Назвали причину отруєння у барі «BarSo’ok»

Фото: ілюстративне

У караоке-барі «BarSo’ok» сталося масове отруєння відвідувачів. Це було тиждень тому, 23 лютого. Саме того вечора заклад відвідували гості, які згодом занедужали. У них були підвищення температури до 39 градусів і вище, багаторазові блювота й діарея та слабкість. Попередній діагноз, який встановили лікарі — гострий гастроентероколіт та харчова токсикоінфекція.

Інформує ресурс vsim.ua.

Сьогодні, 1 березня, у Хмельницькій ОВА відбувся брифінг директора Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Миколи Габрикевича. Він назвав збудника хвороби — це сальмонела. Таким чином остаточним діагнозом є сальмонельоз.

Ще Микола Габрикевич розповів про результати дослідження відібраних зразків. Сальмонелу виявили у кухаря закладу. Також її знайшли на халаті іншого кухаря та у соусі до салату «Цезар». Штам бактерії є ідентичним до того, який виявили у хворих гостей. Крім того, у різних місцях знайшли й інші патогенні та умовно-патогенні бактерії — золотистий стафілокок, кишкову паличку та бактерії родів ентеробактер і ентерокок. Загалом 23 зразки із 40 відібраних мали відхилення.

Бактерії знайшли у зразках їжі — піці, замороженому курячому філе, заморожених курячих крильцях, замороженій яловичині, соусі до салату «Цезар», ковбасі та сирі. Також мікроорганізми виявили на руках та спецодязі персоналу, столах на кухні та у залі, барній стійці, ручках печі та холодильника, всередині холодильника, фритюрниці, ємностях для коктейлів і інших місцях.

Крім того, бактерії були навіть у воді після проходження зворотного осмосу. Як пояснив Микола Габрикевич, це означає, що фільтр давно не міняли або лізли у прилад руками. Всі ці факти свідчать про недотримання дезінфекційного режиму та санітарно-гігієнічних умов у закладі.

Керівник центру контролю та профілактики хвороб також розповів, що нині хворих налічується 15, серед яких 11 досі лікуються стаціонарно. Він також припустив, що є люди, які не зверталися за медичною допомогою. Всі наявні матеріали щодо отруєння передадуть поліції та прокуратурі. Дослідження зразків у Держпродспоживслужбі тривають, їхні результати оголосять пізніше. Заклад, нагадаємо, закрили на 10 днів, згодом буде ухвалене рішення щодо його подальшої роботи.

Під час брифінгу Микола Габрикевич розповів, що нині планові перевірки закладів громадського харчування практично не проводяться. Також додав, що центр контролю та профілактики хвороб надає послуги з навчання гігієні, а також проводить дослідження сирих продуктів, готових страв, персоналу та довкілля у закладах. За його словами, подібна ситуація цілком можлива і в інших закладах міста, хоча, ймовірно, не в такій мірі, як у караоке-барі.

Микола Габрикевич також закликав людей не займатися самолікуванням, не приймати антибіотики без призначення лікаря, а якщо їх таки призначили — дотримуватися тривалості прийому та дозування. А працівникам закладів громадського харчування слід не виходити на роботу, якщо вони занедужали.

 
 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне