID-19. Наразі, у громаді на стаціонарному лікуванні перебуває 92 пацієнти з коронавірусною хворобою. З них – 4 в реанімації, 2 – на ШВЛ. Чи є це навантаженням для міста із 35 тисячним населенням? Безумовно, так!  І саме дбаючи про добробут містян, мер вирішив приймати відходи зі Львова на Старокостянтинівське сміттєзвалище. Мовляв, комунальне підприємство заробляє кошти, і може … створити нові сміттєві майданчики в місті. А кому не подобається львівське сміття, ті просто піаряться і нічого не розуміють, та й загалом, ще побалакаєте трошки, то піднімемо тарифи на вивіз сміття.

Здається, Микола Степанович геть пустився берегів за 20 років при владі? Не розвиваючи інфраструктуру сортування побутових відходів, не створюючи систему дегазації сміттєзвалища, не шукаючи шляхів для переробки відходів, а точніше будівництва сміттєпереробного підприємства, Микола Степанович у свої 67 років вирішує, що потужності полігону вистачить не лише для потреб його громади, а й ще міста майже мільйоника. Принаймні до кінця його каденції точно вистачить, а що буде далі? Як там кажуть, після – хоч потоп.  І з наслідками його рішень, а саме «господарницької» політики будуть вже розбиратись його наступники.  Це не дуже схоже на турботу про громаду, більше на самодурство…

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне