Хмельничани вимагають запровадити безкоштовний проїзд для школярів. Спроба номер п’ять

Фото: khm.gov.ua

За один день петиція “Пільговий проїзд для дітей (учнів) шкільного віку” зібрала необхідну кількість голосів: 740 з 500 необхідних. І кількість тих, хто підтримує петицію постійно зростає.

Автор петиції Ольга Чорна просить міську владу:

“Рішення щодо запровадження у місті Хмельницькому пільгового проїзду для дітей (учнів) шкільного віку. Ця пропозиція не є надумана чи навіяна – це вимога часу, адже більшість обласних центрів України вже прийняли відповідне рішення (Львів, Івано-Франківськ, Вінниця). Пільговий проїзд має стосуватися всієї мережі міських автобусних маршрутів загального користування (автобуси, тролейбуси (електротранспорт) та маршрутні перевезення) – відповідно до Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про автомобільний транспорт”, “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.”

І вже сьогодні прес-служба Хмельницької міської ради оприлюднила реакцію на вимогу містян:

“Відділ роботи зі зверненнями громадян міської ради повідомляє, що, відповідно до пункту 4.3. “Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Хмельницькій міській раді”, затвердженого рішенням сесії міської ради від 27.01.2016 року, міському голові направлено для розгляду електронну петицію “Пільговий проїзд для дітей (учнів) шкільного віку”, збір підписів на підтримку якої завершено.

Станом на 6 вересня петицію підписали 699 осіб з 500 необхідних. Згідно з пунктом 4.5. згаданого вище рішення сесії міської ради та статті 151 Статуту територіальної громади м. Хмельницького, міський голова доручить розгляд петиції компетентним виконавчим органам з наступним розглядом на засіданні виконавчого комітету міської ради.”

Нагадаємо, що у 2016 році депутатка Хмельницької міської ради Тетяна Калюжна вже була автором петиції щодо пільгового проїзду для учнів у громадському транспорті. Обраниця просила досить скромні преференції для учнів:

“Не завжди діти мають можливість відвідувати школу поруч з місцем проживання і змушені добиратись до місця навчання транспортом. Прошу підтримати пропозицію про запровадження пільгового проїзду для дітей шкільного віку. Хоча б у навчальні дні і (до прикладу) з 7.00 до 19.00. “

Тоді ініціативу свободівки підтримало лише 165 містян. А управління транспорту ввічливо повідомило обраницю, що місячні проїздні квитки на тролейбуси допоможуть трохи зекономити грошенят. Також начальник управління транспорту Сергій Шепурев зазначив:

“Згідно ст. 29 Закону України «Про автомобільний транспорт» органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону. Крім того на даний час відсутній механізм відшкодування коштів перевізникам за пільгові перевезення. Враховуючи вище викладене та беручи до уваги низьку рентабельність тарифів на проїзд, створення додаткового навантаження на перевізників є недоцільним. “

У січні 2017 року захищати права та іннтереси дітей взялась ГО “Жіночий Антикорупційний Рух”. Їхня петиція була більш вдалою та подолала необхідний бар’єр у 500 голосів. Громадські активістки теж просили зменшити удвічі для школярів тариф:

“У зв’язку з цим громадська організація “Жіночий антикорупційний рух” ініціює прийняття міською владою рішення про надання безкоштовного проїзду у комунальному транспорті та пільгового проїзду (50% вартості квитка) у маршрутному таксі учням (вихованцям) загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання м. Хмельницького на підставі учнівського квитка. Така практика запроваджена з червня 2015 року у м. Києві (комунальний транспорт) та у м. Тернополі (маршрутне таксі), що є гарним прикладом для наслідування.”

На цей раз купув ати місячні проїзні на тролейбус порадив активістам вже заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко, саме той заступник, який весь минулий рік активно займався реформування транспортної галузі і обіцяв кардинальні в ній зміни. Вартість проїзду обіцяли не підвищувати і мер, і його заступник до того часу, поки перевізники не почнуть надавати якісні послуги.  Результати “транспортної реформи” по-хмельницькому можуть оцінити усі жителі обласного центру. Навіть на Єдиному порталі з’явилась петиція, яка просить вкотре нагадати перевізникам і правила етикету, а також провести законодавчий лікбез. І попри палкі обіцянки, міська влада підвищила тариф. Хмельничанка Юлія Іжевська на підвищення тарифів відреагувала петицією про примусові штрафи для перевізників за будь-які порушення чи навіть просто замінювати перевізників. Ще одна хмельничанка була більш радикальна і вимагає повернути дешевшу ціну. Її підтримало вже 80 містян, до кінця збору підписів 85 днів. 

Минулого року у березні з’явилась ще одна петиція щодо пільгового проїзду для учнів і студентів. Там просили теж ввести 50% знижки для школярів та спудеїв. Подолати бар’єр з 500 голосів не вдалось, але міська влада в особі заступника мера Андрія Бондаренка, знову порадила придивитись до місячних проїзних на тролейбус.

Паралельно збирають підписи і студенти. Просять у влади запровадити і для них преференцрнути ію у 50% пільги за наявності студентського квитка. Справи у цього звернення зовсім погані: ледь назбирали 77 голосів.

Зважаючи, скільки разів міська влада ігнорувала прохання свого електорату, сподіватись, що таки для школярів зроблять безкоштовний проїзд, чи хоча б пільговий, взагалі не доводиться. Власне, чи відбудуться реальні зміни у транспортній галузі міста теж питання риторичне.

Нагадаємо, що у Кам’янці-Подільському учні їздять у громадському транспорті безкоштовно з 2015 року. 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне