Вибори на Хмельниччині: мертві в списках та фотосесії для бюлетнів

Вибори на Хмельниччині: мертві в списках та фотосесії для бюлетнів виборців
Фото: ГУ НП у Хмельницькій області

До закриття дільниць лишилось ще три години, а спостерігачі продовжують фіксувати порушення.

На двох виборчих дільницях області – №681429 (м. Хмельницький) та №680313 (м. Дунаївці) – до списків виборців включено осіб, які вже померли, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У Хмельницькому, дільниця №681429, наявність даних померлого батька у списку виборців помітив син, про виявлене він одразу повідомив представників поліції. Як з’ясувала спостерігачка ОПОРИ, після першого туру виборів хлопець звертався до відділу ведення Державного реєстру виборців Хмельницької міської ради з проханням виключити покійного батька зі списку.

У Дунаївцях на дільниці №680313 до списку виборців включили жінку, яка померла близько 8 років тому. Про це спостерігач ОПОРИ дізнався від чоловіка померлої.

Тим часом у селищі Віньківці 19-річний місцевий житель сфотографував свій виборчий бюлетень і виклав фото у соціальній мережі Інстаграм. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини події. Про випадок повідомили у прес-службі Національної поліції області.

Близько 13.25 години до чергової частини Віньковецького відділення поліції надійшло повідомлення про те, що на сторінці 19-річного місцевого жителя в соціальній мережі Інстаграм виявлено публікацію, яка містить ознаки порушення виборчого процесу, а саме: молодий чоловік у кабінці для голосування сфотографував свій бюлетень, після чого виклав фото в мережу.

“Маємо один складений протокол за правопорушення передбачене ст.212-10 КУпАП – агітація в день виборів. Громадянин не лише сфотографував свій бюлетень, а й виклав його в мережі Facebook та Instagram. Відповідальність за такі дії сягає від 510 до 850 гривень,” –  прокоментував заступник начальника ГУНП Валентин Білянський.

Раніше про недотримання таємниці голосування вже повідомляли спостерігачі ОПОРИ. На виборчій дільниці №681484, що в м. Хмельницькому, двоє виборців одночасно зайшли в кабіну і проголосували. На зауваження спостерігача здивувалися, що так робити не можна.

Ще одне порушення норми про таємницю голосування помітили на іншій виборчій дільниці обласного центру. Так, фотографування бюлетеня зафіксовано на дільниці №681506. Після зауваження спостерігачки ОПОРИ жінка видалила фото з телефона.

На дільниці №681484 (м. Хмельницький) чоловік знімав на відео процес голосування, а також те, як він вкидає до скриньки свій бюлетень. Раптово виборець почав вигукувати: «Я за Пороха проголосував!». Чоловіка затримала і вивела на вулицю поліція.

Тим часом у поліції станом на 16:00 зареєстрували 10 повідомлень щодо виборчого процесу.

“Маємо дві спроби виносу бюлетеню. Працівники поліції разом з членами виборчої комісії вчасно зупинили правопорушників у зв’язку з чим ситуація була вичерпана. Крім цього є повідомлення про голосування без паспорта, перебування в кабінках та ручок, пасти яких стираються. Зазначена інформація була перевірена та також не знайшла свого підтвердження. Також повідомлення про можливий підкуп виборця та два факти фіксації бюлетнів. Загалом вибори на Хмельниччині проходять спокійно і без системних порушень,” – зазначив заступник начальника ГУНП Валентин Білянський.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне