Вісім головних факторів, чому Порошенко програє Хмельницьку область

1
Фото: gazeta.ua

Чим ближче до дня голосування на президентських виборах, тим все більш очевидніше, що повільна динаміка росту підтримки діючого президента Петра Порошенка не додає впевненості в очікуваннях на вихід у другий тур, та на перемогу в підсумку. Про це пише видання gazeta.ua.

Низький, порівняно з виборами 2014 року, рівень підтримки при колосальному антирейтингу фіксується дослідженнями по Україні в цілому і на Хмельниччині зокрема. Хоча розрахунок штаб діючого президента робить саме на західні області України. Є відразу низка факторів, що це пояснюють, і про них далі.

Перший фактор

Політична сила президента “БПП-Солідарність” стабільно протягом останніх 5-ти років втрачає підтримку виборців Хмельниччини. Відсутність яскравих авторитетних лідерів та дієвого партійного осередку лише закріплює всеукраїнську негативну електоральну динаміку. Це, звичайно, на пряму відбивається і на підтримці самого Порошенка. Якщо на президентських виборах 2014 року рівень його підтримки складав 56,26% в Хмельницькій області, то з кожними наступними виборами цей результат тільки погіршувався.

Нижче наведені дані голосувань у різні роки на виборах до парламенту та місцевих органів влади в Хмельницькій області.

2

Вибори до Верховної Ради, 2014 рік (Хмельниччина)

3

Вибори до Хмельницької обласної ради, 2015 рік

4

Вибори до Хмельницької міської ради, 2015 рік

5

Вибори депутатів об’єднаних територіальних громад, грудень 2018 року (Хмельниччина)

6

Вибори голів ОТГ, грудень 2018 року (Хмельниччина)

Другий фактор

Негативну роль відіграє слабка адміністративно-управлінська вертикаль президента в області. Починаючи з 2014 року, змінилося 5 губернаторів. Практично жоден, за деяким виключенням, зі ставлеників Порошенко в силу слабких особистих управлінських навичок та короткої тривалості займання посади голови ОДА, так і не зміг вибудувати ефективну систему управління. Хоча прикладали для цього великі зусилля.

Третій фактор

 Після руйнування в 2014-му управлінської монополії в регіоні голови ОДА Василя Ядухи та походу в парламент Сергія Мельника у хмельницькому політикумі виник певний вакуум. Його заповнила ціла низка нових амбітних гравців приблизно рівнозначних за впливом. Та в результаті Порошенко напередодні доленосних для нього виборів зробив ставку на один з центрів політико-економічного впливу в області. В результаті, ця ставка на Олександра Герегу не сприяла об’єднанню навколо обранця Порошенко ключових гравців регіону. А навпаки, налаштувала місцеву еліту проти нього.

Четвертий фактор

Непрофесійність, а місцями і недолугість команди, яку зібрав Герега – це четвертий фактор невдач Порошенка. Внутрішні конфлікти та нездорова конкуренція є відмінною рисою “конкретників”. Не спрацювала й ставка Адміністрації президента на слабкого і недосвідченого Вадима Лозового, хоча розглядалася на голову ОДА кандидатура більш підготовленої до цієї посади Неоніли Андрійчук. Завалив свою ділянку роботи і Андрій Шинькович, який навесні минулого року став керівником обласної “БПП-Солідарність”. Тотальна поразка партії президента на місцевих виборах це далеко не те чого очікували від колишнього помічника Гереги. Про що детально писав сайт “Новини Хмельницький”.

П`ятий фактор

Вобласті існує важливий регіональний політичний гравець у вигляді партії “За конкретні справи”, власником якої є той же Олександр Герега. Тож не дивно, що він переймається майбутнім власної партії більше, ніж долею місцевої “БПП-Солідарність”. Підтвердженням цьому стали ті ж результати грудневих виборів, де “ЗКС” отримала більше мандатів ніж БПП. В результаті не просто розпорошується електорат Порошенка, а навіть дезорієнтуються ключові персони БПП. Так, представник президентської сили Сергій Березенко, оголошуючи результати місцевих виборів, змушений був називати “ЗКС” серед переможців, аби “розбавити” перемогу ВО “Батьківщина”. Таким чином, вустами Березенка про “кишенькову” ЗКС дізналася вся Україна. При чому партія “За конкретні справи” так і не влилася у “БПП-Солідарність” на що розраховувала Банкова. А значна частина виборців “ЗКС” сьогодні відверто зізнається, що Порошенко не їх кандидат.

Шостий фактор

В Хмельницькій області відновлює електоральні позиції ВО “Батьківщина”. Динаміка результатів партії, починаючи від парламентських виборів до виборів облради та в ОТГ в грудні минулого року, демонструє ріст підтримки партії Тимошенко. Оскільки завадити цьому команда Гереги не спроможна, вхід пішла важка артилерія у вигляді СБУ та Генпрокуратури, коли в межах відпрацювання так званої “піраміди” Тимошенко відбулися обшуки у хмельницьких представників “Батьківщини”.

Сьомий фактор

Формування нових перспективних в регіоні політичних проектів є важливим сьомим фактором. Зокрема, Аграрна партія України, що стабільно демонструє високі показники на місцевих виборах. Ця політична сила увібрала в себе активних представників аграрного бізнесу Хмельниччини, а обласна організація АПУ стала основним опонентом “ЗКС” та “БПП-Солідарність”. Серед причин такого опонування – негативне ставлення до персони Олександра Гереги, в якому представники АПУ бачать загрозу власному бізнесу.

І останній – восьмий фактор

Він випливає із попереднього – буквально класова ненависть місцевих аграріїв до олігарха-латифундиста Олександра Гереги. Це спричиняє масові протести проти політики експансії його компанії, найбільш знаковим серед яких став відомий агро-Майдан у 2015 році. А оприлюднені плани Гереги здійснити нову спробу поглинання фермерів області після президентських виборів викликають панічний страх на аграрному ринку Хмельниччини. Про що докладно писало видання “AgroNews”. Вони розуміють, що Герега поставив своїх людей на посади в обласній адміністрації, насамперед, не заради перемоги Порошенка. А для можливості продовжити подальшу економічну експансію в регіоні. Тож аграрії здебільшого змушені підтримувати конкурентів Порошенка аби не допустити посилення Гереги.

Усі вищезазначені фактори на тлі складної соціально-економічної ситуації в країні призводять до того, що результат для Порошенко в Хмельницькій області може бути невтішним. І відсоток отриманих за нього голосів буде значно меншим, ніж обіцяні йому Герегою 35% у першому турі, та більше 60% у другому, про що раніше повідомляло місцеве видання “Незалежний громадський портал”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне