У рейтингу найбільших латифундистів, компанія Герег обігнала 4 холдинги з Хмельниччини

Фото: Держгеокадастр

Щорічну чергову сотню найпотужніших аграрних підприємств України традиційно опублікував Латифундист.

У сотні найбільших є п’ять агрохолдингів, засновники яких є вихідцями з Хмельниччини, лишив позаду холдинг народного депутат Сергія Лабазюка, обігнав корпорацію, яку ЗМІ пов’язують із екс-нардепами братами Буряками. Позаду також лишились теофіпольський латифундист Вадим Лейві та аграрій з Хмельницького району Василь Барилюк.

Так у щорічний рейтинг компанія подружжя Галини та Олександра Герег увірвалась минулого року із земельним банком – 116 тисяч га. З такими потужностями фірма опинилась на 12 місці. Цього ж року агрохолдинг зменшив земельний банк до 110 тисяч га, і опинився на 11 місці. Наблизитись впритул до першої десятки корпорації вдалось тому, що кілька потужних гравців на ринку України також суттєво зменшили кількість земель, які обробляють.

Нагадаємо, у грудні 2015 року проти агрохолдингу Гереги страйкували  аграрії Хмельниччини. Як пише “Незалежний громадський портал” на площу перед облдержадміністрацією вивели 40 одиниць с/г техніки. Цю акцію фермери влаштували після того, як отримали листи від корпорації нардепа, де просили продати права оренди на землю, чи інакше вони будуть пропонувати селянам кращі умови. Вже у 2016 році на Хмельниччині суди почали визнавати незаконну реєстрацію договорів оренди на підприємства з орбіти нардепа Гереги. Минулого року свої активи корпорація наростила, придбавши Чемеровецьке відділення “Оболонь Агро” Олександра Слободяна.

На 18-місці найбільших агрокорпорацій – Група компаній “Сварог Вест Груп”. Корпорацію, пов’язують із екс-нардепами братами Буряками. Зокрема, власником спорідненої ТОВ “Сварог Капітал” є дружина Олександра Буряка Марина Буряк. Земельний банк – 80 тисяч га холдинг утримує стало вже 4 роки. У Красилівському районі селяни звинуватили компанію у підробці підписів та захоплені їхнів паїв.

На 23 місці нардеп Сергій Лабазюк із своєю групою компаній “VITAGRO”. Холдинг нардепа не припиняє нарощувати земельний банк. Проте темпи та потужності у нього значно менші. Корпорація з моменту заснування 2004 року наростила лише 70 тисяч га. Можливо, це пов’язано із зміною інтересів засновника корпорації? Від 2008 року одна з фірм, яка входить у холдинг, починає отримувати державні підряди. У 2012 році за державні кошти підприємсво відремонтувало дороги на окрузі, де балотувався Сергій Лабазюк. Вже наступного року, знову виграло бюджетні гривні на ремонт цієї дороги. Так, одне з піприємств, яке пов’язують із нардепом “Хмельницьке ШБУ – 56” з моменту заснування уклало 159 угод сумарною вартістю понад 2 мільярди бюджетних гривень.

Тендерні перемоги ПрАТ “Хмельницьке-ШБУ-56”

А ПП “Аграрна компанія 2004” дорожних бюджетних коштів отримала трохи більше 300 мільйонів.

Варто зазначити, що саме через дороги між герегівцем Вадимом Лозовим та нардепом Сергієм Лабазюком відбулась смс-переписка. Як пише сайт ye.uaголова Хмельницької ОДА під час виступу керівника Служби автомобільних доріг Хмельницької області Петра Гнидюка, заявив, що буде запрошувати турецькі компанії, через що, мовляв, і “рознервувався” нардеп. Також у раніше ЗМІ повідомляли, що між Олександром Герегою та Сергієм Лабазюком доволі напружені стосунки. Пов’язано це із новим захопленням подружжя Герег – агрохолдингом. 

На 37 місці із 41 тисячею га чільно розмістилась ТОВ “Україна-2001” одіозного теофіпольського аграрія Вадима Лейві.  За інформацією інтернет-видання “Резонанс”, Лейві підозрюють у незаконному отриманні в оренду земель державної власності за пільговою процедурою – без передбачених законом торгів. Так прокуратура вимагає визнати недійсними 39 договорів оренди земель сільськогосподарського призначення загальною площею понад 1 140 га. За версією прокуратури, для цього він оформив як фермерське господарство угіддя на території 16 сільських та 1 селищної ради 4 районів Хмельницької області загальною вартістю понад 25 млн гривень. Чинний на момент укладання договорів закон “Про фермерське господарство” передбачав, що земля для такої форми підприємницької діяльності має розташовуватись, переважно, єдиним масивом. Лейві ж отримав у своє розпорядження ділянки, відстань між якими подекуди сягає 100 км. Крім того, як стверджує прокурор, Лейві порушив ще одну норму закону яка передбачає, що обробляти землю такої форми власності мають право виключно члени однієї родини. Теофіпольський районний суд відхилив цей позов прокуратури у 2015 році. У 2017 на бік Лейві також став Хмельницький обласний апеляційний суд. Феміду не змогла переконати ані відверто протизаконна “географія” володінь Лейві, ані той факт, що для їх обробітку він користувався послугами своїх же компаній.

Непогані відносини у Вадима Лейві та нардепа Андрія Шиньковича – екс-помічника Олександра Гереги. З трибуни Верховної Ради України обранець закликав підтримати латифундиста. Областю ширяться чутки, що саме люди з командии Вадима Лейві і мають посилити нинішнього голову Хмельницької ОДА Вадима Лозового.

З 20 тисячами га на 76 місці розмістився ТОВ “Хмельницьк-Млин” Василя Барилюка.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне