Влада Славути не хоче зносити пам’ятник енкаведисту

Фото: Декомунізація. Україна.

У місті Славута на Хмельниччині міський голова відмовився проводити демонтаж погруддя Антону Одусі, яке стоїть біля міського краєзнавчого музею та Славутської міської лікарні. Про це повідомляє проєкт “Декомунізація. Україна”.

Декомунізація. Україна.

 
Нагадаємо, що 03.02.2022 року близько 11:10 години в м. Славута на вулиці Миру, 96 поблизу магазину «Економ» невстановлені особи демонтували пам’ятник А.З. Одусі, що перебуває на балансі КП «Славута-Сервіс».  Відомо, що до міськради Славути неодноразово зверталися мешканці з проханням демонтувати пам’ятник з огляду на закон про декомунізацію, втім цього так і не було зроблено.
 
Довідка: Антон Одуха – енкаведист, керівник збройного загону, сумновідомого своєю жорстокістю та вбивствами мирного українського населення на Волині, персональний пенсіонер СРСР, Герой Радянського Союзу (від 7 серпня 1944 року).
 
Від жовтня 1932 року до березня 1934 року служив у військах НКВС в місті Тула. Від вересня 1936 року Одуха – вчитель початкової школи у селі Бараннє, а згодом – завідувач Стриганської початкової школи. Від листопада 1942 року Антон Одуха був командиром загону імені Михайлова, перетвореного у вересні 1943 року на партизанське з’єднання, що діяло до травня 1944 року.
 
Загін під керівництвом Одухи, 13 травня 1944 в бою під селом Стригани вбив близько 155 новобранців УПА. Також за словами очевидців, одухівці не раз забирали у селян харчі та навіть убивали мирних жителів. Наприклад, у Стриганах та Крупці вони вбили сім’ю Мельників. Тільки у селі Крупець загін вбив 23 мирних жителів різного віку. Від 1945 року Антон Одуха перебував на радянській роботі. 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне