Сергій Лабазюк вперше прокоментував своє затримання: “ніякого хабаря я не отримував і не надавав”

Фото: www.facebook.com/SergiyLabazyuk/
Сергій Лабазюк на офіційній сторінці Фейсбук прокоментував своє затримання. Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд сьогодні, 28 листопада, ухвалив рішення щодо обрання запобіжного заходу народному депутату Сергію Лабазюку, якого підозрюють у підкупі топпосадовців України. ВАКС частково задовольнив клопотання прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури та ухвалив взяти Сергія Лабазюка під варту та утримувати у Київському СІЗО до 21 січня 2024 року. Також суд визначив альтернативу — внесення застави у розмірі 40 мільйонів 260 тисяч гривень.
 
Шановні українці. Останній тиждень багато новин про отримання хабарів.
І сьогодні, 28 листопада Вищий антикорупційний суд обрав мені заставу у розмірі 40 млн грн.
Хочу прокоментувати події.
Головне – ніякого хабаря я не отримував і не надавав. Неправомірна вигода по ст. 368 ККУ мене не стосується, хоча багато джерел некоректно писали заголовки. В мене немає ні повноважень, ні бажання мати такі «подарунки».
Детективи НАБУ порушили щодо мене провадження за ст. 369 ККУ – тобто пропозиція надання вигоди.
За матеріалами слідства, начебто я ініціював надання неправомірної вигоди Віцепрем’єр-міністру з відновлення України-Міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України та Голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.
Починаючи з минулої пʼятниці в нас проходили судові засідання. Але, у тих, хто їх дивився виникло більше запитань, ніж відповідей.
Так, детективи НАБУ документували усі переписки та зустрічі з вказаними особами та виклали це в матеріалах, тому щось приховати ніхто не зможе. З оголошених матеріалів самим прокурором – можна виділити наступне:
1. 0 разів я пропонував Віцепрем’єр-міністру чи Голові Держагентства якісь суми грошових коштів, відкатів чи тому подібних речей;
2. 0 разів я просив порушити закон і дати певній компанії преференції над іншими;
3. 0 разів мене було затримано з грошовими коштами, чи будь-яких інших осіб за матеріалами слідства;
4. Безліч разів підтверджено, що я не просив за себе, я питав, чому якісну компанію з будівництва, перед якою наявні заборгованості бюджету ще з 2021 року за вже виконані роботи – доводять до закриття, а людей не виганяють на вулицю.
Але, головне – що я 0 разів отримав відповідь на питання:
– чому десятки мільярдів на відновлення мостів та доріг йдуть по закритим процедурам і коли відкриють тендери?
– чому тисячі українців потрібно звільняти з роботи, бо бюджетні кошти йдуть іноземним компаніям?
Справа точно не стосується питання справедливості. Це відверта провокація підкупу, тобто дії службової особи з підбурення пропонування неправомірної вигоди – за яку, згідно ст. 370 ККУ сам провокатор має сісти за ґрати.
Очевидно, що детективи вирішили зробити гарну картинку для медіа і замість складної роботи розкриття системної корупції – самі спровокували підбурення до хабаря, користуючись закритістю тендерів та державних замовлень, які посадовці-підбурювачі самі та створили.
Чому на першій же зустрічі на яку високопосадовці запросили мене з власної ініціативи, вони вже були з мікрофонами та самі натякали на якісь цифри? – питання цікаве. Час покаже.
Чи це просто заради картинки, чи в цієї справи є якісь бенефіціари – наразі не знаю. Знаю одне, поки хтось створює хайп – тисячі працівників компанії, які якісно і швидко виконували свою роботу і рятували нашу критичну інфраструктуру безоплатно (наголошую, казали «треба» – роботи робили без коштів, бо війна) – будуть без зарплат та разом з сім’ями відчуватимуть великий тиск, поки це провадження не завершиться.
Тому коли медійний «хайп» себе вичерпає і піде реальний розгляд матеріалів справи – я впевнений, що доведу свою невинуватість.
P.S. Прошу не робити поспішних висновків і вішати кліше «борець з корупцією» чи «корупціонер». Ми чудово пам’ятаємо колишнього голову ФДМУ, який гучно заявив про викриття давання йому хабарів, а насправді відмив понад 10 млрд державних коштів.
 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне