Хмельницьку ОДА знову очолить людина Гереги?

Фото: newskm.net

Вже три місяці Хмельниччина живе без голови ОДА. Нагадаємо, що новообраний Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади Вадима Лозового ще 11 червня. Протягом президентської кампанії конкретник активно підтримував 5-го гаранта Петра Порошенка. Власне, Лозовий спільно зі своїми на той момент однопартійцями Олександром Герегою та Андрієм Шиньковичем здійснювали особисті вояжі в райони, де закликали голосувати за їхнього кандидата. Тому звільнення Лозового було доволі передбачуваним кроком для всієї України в тому числі і для самого герегівця.

І ось за інформацією наших джерел в уряді, на розгляд КабМіну вже подали кандидатуру майбутнього голови Хмельницької ОДА. Ним, як переконують нас одразу два поінформовані джерела, має бути Сергій Ткачук – сіра конячка нардепа Гереги, головний тендерний консультант та заступник призначений всупереч Закону України «Про державну служба».

Сергій Ткачук в Хмельницькій ОДА неофіційно з’явився наприкінці 2018 року. Коридорами адміністрації його водив тодішній помічник Олександр Нагурний, так би мовити, уводив у курс справ майбутнього заступника. На сайті НАЗК 2 січня з’явилась декларація кандидата на посаду заступника голови Хмельницької ОДА. І почалось довготривале очікування призначення на посаді радника патронатної служби.

Тендерні консультації на межі закону

До появи в ОДА Сергій Ткачук керував доволі вузько спеціалізованими юридичними фірмами  ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери»  та  «ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери-2014». Ці дві фірми досить добре відомі на ринку державних закупівель.

Так діяльність ПП «ЮКК «Партнери» у червні 2016 року стала предметом розслідування «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада»  у Рівненській області. У своєму матеріалі журналістка Анна Калаур аналізувала тендер на закупівлю ліків, який проводив КЗ «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» Рівненської обласної ради. Під час цієї закупівлі виявилось, що медзаклад уклав договір із ПП «ЮКК «Партнери» на юридичний супровід. Однак, заступниця директора ПП «ЮКК Партнери» Надія Пилипчук фактично проводила розкриття пропозицій, що суперечило чинному на той момент Закону України «Про здійснення державних закупівель».

З 2014 року за даними пошуково-аналітичної системи «007» , ПП «ЮКК «Партнери» отримали 378 160 гривень від бюджетних установ Хмельницької області. Зокрема, одним з найбільших клієнтів фірми Сергія Ткачука є Департамент соціального захисту населення Хмельницької ОДА. Інша консалтингова фірма ПП «ЮКК «Партнери-2014» кандидата була значно успішніша і отримала від бюджетних установ 2 021 146,78 грн. Варто зазначити, що усі ці суми йдуть, як поточні витрати і часто навіть не перевищують 1500 гривень. Загалом за обраний нами період, а це від 15 вересня 2015 року і станом до 19 січня 2019 року держструктури провели всього-на-всього 830 транзакцій.

З першого січня 2019 року за даними пошуково-аналітичної системи «007» , ПП «ЮКК «Партнери-2014» отримала 847 591 грн від бюджетних установ. За цей час було проведено 260 транзакцій. У середньому сума однієї проплати з моменту переходу Ткачука до адміністрації збільшилась на тисячу гривень. Як там кажуть, копійка до копійочки ось тобі і капітал?

Мільйони простого юридичного консультанта

Сергій Ткачук людина взагалі не бідна. Принаймні вистачає і на хліб, і на масло, і на майже щорічне оновлення сімейного автопарку.

У своїй декларації за 2018 рік він Сергій Ткачук вказав, що володіє половиною офісу у середмісті Хмельницького. Інша половина належить його бізнес-партнерці, а за сумісництвом заступниці в ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери» Надії Пилипчук. У власності декларанта також є автівка «Audi A5» 2017 року випуску. Як вказав кандидат, придбав він її за 1 193 000 грн. На вторинному ринку за неї просять від півтора мільйона гривень.

Скріншот із порталу Auto.ria.com

Рештою майна чоловік та його сім’я користуються безкоштовно. Так, подружжя Ткачуків проживає у будинком у мікрорайоні Лезневе на 185 квадратів. Права власності на це житло належать ймовірно батьку декларанта. Також дружина Сергія Ткачука Наталія має у користуванні кімнату на 18 квадратів. Її вона отримала від Хмельницької міської ради.

Між іншим дружина працює в Хмельницькій обласній прокуратурі. У її власності теж лише автівка. Їздить посадовиця на значно скромнішій легківці – «Nissan TIIDA» 2011 року випуску. У своїй декларації вона вказала, що придбала її за 130 744 грн у 2012 році. Нині за такий автомобіль на вторинному рину просять не менше 7 тисяч доларів.

Скріншот із порталу Auto.ria.com

Під подушкою сім’я Ткачуків готівкою зберігає 32 500 тисячі доларів, що у відповідності до курсу гривні – 909 000 гривень. За минулий рік кандидат на посаду заробив 293 133 грн. Ще 658 000 грн він отримав від продажу «Hyundai Santa Fe» 2014 року випуску.

Дружина Ткачука Наталія прокурор в Хмельницькій місцевій прокуратурі із річною зарплатою у 336 208 грн стала щасливою власницею автівки за 750 000 грн. Хоча на автосайтах за такого залізного коня просять щонайменше 950 000 грн.

Скріншот із сайту Авто.ріа

Також напередодні оновлення автопарку жінка отримала дохід за продаж рухомого майна – ймовірно автівки «Nissan TIIDA» 2011 року випуску, адже інших транспортних засобів у її власності не було. Якщо дійсно, пані Ткачук продала «Nissan TIIDA», то зробила вона це неймовірно вдало, вдвічі дорожче, ніж колись її офіційно купила. Тобто, така операція може свідчити про те, що на момент купівлі в угоду були внесена завідома неправдива інформація із метою ухиляння від сплати податків.

З радника в заступники

До 15 квітня Сергій Ткачук марудився в очікуванні призначення. Його кандидатура ніяк не проходила затвердження у КабМіні Гройсмана. Врешті напередодні другого туру президентських виборів, коли стало зрозуміло, що скоро у керма не буде ані Порошенка, ані Гройсмана, тодішній голова Хмельницької ОДА йде на порушення законодавства і покладає на свого радника тимчасово виконувати обов’язки заступника голови Хмельницької ОДА.

Відповідно до роз’яснень Нацдержслужби, працівник патронатної служби призначається на строк повноважень особи, працівником патронатної служби якої він призначений. Тобто, 11 червня разом із Лозовим сказати «Дякую і до побачення» мав би і Ткачук… Але він залишився в адміністрації на посаді заступника.

Відповідно до законодавства працівник патронатної служби не є держслужбовцем. Водночас посада заступника відноситься до державної служби категорії «Б». І ось покладати тимчасове виконання обов’язків заступника можна виключно на держслужбовця.

А пан Ткачук не лише не пішов услід за своїм колишнім шефом, якби то пасувало раднику, а й залишився керувати. Більше того, наше джерело стверджує, що в останній день на посаді Лозового таки змусили узаконити Ткачука. Схема полягала у прилаштуванні на будь-яку посаду держслужбовця, яка на той момент виявилась вільною, а звідти вже одразу в крісло заступника.

Сумнівні бізнес-партнери

У своїй декларації Сергій Ткачук вказав, що володіє 25% ТОВ «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП-2015». Основний КВЕД цього товариства – вирощування зерняткових і кісточкових фруктів. І на перший погляд – це доволі цікава інвестиція для успішного юриста. Однак, не все так просто. Співвласниками ТОВ «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП-2015» є: Петро Бицик, Олеся Колеснік, Тетяна Патокіна. Ця трійця пов’язана із директором ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» – Андрієм Колесніком. Так – Олеся Колеснік його дружина, це вказано у його декларації.

Державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» 13 травня 2010 року створив одіозний губернатор Хмельниччини Василь Ядуха. Висока мета – перевести всі державні закупівлі в одні руку. Це саме та служба, яка причетна до знищення злітної смуги на Хмельницькому аеропорту, це саме ця фірма обирала підрядника для реконструкції Кам’янець-Подільської фортеці, де пізніше стався обвал Ново-Західної вежі , причетна воно і до завищення цін при реконструкції обласного перинатального центру, закупівлі автомобілів для сільської медицини за завищеними цінами.

Сірі кардинали дорожних тендерів

На початку 2019 року в області виник скандал довкола ще одного державного підприємства «Служба місцевих автодоріг». Раптово роботу цього підприємства почали блокувати. Начальниця управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької ОДА Віра Бригадир видала наказ, яким фактично заборонила проводити підприємству державні закупівлі. Водночас ці повноваження тодішній керманич області герегівець Лозовий передав вже знайомій нам «Службі єдиного замовника», де керує бізнес-партнер т.в.о. заступника голови Хмельницької ОДА Сергія Ткачука.

Тодішній керівник підприємства Сергій Матус вирішив судитись. Протистояння між недопризначеним заступником та державним підприємством закінчилось звільненням директора, начебто за невиконання умов контракту. Врешті на державному підприємстві з’являється Сергій Дуда. Тендери на утримання та поточні ремонти доріг у Хмельницькій області затягуються, і підрядники втрачають дорогоцінний час. Замість того, щоб провести закупівлі ще взимку, тендери оголошують аж в квітні.

Ще одна стаття прибутків – це будівництво амбулаторій сімейної практики і медицини. Тендери проводить все та сама служба єдиного замовника, яка у тендерну документацію укладає сумнівну умову про сплату послуг консультанта по 20 тисяч грн. Цікаво, яка ж така юридична фірма бере офіційні відкати?

Після приходу в адміністрацію вже на посаду заступника Сергій Ткачук зібрав підрядників на нараду. Про цю зустріч і досі ходять легенди. Наш співрозмовник неохоче ділиться враженнями, мовляв, треба доробити і здати підряд, а потім можна і поговорити.

«Цей шмаркач прийшов і почав кожному розповідати, хто який тендер буде отримувати і які підряди, і які суми має і куди занести! У мене навіть слів немає, щоб це все описати. У мене за спиною десятки років досвіду, потужна фірма, і найголовніше, успішна тендерна історія, а мені будуть вказувати, за який проект я маю братись, а я за який – ні. Так вже не робиться, ми вже в іншій країні живемо», – обурюється один з підрядників.

В колуарах Сергія Ткачука прозвали «смотрящим» за тендерами. Повз нього не має проскочити жодна бюджетна гривня. І в цьому йому активно допомагає служба єдиного замовника на чолі з Андрієм Колесніком.

Зв’язки із зеленими

Сергій Ткачук випускник Хмельницького університету управління та права. Він усього на 2 роки молодший від нинішнього нардепа Миколи Стефанчука. Останній став викладати в університеті фактично одразу після випуску. Його старший брат, а нині віце-спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук вже на той момент активно викладав у цьому ж навчальному закладі та розвивав свою наукову діяльність. Обидва викладачі заохочували молодих правників до участі у різноманітних конференціях, семінарах тощо.

За нашою інформацією, Сергій Ткачук був одним з тих, хто подібні заходи майже ніколи не ігнорував.

«Ми до Колі звертались офіційно лише на парах. А так – він був своїм для студентів. Ніколи нас не цурався, більше того на виїздах на семінари часто проводив вільний час з нами… Ну, тут розумієте, мова не лише про контроль над зеленими студентами. Зараз це модно називати нетворкінг», – загадково усміхається колишній студент ХУУПА.

Наскільки близькими були стосунки в Сергія Ткачука з братами Стефанчуками, що нині попри явні репутаційні ризики для команди слуги народу цю людину таки готові примусово впхати жителям Хмельницької області?

Попри всі запевнення від команди Зе, що вони обиратимуть кришталево чистих людей, далеких від політики у свою команду, вважати пана Ткачука взірцем та гідним представником нової влади не можна. Тож рішення тримати кандидатуру у таємниці до останнього найімовірніше пов’язане з тим, що слугам народу дууууже добре все відомо про їхнього кандидата і вони вирішили зробити все по-тихому, без зайвого галасу і таки «втюхати» Хмельничанам ось такий «сюрприз»

Звісно, маючи монобільшість у парламенті, свій уряд можна вже і не зважати на громадськість. Можна залякувати незгнідних народним гнівом, а самим вдало ігнорувати його та маніпулювати громадською думкою. Що ж… Петро Порошенко прожив у такій реальності 5 років. І всі добре бачили, що сталось на останніх виборах. А пану Зеленському та його команді не пасує так рано забувати, що 73% це не за нього, а все ж проти Порошенка…

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне