У лісах Хмельницької області розпочався пожежонебезпечний період

Фото: silske.org

Пожежонебезпечний період – це частина року, коли в природних екосистемах найчастіше виникають пожежі. Вважається, що цей період настає з моменту сходження снігу навесні й триває до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву.

Аби попередити стихію вогню в природних екосистемах, у тому числі в лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, на торфовищах, населення повинно дотримуватися відповідних правил поведінки. Зокрема, протягом пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям та громадянам забороняється:

  •  розводити багаття в лісі;
  •  заїжджати на територію лісового фонду в небезпечні ділянки – в хвойні насадження транспортним засобам і механізмам, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських потреб;
  •  відвідувати населенню хвойні насадження при підвищеному класі пожежної небезпеки;
  •  палити, кидати в лісі сірники, недопалки;
  •  випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу й сільсгоспугідь;
  •  звалювати та спалювати в лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

На Хмельниччині ведеться контроль за виконанням розпорядження облдержадміністрації про заборону в»їзду автотранспорту в лісові масиви в пожежонебезпечний період, виявлення та затримання підозрілих осіб, які грубо порушують правила пожежної безпеки в лісах або здійснили навмисні підпали. З метою запобігання розпалювання вогнищ у лісі та створення умов для відпочинку на територіях лісового фонду обладнано спеціальні рекреаційно-оздоровчі пункти. Тут влаштовано місця для стоянки автотранспорту, для приготування їжі, спортивно-оздоровчого дозвілля. У зонах відпочинку є інформаційні щити, де розповідається про ліс та правила поведінки в ньому.

Пам’ятайте: попередити пожежу набагато легше, ніж загасити. Бережіть ліс – наше спільне багатство!

Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ

Нагадаємо, що 8 березня вогнеборці Хмельниччини вдало ліквідували дві пожежі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне