Рейдерське захоплення або кримінальний сімейний підряд в Славуті

Фото: Підпал

З кожним роком рейдерські схеми стають все більш продуманими, а найголовніше те, що їх виконавцями стають люди, які клялися дотримуватися принципів верховенства права, законності, чесно і сумлінно забезпечувати право громадян на захист.

Така історія не обійшла стороною і місто Славуту. Організована злочинна група на чолі з Павлом Оборжицьким вирішила «віджати» бізнес у місцевого підприємця Станіслава Г., а саме привласнити собі всю продукцію на фабриці з виготовлення меблів та власне саму фабрику. Для досягнення своїх намірів бандити не нехтували жодними формами та методами тиску: блокування роботи підприємства «тітушками», підпали та навіть побиття підприємця у під’їзді власного будинку.

Павло Оборжицький

Таки новини нажаль вже стали буденними для нашої країни, проте у цій історії є цікава деталь – активним співучасником злочинних дій, зі слів потерпілого, стала цивільна дружина Павла Оборжицького адвокат Марія Призиглей. Вона протягом декількох років була юристом Станіслава Г., а тому добре знала як влаштований бізнес, мала доступ до оригіналів документів та навіть змогла обманом отримати чисті аркуші з підписом свого клієнта.

Марія Призиглей

Після виникнення злочинного наміру «віджати» бізнес Станіслава Г. група діяла відразу в декількох напрямках. Адвокат Марія Призиглей підготувала декілька безпідставних позовів проти потерпілого використовуючи підроблені документи, все необхідне для цього вона отримала представляючи його інтереси раніше. Навіть цинічне порушення базових правил адвокатської етики, щодо дій проти свого колишнього клієнта не зупинило адвоката на шляху до легких грошей. За задумом членів угрупування такі дії мали придати законний вигляд запланованому вимаганню. В той же час її чоловік, Павло Оборжицький, використовуючи погрози фізичного насильства та знищення фабрики, спочатку вимагав у підприємця переоформити на нього підприємство, а потім вирішив зупинитися на сумі 300 000$ неіснуючого боргу. Не отримавши бажаного результату злочинці від погроз перейшли к активним діям. 2 грудня 2019 року на територію цеху ввірвалася група молодиків та побила охорону.

Вночі 21 грудня будівля фабрики була підпалена невідомими і лише пильність охорони врятувала підприємства від повного знищення. Численні звернення до Славутинського відділу поліції залишись без будь-якої реакції правоохоронців. Відчувши повну безкарність Оборжицький найняв двох молодиків які рано вранці 13 січня побили Станіслава Г. в під’їзді його власного будинку. Після цього злочинець настільки знахабнів що декілька разів власноруч бив потерпілого на організованих ним зустрічах.

Підпал

Невідомо до якої трагедії призвели би злочинні дії цього сімейного підряду, за умов повної бездіяльності місцевої поліції, якби не чітка реакція працівників слідчого управління та управління стратегічних розслідувань ГУНП в Хмельницькій області. Завдяки ним 25 лютого під час передачі зловмиснику першої частини грошей в розмірі 50 тисяч доларів США, з 300 тисяч доларів США, які Оборжицький вимагав від потерпілого, його було затримано за підозрою у вчиненні злочину передбаченого ч. 4 чт. 189 Кримінального кодексу України (вимагання).

hm.npu.gov.ua

Вже 27 лютого судом щодо підозрюваного обрано запобіжний захід  в вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Ми уважно слідкуємо за розслідуванням дій цієї незвичайної злочинної групи та сподіваємось, що неправомірним діям адвоката Марії Призиглей, стосовно свого колишнього клієнта, також буде надана належна правова оцінка з боку  кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області.

Джерело: НГП

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне